Sosyal medya, korku ve paniğe yol açarak psikolojiyi etkileyebiliyor

03 Mayıs 2020 Pazar, 12:29
Sosyal medya, korku ve paniğe yol açarak psikolojiyi etkileyebiliyor

Uzmanlar, sosyal medyada hızla yayılan bilgi kirliliği konusuna dikkat çekerek bilgi kirliliğinin zamanla korku ve paniğe yol açarak psikolojiyi olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.

Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Turan, Kovid-19 salgınının ardından sosyal medyada son dönemlerde korku ve paniğe yol açan paylaşımların arttığına dikkat çekerek, vatandaşlara resmi kurumlarının açıklamalarını takip etmeleri çağrısında bulundu. Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Turan yaptığı açıklamada, “Çalışmalarımızda ulaştığımız verilere göre, genel olarak sosyal medya platformları ve internet kullanım sıklığı o kadar arttı ki ortalama bir kişinin günde 47 dakika vakit geçirdiği internet kullanımı, karantinada olduğumuz bu günlerde bu rakam da arttı” dedi.

Sosyal medya ve internet kullanımı arttıkça vatandaşların depresyona girme eğiliminin yükseldiğine ve mutluluk düzeyinin ise ciddi bir şekilde düştüğüne dikkat çeken Turan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kovid-19 salgını sonrasında bu tehlikenin daha da artacağını öngörüyoruz. Temiz su dururken bulanık suya ne gerek var. Bu dönemde, medya organlarından yararlanmak ve sosyal medya kullanımına dikkat etmek gerekir. Her karşılaştığımız bilgi gerçek bilgi değildir. Sosyal Medya habercilik açısından büyük fırsatları beraberinde getiriyor. Ancak bunun doğruluğunu sorgulamamız gerekir. Sosyal medya da her bilgiyi iyi niyetli göremeyiz. Söz konusu salgından dolayı ciddi bilgi kirliliği mevcut. Kötü ve yalan, kolay müşteri buluyor. Bitmeyecek bir salgın yok, Türk toplumu olarak bu gibi salgınlarda her zaman kısa sürede üstesinden geldik, daha öncekiler nasıl bittiyse elbette bu da bitecek. Öncelikle kaynağı belirli olmayan hesaplara sazan gibi atlamamak gerekiyor. 80 milyon insanı aynı seviyede tutmak elbette çok zor.”

Peki biz bu konuda ne yapabiliriz?

Güvenilir kaynaklara ödemine işaret eden Turan, “Yani resmi ve yetkili makamlara. Örnek olarak Sağlık Bakanlığı resmi kaynakları, TRT yayınları üzerinden, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Twitter hesaplarını takip edilebiliriz. Çok net, sade ve anlaşılır şeffaf bir dil kullanılarak paylaşımlarda bulunuyorlar. Yani bu durumlarda salgın olur veya deprem gibi doğal afetler olur vahim durumlarda her zaman devletin resmi kaynaklarına itibar edilmeli. Ve bu bilgiler ışığında hareket edilmelidir” diye konuştu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz