Dünya ayağa kalktı

07 Aralık 2017 Perşembe, 08:31
Dünya ayağa kalktı

Amerika’nın dengesiz başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması planına neredeyse tüm dünya karşı çıktı.

Amerika’nın dengesiz başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması planına neredeyse tüm dünya karşı çıktı. Katoliklerin lideri Papa, “Kudüs hakkında sessiz kalamazdım. Kudüs’ün mevcut statüsüne saygı duyulmalı” derken Fransa, Çin, Rusya, Fas, Tunus, Irak, İran, Ürdün, Almanya ve ABD’nin ittifakçısı S.Arabistan bile tarihi yanlışa tepki gösterip, Trump’ı uyardı.

Amerika Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma yönündeki planına dünya karşı çıktı… Kendi koltuğunu sağlama alma ve Siyonist desteğini kaybetmeme uğruna İsrail’in kuklası haline gelen Trump’ın tarihi yanlışına Filistin ve Türkiye’den yayılan isyan ateşi dünyayı sardı. Başta İslam dünyası olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş ve ülke bu girişime karşı çıkarak, Trump’a bu yönde alınacak bir kararın Filistin ve bölgeyi büyük bir şiddet sarmalına sokacağı uyarısında bulundu. Söz konusu girişime en sert tepki gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu.

■ Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs’ün Müslümanların “kırmızı çizgisi” olduğunu belirterek, İsrail ve Amerika ile ilişkileri koparma tehdidinde bulundu.

■ Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD’nin tek taraflı olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ihtimalinin endişe verici olduğunu kaydetti.

■ Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planından derin endişe duyduğunu belirterek “Şimdi benim düşüncelerim Kudüs’le. Son günlerde ortaya çıkan durum nedeniyle duyduğum derin endişe karşısında sessiz kalamam. Kudüs hem Yahudiler hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal tek şehir. Birleşmiş Milletler (BM) kararı uyarınca kentin mevcut statüsüne saygı duyulmalı” dedi.

■ AB, Trump’ın planına karşı olduğunu açıklayarak Kudüs’un mevcut statüsüyle kalması gerektiğini belirtti.

■ Fas Kralı 6. Muhammed, Trump’a mesaj gönderip “Arap ve İslam ülkeleri, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planından büyük endişe duyuyor” ifadelerine yer verdi.

■ Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kabul etmediklerini belirterek, “ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bunun olumsuz sonuçları konusunda uyarıyoruz” dedi.

■ Ürdün Kralı Abdullah, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak bir çözüm dışındaki her kararın yanlış olduğunu belirterek “Kudüs’ün bölgedeki ve dünyadaki barış ile istikrarın anahtarı” olduğunu söyledi.

■ Tunus da Kudüs’ün yasal ve tarihi konumunun muhafaza edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

■ ABD’nin kirli planına ortaklık eden Suudi Arabistan bile kamuoyu önünde tepki gösterip, “Bu adımın son derece tehlikeli yansımaları olacak. Bu karar ayrıca tüm dünyadaki Müslümanların duygularını provoke edecek” ifadelerine yer verildi.

■ Çin de ABD’yi uyarıp, “Pekin yönetimi, sınırları 1967’de çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyor” ifadelerini kullandı.

■ Rusya da Trump’ın planını yanlış bulduğunu belirterek, “Böyle bir adım durumu daha da karmaşık hale getirir” uyarısını yaptı.

■ İran’ın dini lideri Ali Hamaney’den de Trump’ın Kudüs planına çok sert tepki geldi. Hamaney “Bu karar ABD’nin beceriksizliğinin ve başarısızlığının bir göstergesidir. ABD, Filistin üzerindeki emellerine ulaşamamaktadır. Filistinliler özgürleştirilecek ve zafer Filistin’in olacaktır” ifadelerini kullandı.

■ Alman Dışişleri de Trump’ın kararına rağmen Kudüs’ün mevcut statüsünden yana olduklarını belirterek, “Tüm AB ülkeleri aynı şeyi düşünüyor. Bundan geri adım atacağımızı düşünmüyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz