Osmangazi Belediyesin’de Büyük vurgun! Devasa boyut… Rüşvet, Tatil, Ağır iddialar..

28 Şubat 2017 Salı, 09:02
osmangazi belediyesinde büyük vurgun

Osmangazi Belediyesi vurgun iddialarıyla çalkalanıyor. Kullanılmış elbise toplama kumbaralarından büyük rant elde edildiği, işin ucunun yurt dışına kadar uzandığı ortaya çıktı.  Şehir gazetesi manşetten verdiği haberinde rantın  devasa boyutlarını gözler önüne serdi.

İşte o haber.,

Bursa başta olmak üzere birçok ilde sokaklarda beliren eski kıyafet kumbaralarının altında büyük bir vurgun çıktı. Toplanan kıyafetler Afrika’ya kilosu 0.75 dolara satılırken, belediye yetkililerine Dubai tatili ve rüşvet dağıtılıyor. Oluşan büyük kaynak ise Polonyalı Marcin’in cebine giriyor.

Osmangazi Belediyesi ile başlayan ve Bursa’da birçok belediyeye sirayet eden bir kampanya ile halktan kullanılmış kıyafetleri yardım amaçlı talep ediliyor. Belediye ile yabancı bir özel bir şirket olan Teamtex firması arasında önce bir protokol imzalanıyor ve kumbaralar kentin farklı noktalarına konuluyor.  Firma ve belediyeler tarafından tekstil ürünlerinin toplanarak geri dönüşüme gönderileceği ve bir kısmının da yoksullara ulaştırılacağı algısı oluşturuluyor.  Kumbaralar kuruluyor ve ardından fotoğraflar çektirilerek kampanyaya start veriliyor. Buraya kadar her şey normal yürüyor.

SÖZLEŞMELERDE BAĞLAYICILIK YOK

Firma ile belediyeler arasında yapılan sözleşmelerde bağlayıcı hükümler bulunmuyor. Firma bu işten olağanüstü bir kar ederken, belediye de propaganda yapıyor. Yani alan da veren de razı bir durum var ortada. Kütahya, Balıkesir-Susurluk, Balıkesir-Altıeylül, Gemlik, İnegöl, İznik, Mustafakemalpaşa, Kestel, Gürsu gibi belediyelerle yapılan anlaşmalarla her hafta en az iki TIR kıyafet önce Mersin Limanı’na oradan da Afrika’ya sevk ediliyor.

HAFTADA 100 TON SEVKİYAT

Haftada ortalama 100 tonun üzerinde kıyafet Afrika’ya 0.75 dolar fiyatla sevk ediliyor. Belediyelere yüzde 1 pay bırakılıyor ancak bunun da kontrolü mümkün değil. Her kumbara 150 kilo tekstil alıyor ve şehir merkezlerine yerleştirilen yüzlerce kumbarada tekstil ürünleri toplanıyor.  Kumbaralardaki kıyafetlerin yüzde 90 civarı kullanabilir özellikte çıkıyor.

HERŞEY ŞİRKETİN KONTROLÜNDE

Kumbaralar konulduktan sonra, bunların takibi, kıyafetlerin toplanması, sevkiyatı gibi tüm işlemler şirketin kontrolünde yürüyor. Arada bir göstermelik yardımlar yapılarak halkın merhamet duyguları da canlandırılıyor. Ancak burada birkaç kişi adeta havadan para kazanarak zenginleşiyor. Afrika’da bu kullanılmış kıyafetlerin bir pazarı var. Dubai’de alıcılar var. Onlar vasıtasıyla bu ürünler sorunsuz şekilde pazarlanıyor.

AĞIR İDDİALAR

Yabancı uyruklu bir firma olan Teamtex’in iki ortağı var. Bunlardan biri Polonyalı Marcin Kurylo diğeri ise Suriyeli Mohammed Nabhan Kaddour. Firmanın Türkiye’deki işlerini ise N. Ö. yürütüyor. Bağlantıları Ö’ün kurduğu ve belediyelerde rüşvet dağıtıldığı da iddia ediliyor. Ö.’ün belediyelerle olan irtibatını ise Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş aracılığı ile kurduğu ileri sürülürken, iki ismin çocukluk arkadaşı olduğu ifade ediliyor. Taş, Marmara Belediyeler Birliği toplantısına katılmasını sağlıyor. İddiaya göre firmanın uyguladığı yöntemle hem belediyeler hem de vatandaşlar kandırılıyor. N. Ö’ün son dönemde Antalya’ya kaydırıldığı Bursa’daki işlerini ise oğlu A. Ö. aracılığıyla yaptığı öğrenildi. A. Ö’ün belediyelerle nasıl bağlantı yaptığı ise masajlarına yansıyor. Bir arkadaşı ile mesajlaşan Ö, belediye başkan yardımcısını Dubai’ye tatile gönderdiğini söylüyor. Firmanın rüşvet ve tatil imkânı tanıdığı da zaten dilden dile dolaşıyor. İşin başındaki N.Ö.’ye defalarca ulaşmamıza ve görüşme talebimize rağmen kendisi konuyla ilgili açıklama yapmaya yanaşmadı.

HALKI SOYUYORLAR

Büyük paraların döndüğü bu işte Türkiye adeta soyuluyor. Bir litre benzinin 0.25 dolar olduğu düşünüldüğünde bir kilo tekstil tam üç misline satılıyor ve bu para trafiği Türkiye üzerinden gerçekleşmiyor. Tekstil Türkiye’de toplanıyor parası yurtdışına gidiyor.  Toplanırken geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılıyor denilen tekstil Türk ekonomisine kazandırılmadığı gibi tekstil ihracatını da etkiliyor. Bunlar o bölgeye ikinci el ürünleri göndererek, tekstil firmalarının ihracatını da sınırlıyor.

İŞİN DAYANAĞI YOK

Türkiye’de farklı alanlarda geri dönüşüm çalışmaları belediyeler tarafından yapılıyor. Bunların tamamında bir yönetmelik dâhilinde gerçekleştiriliyor işler. Örneğin atık pil, atık yağ, atık kâğıt ya da atık cam noktasında sözleşmeler yapılıyor ve belediyelerin kontrolünde yürüyor iş. Tekstilde ise belli bir kural yok. Yani ne kontrolü var ne de bir yönetmeliği. Böyle olunca da suistimal tavana vuruyor.  Sonuç olarak halkın merhamet duyguları sömürülerek, fakirlere yardım, atıkların ekonomiye geri kazandırılması kisvesi altında büyük bir soygun yapılıyor. Belediyeler bunu tanıtım ve propaganda fırsatı olarak görüyor, firma parayı götürüyor, halk ise yine kandırıldığıyla kalıyor.

Kaynak: sehirmedya.com

Haberin linki:  http://sehirmedya.com/bursa-bolge/kumbaradan-polonyali-cikti/

“Osmangazi Belediyesin’de Büyük vurgun! Devasa boyut… Rüşvet, Tatil, Ağır iddialar..” için bir cevap

  1. Fehmi Tongul dedi ki:

    Yazıklar olsun,Doğruysa iddialar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz