Erdoğan’a rekor destek

05 Eylül 2016 Pazartesi, 12:00
anket

MAK Danışmanlık, “65’inci Hükümetin İlk Yüz Gün Performansı” adı altında yapılan anketten Erdoğan’a rekor destek çıktı

2 bin 700 kişiyle yapılan “65’inci Hükümet’in İlk 100 Gün Performans Araştırması”, 15 Temmuz sonrası tabloyu da gözler önüne serdi. “Yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu Erdoğan’a verir misiniz?”sorusuna, yüzde 71.15’lik kesim “Evet” yanıtını verdi. Fırat Kalkanı Operasyonu’na yüzde 78 destek gelirken, yüzde 90’lık kesim “ABD’ye güven olmaz” dedi.

MAK Danışmanlık, “65’inci Hükümetin İlk Yüz Gün Performansı”na ilişkin bir anket yaptı. 27 Ağustos – 2 Eylül arasında yapılan araştırmada Türkiye genelindeki 2 bin 700 kişiye FETÖ’yle mücadele, Fırat Kalkanı Operasyonu ve ABD’yle ilgili sorular soruldu. Araştırmada, “Yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verir misiniz?” sorusuna yüzde 71.15’lik kesim ‘Evet’ cevabını verdi. Hayır diyenler yüzde 22’de kalırken, yüzde 6.85’li kesim kararsız olduğunu belirtti. Kararsızlar da dağıtıldığında, neredeyse her dört kişiden üçü, Erdoğan’ı desteklediğini ifade etti.

Yarın bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verir misiniz?

MHP’LİLER ERDOĞAN DEDİ

Araştırmaya katılan ve seçimlerde AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin tamamına yakını Erdoğan’a yeniden oy vereceğini belirtirken, MHP’li seçmende oranın yüzde 82’yi bulması dikkat çekti. CHP’li seçmenin yüzde 34’ü, HDP’li seçmenin de yüzde 36’sı, “Oyum Erdoğan’a” cevabını verdi. Araştırmanın analizinde, “Bu sonuç, vatandaş nazarında 15 Temmuz öncesi ve sonrasında yaşananlarla yakalanan milli birlik ruhunun yansıması olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkenin sigortası olarak görüldüğüne işaret etmektedir” denildi.

ABD’ye güveniyor musunuz?

ABD SINIFTA KALDI 

Araştırmada “Türkiye’nin stratejik ortağı olduğu düşünülen ABD’ye güveniyor musunuz?” sorusuna gelen cevaplar da, bu ülkeye güvenin neredeyse sıfırlandığını gözler önüne serdi. Katılımcıların yüzde 90’ı “Hayır, güvenmiyorum” derken, sadece yüzde 4’lük kesim “Evet” cevabını verdi.

FETÖ ile mücadeleyi yeterli buluyor musunuz?

FETÖ ile yapılan mücadele yeterli

Araştırmaya katılanlar, FETÖ ile mücadelede yüzde 72’i hükümeti başarılı buldu. “Mücadele yetersiz” diyenler yüzde 10 çıkarken, yüzde 18’lik kesim kararsız olduğunu belirtti. “FETÖ ile mücadelede bundan sonra atılması gereken adım”ın sorulduğu katılımcılardan yüzde 32’si “FETÖ’nün siyasi ayağı temizlenmeli” dedi. Yüzde 22’lik kesim “Yeni FETÖ’ler, benzer paraleller oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemeli” derken, yüzde 18’lik grup, “Halkın dini ve milli duygularının istismar edilmemesi için gereken tedbirler alınmalı” ifadesini kullandı. Yüzde 11’lik katılımcı ise “Mağdurlar kitlesi oluşturulmamalı” hassasiyetini dile getirdi.

Binali Yıldırım Başbakanlığındaki 65’inci Hükümet’i başarılı buluyor musunuz?

Hükümet başarılı

“Binali Yıldırım Başbakanlığındaki 65’inci Hükümet’i başarılı buluyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar da hükümete desteği gözler önüne serdi. Henüz 100 günü yeni geride bırakan hükümeti yüzde 62’lik kesim başarılı bulduğunu belirtirken, yüzde 33’lük kesim “Hayır” dedi. Yüzde 5’lik grup ise “kararsız” kaldı. Başbakan Yıldırım için en çok “Halktan biri ve konuştuğunu yapan lider” denildi.

Fırat Kalkanı Operasyonu’nu destekliyor musunuz?

Fırat Kalkanı gerekli

Araştırmada, “Türk Ordusunun sınır ötesi operasyonunu destekliyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 78’i “Evet” dedi. Yüzde 14 “Hayır” yanıtını verirken yüzde 8’lik kesim ise kararsız kaldı.
HDP baraj altı
Katılımcılara “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu da yönetildi. Kararsızlar dağıtıldığında katılımcılardan yüzde 53.55’i “AK Parti” cevabını verdi. CHP’nin oyları yüzde 22.25’e gerilerken, MHP’nin oylarının yüzde 14.7’ye kadar yükseldiği görüldü. HDP’nin oyları ise yüzde 7.5’e kadar geriledi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz