KOBİ’lerin enerji verimliliği BUSİAD’da ele alındı

08 Nisan 2016 Cuma, 11:59
kobi busiad

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) “KOBİ’lerde Enerji Tasarrufu” ve “Toyota Yönetim Yaklaşımı” konulu iki seminere ev sahipliği yaptı. TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü, KOSGEB ve Japon İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğiyle başlatılan çalışma kapsamında 5, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde Bursa’da bulunan konunun uzmanları, BUSİAD üyesi Doğupres, Elvin Tekstil, Evinoks, Farba, Korteks ve TKG Otomotiv firmalarını ziyaret ettikten sonra BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen seminer programına konuk oldu.

Firmalarda görev yapan iş sağlığı ve güvenliği ile enerji uzmanlarının katıldığı programın açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Rıdvan Vercan, bakanlık olarak bir süredir Japon İşbirliği Ajansı ile temas halinde olduklarını ve KOBİ’lere yönelik iş geliştirme modelleri ve enerji tasarrufu konularıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Vercan, konunun uzmanı olan Japon konuşmacıların çeşitli Japon firmalarında iş geliştirme ve enerji tasarrufu alanında başarılar elde ettiklerini dile getirerek, kendilerinin Türkiye’de bazı illeri ziyaret ederek firmalarda incelemeler yaptıklarını ve çeşitli tespitlerde bulunduklarını kaydetti.

Vercan’ın ardından söz alan İş Ortamı İyileştirme Uzmanı Hidenori Tarui, Toyota Yönetim Yaklaşımı’nın bileşenlerine değinerek; katılımcıları yönetim stratejisi, iş kuralları, KAİZEN ve kalite çember faaliyetleri gibi konularla ilgili bilgilendirdi. Geçmişte Fujitsu ve IBM gibi firmalarda görev aldığını belirten Tarui, görev yaptığı dönemde ilgili firmalarda hayata geçirilen iş geliştirme modellerine değinerek, elde edilen başarılarla ilgili örnekler verdi. Gerçekleştirdikleri KAİZEN çalışmalarıyla üretim, ciro ve büyüme artışı sağlayan iki farklı firma örneği üzerinde de duran Tarui, Japon sanayisinin gelişmesindeki 3 temel faktör hakkında da bilgi verdi. Tarui, Japonya’da kesintisiz müşteri memnuniyetinin son derece önemli olduğunun altını çizerek, KAİZEN sisteminin de müşteriye hürmet göstermekten yola çıktığını hatırlattı. Japon firmalarının efektif olmaya da son derece önem verdiğini aktaran Tarui, “Japon firmalarının güçlü olduğu noktalardan biri de yaptıkları işlerde sürdürülebilirliği esas almalarıdır. KAİZEN sistemi de süreklilik arz eden bir kültürdür. Japonya’nın teknolojide geldiği bugünkü noktada, uygulama ve adaptasyonda gösterdikleri başarı da önemli yer tutmaktadır” diye konuştu.

“Türkiye enerji verimliliği konusunda iyi bir noktada değil”

Hidenori Tarui’nin ardından sunumunu gerçekleştiren Yoshimi Matsubara da Türkiye’deki enerji yönetim sistemleri için temel enerji etkinliği, enerji verimliliği teknolojileri, Japonya’nın enerji verimliliği tarihi, KOBİ’ler için temel enerji verimliliği metotları, fabrikalarda tepe aydınlatmaları, havalandırma, elektrikli transformatör ve kondansatörlerle Japonya’daki güncel sistemler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sektörde 44 yıllık deneyimi olan Enerji Tasarrufu Mühendisi Yoshimi Matsubara, enerji tasarrufuyla ilgili atılan adımlarda sebep sonuç ilişkisinin gözetilmesi gerektiğinin altını çizerek; Türkiye’de bu konuda çeşitli çalışmalar yapıldığını ancak bazılarının amacına tam olarak ulaşamadığını söyledi. Üretim ortamlarında fazla aydınlatmanın israfa, az aydınlatmanın da iş veriminin düşüşüne yol açacağını hatırlatan Matsubara, “ Her iş modeline göre gerekli olan ışık miktarının saptanması ve ona göre önlemler alınması gerekir. Örneğin çatılarda yapılacak bir uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanmak mümkündür. Bir tepe aydınlatması kullanmak istiyorsanız, önce fabrikanın ne kadar ışık aldığı ölçülmeli. Türkiye’deki fabrikaların tepe aydınlatmalarının ne denli verimli kullanıldığı tartışmalı” diye konuştu. Matsubara, üretim alanları için öngörülen havalandırma kriterlerini de aktararak, tesis içinde olması gereken temiz hava miktarıyla ilgili değerleri katılımcılarla paylaştı. Fabrika kazanlarında meydana gelen ısı kayıplarına da değinen Matsubara, söz konusu kayıpların eksik yanmadan ve açığa çıkan egzoz gazının ısı amaçlı kullanılmamasından kaynaklandığına işaret etti. Matsubara, Japonya’daki enerji verimliliği ile ilgili çalışmaların 1973 yılına kadar uzandığını dile getirerek, ilk etapta ülkece enerji kaybını azaltarak yola çıktıklarını kaydetti. Enerji verimliliği ile ilgili atılan adımların 3 aşamadan oluştuğuna vurgu yapan Matsubara, Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda maalesef iyi bir noktada olmadığını ve gelinen noktada 1. ile 2. aşama arasında bir yerde bulunduğunu sözlerine ekledi. Seminer programının sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz