Beksiad: Rusya krizi ve alternatif pazarlar…

09 Şubat 2016 Salı, 13:11
Halil Atalay

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD), Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca’nın katılımıyla Rusya krizi ve alternatif pazar fırsatlarını değerlendirdi.

Almira Otel’de düzenlenen toplantıya Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, BİHMED Başkanı Kadir Oruç, BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, yönetim kurulu üyeleri ve bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren iş adamları katıldı.

BEKSİAD VE LASİAD’IN BULUŞMASI ÖNEMLİ…

Toplantıda konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, günümüz ekonomik koşullarında şirketlerin ve kurumların güçlü kalabilmek adına paydaşlarla kolektif çalışmalar içerisinde girmesinin zorunlu hale geldiğini belirterek, “Bu çerçevede BEKSİAD ve LASİAD’ın bir araya gelmesini çok önemli. Ürünlerimizi pazarladığımız kitlenin hacmi, öz sermayemiz kadar değerlidir. Neye sahip olduğumuzdan çok sahip olduklarımızı daha fazla kitlelere ulaştırabilmek için stratejiler geliştirmeliyiz.  Bu anlamda BEKSİAD ocak ayında gerçekleştirdiği fuarla vizyonunu oraya koydu. Biz, Yıldırım’ın en büyük ekonomik gücü olan BEKSİAD’ın faaliyetlerini önemsiyor ve katkıda bulunmak için gayret gösteriyoruz. Bursa ve İstanbul birbirinin paydaşı. Bebe çocuk konfeksiyonu sektörünün pazar payı ve ilçemizde oluşturduğu istihdam bizim açımızdan çok kıymetli” dedi.

BEKSİAD BİNASI’NIN İHALESİ YAPILDI…

BEKSİAD’a sözünü vermiş oldukları idari bina için geçtiğimiz hafta ihaleye çıktıklarını kaydeden Edebali, “Vişne Ticaret Bölgesi’ni daha çok geliştirmek için projeler yürütüyoruz. BEKSİAD’a yakışır güzel bir bina çok kısa zamanda hayata geçecek” diye konuştu.

 BEKSİAD HER ALANDA ATILIMA HAZIRLANIYOR

13-17 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri Junio Show’un, katılımcılar ve ziyaretçiler açısından memnuniyetle karşılandığını dile getiren BEKSİAD Başkanı Halil Atalay da, “Önümüzdeki yıl 1 ve 6. aylarda bu fuarı yeniden tertip edeceğiz ve Bursa’nın üretim gücünü tüm ilgili alanlara duyuracağız. Bunun dışında ikinci kümemizi oluşturduk. Yakın bir gelecekte Uludağ Üniversitesi’nde Meslek Yüksek Okulu’nda moda tasarım sınıfları açmayı düşünüyoruz. Talebimiz Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından destek gördü. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle de meslek liselerinde sektörümüze nitelikli teknik eleman yetiştirme noktasında çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Birkaç ay içerisinde de sektörün eksi ve artılarını değerlendireceğimiz bir çalıştay gerçekleştirerek yol haritamızı çizeceğiz” dedi.

Atalay, Laleli’nin, Bursa’da üretim gerçekleştiren bebe çocuk konfeksiyoncuları için çok önemli olduğunu da vurguladı.

BURSA VE İSTANBUL BİR BÜTÜN

Bursa ve İstanbul’u bir bütün olarak gördüğünü söyleyen LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ise, Laleli’nin 57 ülkeyi içeren bir ticaret ağına sahip olduğunu aktardı. Konfeksiyon sektörü için Rusya dışında da ciddi bir pazar bulunduğunu anlatan Eyyüpkoca, “Bizler, dersimizi iyi çalışmalıyız. Sektörümüz açısından Rusya, 20 küsur yıllık bir partnerimiz. Rusya’nın yayılmacı politikasına kadar ticaretimiz yukarı yönlü bir ivmeyle hareket etti. Ancak Rusya’nın bu politikası ve yaşadığı ekonomik sorunlarla birlikte ticaretimiz yüzde 60 oranında küçüldü. Rusya’yla yaşanan uçak krizinin yansıması ise yüzde 20. Yani Rusya’yla yaşanan kriz sonrası iki ülke arasındaki ticaret hacmi zirvedeyken dibe vurdu” ifadelerini kullandı.

RUSLARLA ASLINDA AKRABAYIZ…

2016’nın ilk yarısı için ekonomik yönde olumlu gelişmeler beklenmediğini belirten Eyyüpkoca, “Yılın ikinci yarısı için umutlanabiliriz. Mart ayından sonra Rusya ile sıcak ilişkiler kurulabileceğini düşünüyorum. Ruslarla geçmişte ortak bir tarihimiz yok belki ama gelecekte mutlaka olacaktır. Çünkü biz Ruslarla aslında akrabayız. Hemen hemen 120 bin evlilik yapmışız. Bu insanları birbirinden koparmak o kadar kolay değil. Ticaretin gücünün önünde kimse duramaz. Ben uçak krizi sonrası hiçbir müşterimizin bize karşı olumsuz bir tavrını duymadım. Biz ticaretimize bakacağız. Siyasetçiler bir araya gelecek ve mutlaka bu krizi sonlandıracaktır” diye konuştu.

HEDEF PAZARLARIMIZI BELİRLEDİK

Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “Hedef pazarlarımızın arasında birinci sıraya İran’ı koyduk. İran’da Türk mallarına karşı inanılmaz bir talep var. İkinci sırada ise Cezayir, Tunus, Fas üçgeni yer alıyor. Bu üç ülke arasında var olan serbest ticaret anlaşması elimizi güçlendirebilir. Batı Afrika’da da Gana bizim için merkez bir ülke olacak. Çünkü Gana, Batı Afrika’nın en güvenli ülkesi.  Güney Amerika’da da Arjantin, Meksika ve Brezilya’yı belirledik. Bu ülkelerin tüketim alışkanlıklarının bize benzemesi avantaj. Bir diğer avantaj da mevsimsel farklılıklar.

Biz her ne olursa olsun dünyanın birçok ülkesinden çok daha iyi durumdayız. İçimizdeki İrlandalılara rağmen hâlâ berabersek ve ayaktaysak, bu dünyanın en büyük kazancıdır. Bunun için ne kadar çok şükretsek az. Biz bu kardeşliğimizi devam ettirdiğimiz sürece çok daha sağlıklı kararlar verebiliriz.”

Konuşmaların ardından LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, MÜSİAD Başkanı Mustafa Gürses ve BEKSİAD Kurucu Başkanı Nihat Alpay, bebe çocuk konfeksiyonunda faaliyet gösteren iş adamlarının sorularını yanıtladı.  Programın sonunda BEKSİAD Başkanı Atalay, Eyyükoca’ya plaket takdim etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz