İrgil: Köleliktir…

26 Ocak 2016 Salı, 00:29
ceyhun irgil

Kamu hastanelerinde görev yapan hekimler ve sağlık personelinin zorunlu mesaiye geçeceği haberi sağlık çalışanları başta olmak üzere ilgili oda ve birlikleri ayağa kaldırdı. Söz konusu düzenlemeye ilişkin CHP milletvekili  Ceyhun İrgil,  “Kamu hastanelerindeki hekim ve sağlık personeline modern kölelik yaptırılmaya çalışılıyor” dedi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından 89 hastaneye gönderilen yazıda uygulamaya şubat ayında başlanacağının belirtildiğini söyleyen Dr. İrgil, “Daha önce de böyle bir uygulama getirilmiş ancak Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. 17 Nisan 2014 tarihli Danıştay kararına göre; adil ve güvenli koşullarda çalışmak haktır, mesai dışı fazla çalışma buna göre düzenlenmelidir, denmişti. Ne oldu, Sağlık Bakanlığı buna itiraz etti ve yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı” diye konuştu.

NERESİ İNSANİ?

Sağlık hizmetlerinin 24 saat devam etmesi gerektiğini ancak bunun da uygun düzenlemeler çerçevesinde yapılabileceğinin altını çizen Dr. İrgil, sağlık hizmetindeki devamlılığın mesai dışı çalışmayla değil nöbet uygulamalarıyla sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Dr. İrgil, “Sağlık hizmetinin güvenli olmasının hiç mi önemi yok? Güvenli olmayan sağlık hizmeti hayatidir çünkü ‘yorgun’ sağlık hizmeti yüksek hata riski demektir. Hastaların ihtiyacı olan iyi sağlık hizmetine ulaşma hakkı ihlal edilmiş olur. Bu durumda suçlu kim olacaktır? Doktorlar ve sağlık personeli mi? Bu şekilde sağlık çalışanlarına olan güven azalmayacak mıdır? Normal mesaisini yapmış bir hekimin, gece 22.00’ye kadar çalışmaya ve ertesi gün yine sabah mesai saatinde hasta bakmaya devam etmesinin neresi insanidir? Bir hekimin, bir sağlık çalışanının dinlenmek için ihtiyacı olan zaman sadece hata riskini azaltmaz, sağlık alanındaki gelişmeleri takip edip kendini geliştirmesine de olanak sağlar. Eğer bu zamanı vermezseniz, robotlardan oluşan bir sağlık ordunuz olur” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz