Sedat Yalçın’a sürpriz teklif!

19 Ocak 2024 Cuma, 19:16

Yeniden Refah Partisi’nden Sedat Yalçın’a Büyükşehir Belediye başkan adaylığı teklifi AK Parti cephesinde büyük rahatsızlığa yol açtı.

Sedat Yalçın’ın Yeniden Refah Partisinin teklifini kabul etmesi, AK Partiyi yeni hamleler arayışına sevketti.

Yaşanan sürpriz gelişmeyi En Bursa yazarı Yüksel Baysal köşesinden duyurdu.

Baysal’ın yazısı şöyle.

2021 yılında AK Parti’den istifa eden Sedat Yalçın’a ‘Osmangazi Belediyesi başkan adaylığı’ teklifi götürüldü.

Önerinin resmi sıfatlı kişiler tarafından değil, ağız yoklaması yoluyla yapıldığını söyleyebilirim.

Bu arada AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın YRP İl Başkanı Murat Kolancı’yı aradığı, “Bizi zor durumda bıraktınız” şeklinde sitem ettiği parti kulislerinden yansıdı.

Konunun Ankara’ya AK Parti Genel Merkezi’ne iletildiği, Efkan Ala’nın harekete geçerek, bazı adımlar attığı bilgisini de edindim.

Eski il baskani AKPden istifa etti

Peki Bursa siyasetini yeniden canlandıran Sedat Yalçın bu öneriye ne dedi?

Yakın çevresinden aldığım bilgiye göre öneriyi kesin bir dille reddetmiş:

Bu öneriye yapanların şimdiye kadar aklı neredeydi? Neden uzun süre beni yok saydılar? Bu öneriyi kabul edersem sokağa çıkamam. Yeniden Refah Partisi geri adım atmadığı sürece adayım.”

Şunu net ifade edeyim, ne yaparlarsa yapsınlar Sedat Yalçın’dan bir Recep Altepe çıkaramayacak AK Parti yetkilileri…

Onların bütün ümitleri Dr. Fatih Erbakan’ın geri adım atması…

Onun da olup olmayacağını birkaç gün içinde öğreneceğiz.

****

Sedat Yalçın ismi siyaseti heyecanlandırdı. Bunun ana nedenlerini şöyle sıralayabilirim.

Birincisi, iki dönem başarılı il başkanlığı yapan Sedat Yalçın’ın ismi üzerinde bir lekenin olmaması… Sedat Yalçın iktidarın kirletici karakterine rağmen para-pul ilişkilerine girmedi. Girdiği gibi temiz çıktı.

İkincisi, AK Parti tabanının Sedat Yalçın’a haksızlık yapıldığı kanaatinde olması… AK Parti’nin kıyısından kenarından geçmeyenler bile milletvekili, belediye başkanı yapılırken, donamımı, bilgi birikimi ile tanınan Sedat Yalçın’ın kenara itilmesi parti vicdanında derin bir iz bıraktı.

a8885d6c b1db 49a6 b15e 6cdc9742b479

Üçüncüsü, tabanın istememesine karşın Tayyip Erdoğan’ın Alinur Aktaş ismi üzerinde ısrar etmesi…  Ne Mustafa Dündar ismi bu kadar tepki alırdı ne de Hakan Çavuşoğlu… Kavgacı, hırçın, kin güden tavrı nedeniyle Bursa ile Alinur Aktaş arasında kan uyuşmazlığı oluştu. Bu da onun aleyhine bir durumu ortaya çıkardı.

Ayrıca, 2017 yılından bu yana Bursa’yı yöneten Aktaş’ın makro yatırım anlamında bir şey yapmadığına inanıyor pek çok Bursalı… Trafik çilesi giderek büyürken ne bir yeni yol açtı ne de raylı sistem yatırımı yaptı. Kültürpark, Soğanlı, Hüdavendigar büyüklüğünde bir park dahi kazandırmadı. 

Dördüncüsü, Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı içinde bir parti olduğu için AK Parti tabanının rahatlıkla oy verebilecek olması… Sedat Yalçın bugünlerde istifa edip Yeniden Refah’a katılsaydı, eleştiri oklarının sivri ucuna hedef olabilirdi. O kenara çekildi, pek çok partiden gelen öneriyi geri çevirdi. İlk kez kazanabileceğini düşündüğü bir partiyi omuzlayarak yerel iktidara taşıma isteğinde bulundu.

****

Bu yazının dipnotu: Alinur Aktaş’ın adaylığını öngörmüştüm. Nitekim, 8 Ocak 2024 günü adaylığı açıklanan Aktaş’la ilgili olarak 26 Aralık 2023 günü şunları yazmıştım:

Alinur Aktaş’ın yeniden aday gösterilme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebilirim. Üç önemli desteği var. Bursa AK Parti siyasetinde daima etkin olan Birlik Vakfı Alinur Aktaşı destekliyor. BİHMED, Bursa İmam Hatip Mezunları da Aktaş’ın yanında saf tutmuş durumda… Buna bir de MHP’yi ekleyin, bütün yollar Alinur Aktaş’a çıkmıyor mu?”

MHP’nin Alinur Aktaş’ın arkasında durması, adaylığının açıklanmasından sonra karşılama sırasında MHP’lilerin ağırlıkta olması, dahası orada ‘Bursa ovası Bozkurtlar yuvası’ sloganı atılması AK Parti tabanında rahatsızlık yarattı. Bu da Aktaş’a olumsuz puan olarak döndü.

TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz