Cumhurbaşkanı Tunzale Çelebi: Kardeşimiz kan ağlarken sevinemezdik

14 Mart 2023 Salı, 16:43

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti hükümeti ikinci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kabine toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tunzale Çelebi, ülkelerinin 2. kuruluş yıldönümü etkinliklerini Türkiye’deki asrın felaketi nedeniyle iptal ettiklerini belirterek, “Kardeşimiz kan ağlarken biz sevinip kutlama yapamazdık” dedi. Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti hükümeti 10 Mart 2020 tarihindeki kuruluşunun ikinci yıldönümü dolayısıyla kabine toplantısı gerçekleştirildi. Kurucu Cumhurbaşkanı Talibov’un görevden el çektirilmesi sonrası kabine tarafından geçici olarak Cumhurbaşkanı olarak atanan Tunzale Çelebi’nin başkanlığında Türkiye’nin başkenti Ankara’da gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Tunzale Çelebi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mehmet Ali Arslan ile Türkiye’de bulunan kabine üyelerinin katıldığı toplantıda; Azerbaycan’daki kabine üyeleri ise online katılım gösterdi. Toplantı, Türkiye’deki deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ BAĞIMSIZLIK

GZTC’nin ilk iki yılındaki faaliyetlerinin ele alındığı toplantıda Göyçe-Zengezur’un iç ve dış politikaları, sosyal ve ekonomik gelişmeler değerlendirildi. Çok önemli kararların alındığı toplantıda önceliği ülkenin bağımsızlığına yönelik atılan ve atılacak kritik adımlar oluşturdu.

DEVLETİN VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ İÇİN EKONOMİ OLMAZSA OLMAZ

Cumhurbaşkanı Çelebi ve Dışişleri Bakanı Arslan’ın yeni sistem ile ilgili detaylı anlatım ve konuşmalarının ardından kabinede görev alan bakanlar, plan ve projeleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Devletin varlığını sürdürmesi için ekonominin olmazsa olmazdır’ denilen toplantıda devletin ekonomisi ve bankacılık sisteminin hayati önem taşıdığı başlığı ön plana çıktı. Yine, GZTC’nin yakın gelecekteki politikaları, yeni kabinenin teşkili ve milli meclisin kurulması görüşleri aktarıldı.

CUMHURBAŞKANI ÇELEBİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tunzale Çelebi, özetle şunları söyledi; “Ülkemizin ilkinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıyı kardeş ülkemiz Türkiye’de, dünya başkenti olarak gördüğümüz Ankara’da yaptık. Biyorsunuz ki ilk dış ülke temsilciliğimizi kuruluşumuzun ilk yılında Ankara’da; çok değerli konuklarımız ile açmıştık. Bir kez daha bize bu tarihi günde desteklerini sunarak yanliz bırakmayan dostlarımıza teşekkür ediyorum.

KARDEŞİMİZ KAN AĞLARKEN BİZ SEVİNEMEYİZ’

Aslında ikinci kuruluş yıldönümü faaliyetleri kapsamında bir çok devlette etkinlikler düzenleyerek tam bir kutlama havasında girmek isterdik ancak kardeş ülkemiz Türkiye’de meydana gelen felaket sonrası etkinlik ve kutlamaları iptal ettik. Bilinmesini isteriz ki kardeşimiz kan ağlarken biz sevinemeyiz. Bir kez daha asrın felaketinde yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

TARİHİMİZ DE KADERİMİZ DE BİRDİR

Hep birlikte yaraları saracağız ve bu süreçte kardeşimizi asla yalnız bırakmayacağız. Felaketin ilk anlarından itibaren elimizden gelen tüm gayreti kardeşlerimiz için seferber ettik ve etmeyi sürdürüyoruz. Bizim tarihimiz de kaderimiz de birdir, kardeşimiz nerede biz orada olacağız. Zoru görüp kaçanlardan olmadık, olmayacağız. .

ALINAN KARARLAR GÖYÇE-ZENGEZUR VE KARDEŞ DEVLETLERİMİZE HAYIRLAR GETİRSİN’

Bu bağlamda kabine üyesi arkadaşlarımız ile kabine toplantımızda alınan kararlar ülkemiz Göyçe-Zengezur’a ve kardeş devletlerimize hayırlar getirmesini diliyorum.

ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK’

Şöyleki; önemli istişareler ve fikir alışverişinde bulunduk. Bundan sonraki süreçte atacağımız adımlarla ilgili önemli kararlar aldık. Ülkemizin bağımsızlığı elbetteki ilk gündem maddemizi oluşturuyor.

ERDOĞAN VE ALİYEV’E TEŞEKKÜR Attığımız ve atacağımız adımlar, kardeş ülkelerimiz Türkiye ve Azerbaycan’dan bağımsız olmayacaktır. Bu anlamda her daim desteklerini gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı Sayın İlham Aliyev’e bir daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

YOĞUN MESAİ HARCAYACAĞIZ’

Ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren kabine kararlarımızı uygulamak adına yoğun bir mesai harcayacağız. Kararlarımızı şeffaf bir şekilde tüm dünya kamuoyuyla paylaşımda bulunacağız” Cumhurbaşkanı Çelebi, oluşturulan yeni kabineyle ilgili en kısa sürede kamuoyuna paylaşımda bulunulacağını da sözlerine ekledi.

İKNA EDİLMİŞLERLE DEĞİL, İNANMIŞLARLA YOL YÜRÜMEK LAZIM” Toplantıda söz alan Dışişleri Bakanı Mehmet Ali Arslan, Göyçe-Zengezur’un tarihsel geçmişini, önüne koyduğu vizyon ve misyonunu detaylı anlatımda bulundu. “İkna edilmişlerle değil, inanmışlarla yol yürümek lazım” diyen Arslan, resmiyete ve devletlerin yasalarına uyumun önemine da dikkati çekti.

30 ÜLKEDE TEMSİLCİLİK

30 ülkede temsilcilik açmak adına büyükelçiliklerle temasta olduklarını aktaran Arslan, “İki yıllık bir oluşum olmamıza rağmen bayağı yol kat ettik. Bu kapsamdaki en önemli adımımız dünya geneline yayılmış olan Zengezurluları bir araya getirmek için Zengezur Üniversitesi’ni oluşturduk. Bir ülkenin olmazsa olmazı ekonomidir. Bunun için de online bankacılık sistemini geliştirdik ve bunu da kısa sürede devreye sokacağız. Ülkenin tanıtımı için Enformasyon Bakanlığımız ve Dışişleri Enformasyon Müdürülüğümüz büyük çaba sarf etmişlerdir” dedi. Yeni dönemdeki politika ve atılımlar ile ilgili ayrıntılı bilginin paylaşıldığı, her bir katılımcının ayrı ayrı söz aldığı toplantı yenilen yemeğin ve çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.

ANKARA’DA TEMSİLCİLİK AÇMIŞLARDI

Uzun ve meşakkatli uğraşlar sonucunda bağımsızlığını ilan eden Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, kuruluşunun ilk yılında ilk dış temsilciliğini Türkiye’nin başkenti Ankara’da açmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz