Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü İstişare Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Deprem ve kentsel dönüşümün Bakanlığın öncelikli konuları arasında yer aldığını belirten Bakan Yardımcısı Fatma Varank, her yıl 300 bin konut olmak üzere önümüzdeki 5 yılda 1,5 milyon öncelikli konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kovid-19 salgını sürecinin başından bu yana üyelerinin sorunlarını ve taleplerini doğrudan Hükümete ileten ve ekonomide birçok tedbirin uygulanmasında öncü bir rol üstlenen BTSO, Bakanlıklarla düzenlediği sektörel istişare toplantılarını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın katılımıyla, video konferans yöntemiyle düzenlenen istişare toplantısında inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri tespit ve önerilerini paylaştı. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, inşaat sektörü ile ilgili odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve BTSO’nun inşaat ve gayrimenkul sektörü meslek komitelerinden sektör temsilcileri katıldı.
“PANDEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Kovid-19 salgınının birçok sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü de derinden etkilediğini söyledi. Zorlu geçen 2020 yılında sektörün en büyük kazanımının konut stoklarını azaltmak olduğunu belirten Başkan Burkay, kamu bankaları öncülüğünde sağlanan düşük faizli konut kredisi kampanyasının bu durumda etkili olduğuna vurgu yaptı. Başkan Burkay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da pandemi sürecinde kentsel dönüşümden sosyal konut üretimine, ekolojik koridorlardan millet bahçelerine, Sıfır Atık’tan akıllı şehirlere kadar çok önemli projeleri hayata geçirdiğini belirterek, “Bakanlığımızın liderliğinde önümüzdeki 5 yılda inşallah 1,5 milyona ulaşan öncelikli konutun dönüşümünü gerçekleştirerek ülkemizi ve şehirlerimizi depreme hazır hale getirme hedefini hep birlikte yakalayacağız. Bursa’mızın da öncelikli şehirler arasında bulunduğu kentsel dönüşüm sürecinin Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde başarıyla uygulanacağına yürekten inanıyoruz.” dedi.
ORTAK AKIL VURGUSU
BTSO olarak Bursa’nın sorunlarına çözüm üretmek ve kente değer katacak projeleri ortak akılla hayata geçirmek adına İnşaat Konseyi ile Çevre ve Temiz Üretim Konseylerini oluşturduklarını belirten Başkan Burkay, sektörlerin ticari gelişimine katkı sağlayacak birçok projeyi de devreye aldıklarını söyledi. İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinde düzenledikleri fuarlar, alım heyetleri ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen UR-GE projesi ile firmalara uluslararası alanda birçok yatırım ve işbirliği fırsatı sağladıklarını kaydeden Burkay, BTSO MESYEB ile sektörün nitelikli çalışan ihtiyacına da destek olduklarını vurguladı.
BURSA’NIN GELECEK 100 YILINA ŞEKİL VERECEK PROJELER
Bursa’da nitelikli bir dönüşüm hamlesiyle sadece bugünün değil geleceğin kentini de inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Burkay, mekansal planlamanın önemine vurgu yaptı. Başkan Burkay, “Bursa’mızda katma değerli üretim hedefiyle ve çevreye duyarlı bir planlamanın ürünü olarak kurgulanan sanayi yapılanması, gerçek anlamda bir kalkınmanın da temelini oluşturacaktır. Ülkemizin kalkınma hamlesine olduğu kadar kentin gelecek 100 yılına da şekil verecek TEKNOSAB, KOBİ OSB, BUTEKOM, Model Fabrika ve yerli otomobil gibi dev projeler, insanımızın mutluluğunu artıracak bir şehircilik iradesini de zorunlu kılmaktadır. Dev yatırımların merkezi konumunda bulunan Bursa, çok güçlü bir büyüme ve kalkınma potansiyeline sahiptir. Bu büyümeyi çevresel faktörleri ön planda tutmak ve sürdürülebilir kılmak zorundayız. Bu kapsamda sanayi bölgelerimizle entegre uydu kentlerin ve ulaşım projelerinin de yer aldığı yeni bir mekansal planlama konusunda Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE 6 MİLYON RİSKLİ YAPI STOKU BULUNUYOR
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, deprem ve kentsel dönüşümün Bakanlığın öncelikli konuları arasında yer aldığını söyledi. Son iki yıllık süreçte kentsel dönüşümde önemli kanuni düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Varank, son olarak riskli yapıların bulunduğu alanlarda Bakanlığın resen uygulama yapmasının önünü açtıklarını söyledi. Kentsel dönüşümün kolay bir süreç olmadığını dile getiren Fatma Varank, Türkiye’de 6 milyon riskli yapı stokunun bulunduğu bilgisini verdi. Her yıl 300 bin konut olmak üzere 5 yılda 1,5 milyonluk acil öncelikli konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Varank, “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizde yılda 30 bin konutun devlet tarafından kalan kısmın ise özel sektör eliyle yapılmasını hedef olarak koyduk. Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları biliyoruz. Hem vatandaşı hem de müteahhitleri koruyan yeni düzenlemelerle şikayetleri yüzde 90 oranında azalttık. Sivil toplum kuruluşları ve oda borsalarla yakın bir diyalog içindeyiz. Bu alandaki bütün çalışmaları ortaklaşa gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
BAKANLIKTAN DİJİTAL DÖNÜŞÜM HAMLESİ
Toplantıda kendisine yöneltilen soruları not alan ve tek tek cevaplayan Bakan Yardımcısı Fatma Varank, ruhsat süreçlerindeki imza sayısının azaltılması yönündeki talebe ilişkin şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hizmetlerimizin dijital platformlara taşınması noktasında ciddi bir çalışma yaptık. e-Devlet’e aktarılmayan 70-80 hizmetimiz kaldı. Bu süreçte birçoğunu birleştirerek hizmet sayımızı 4’te 1’in altına düşürdük. Belediyelerdeki ruhsat süreçlerinin de dijital Türkiye’nin bir parçası olması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce ruhsattaki fiili imzayı 1’e indiren bir düzenleme yapmıştık ancak itirazlar sonrası eski uygulamaya döndük. Belediyelerin dijitalleşmesinin tamamlanması ile bu konuyu da e-Devlet üzerinden çözeceğimize inanıyorum.”
OTOPARK YÖNETMELİĞİ İÇİN YENİDEN ERTELEME TALEBİ
Bakan Yardımcısı Varank, Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihinin pandemi sona erene dek uzatılmasına ilişkin talebe ise, “Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihini şimdiye kadar birçok kez uzattık. Son olarak yönetmeliği 31 Mart’a kadar erteledik. En son yönetmelikte önemli iyileştirmeler yaptık. Şu anda salgın dolayısıyla tekrar uzatılması yönünde talepler var. Salgın sürecine bağlı olarak Mart ayında yeniden bir değerlendirme yapacağız.” dedi.
ŞANTİYE ŞEFLERİNİN DENETİMİNE YÖNELİK YENİ ÇALIŞMA HAZIRLANIYOR
“Şantiye şeflerinin sahada aktif çalışması ve denetlenmesine yönelik bir düzenleme düşünülüyor mu?” sorusu üzerine Bakan Yardımcısı Varank, bu konudaki şikayetleri değerlendirdiklerini ve yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmayı kısa sürede hayata geçireceklerini kaydeden Bakan Yardımcısı Varank, sistemin tüm açıklarını kapatmayı hedeflediklerini vurguladı.
KONUTTA KREDİ KAMPANYASI YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR
Bakan Yardımcısı Fatma Varank, konut alımlarında tekrar düşük faizli kredi imkanı sağlanması yönündeki talebe ilişkin ise düşük faizli konut kredileri ile birlikte konut satışlarında ciddi bir patlama olduğunu, her sene böyle bir çalışma yapmayı istediklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda büyük desteği olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Varank, “Pandemi sonrası, yaz aylarında piyasaların rahatladığı bir süreçte yeniden ortak bir çalışma değerlendirilebilir.” dedi.
MANŞET
09 Aralık 2024MANŞET
09 Aralık 2024MANŞET
09 Aralık 2024MANŞET
09 Aralık 2024MANŞET
09 Aralık 2024MAGAZİN VİDEO
09 Aralık 2024YAŞAM
09 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.