Batı hayranı laikçilere sert tepki! “Onlar ‘Gardırop Atatürkçüsü’dür”

26 Temmuz 2020 Pazar, 13:09
ali erbaş kılıçlı hutbe

Laikçi kesimin Ayasofya’nın cami olmasını kabullenemeyip Atatürk ile Başkan Erdoğan’ın karşı karşıya getirildiğini ifade eden ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştirenlere tepki gösteren Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, “Darbelerin arkasında da ağırlıkla bu zihniyet var. Atatürk’e süslü laflarla sahip çıktıklarına bakmayın, çoğu Uğur Mumcu’nun deyimiyle “Gardırop Atatürkçüsü”dür.” ifadelerini kullandı.

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, 86 yıl aradan sonra tekrar camii olarak ibadete açılan Ayasofya üzerinden Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a sayısız hakaret eden Batı hayranı şahıslara bugünkü yazısında tepki gösterdi. Bu kesimin Mustafa Kemal ve Atatürk’ü karşı karşıya getirdiğini söyleyen Övür, “Darbelerin arkasında da ağırlıkla bu zihniyet var. Atatürk’e süslü laflarla sahip çıktıklarına bakmayın, çoğu Uğur Mumcu’nun deyimiyle “Gardırop Atatürkçüsü”dür.” dedi.

Övür, kaleme aldığı köşe yazısında; “İçlerinde devrim uhdesi kalan solcu-laikçi bir kesim, kutuplaşmayı derinleştirmek için her defasında Atatürk’ü siper ederek, siyasi tartışmaları çirkinleştiren bir yöntem izliyor. Bunların derdi, toplumun uzlaşması, yeni bir sentezde buluşması değil, azgın azınlık olarak varlıklarını sürdürmek için toplumsal gerilimin sürmesidir. Onlar gerilimden besleniyorlar. Darbelerin arkasında da ağırlıkla bu zihniyet var. Atatürk’e süslü laflarla sahip çıktıklarına bakmayın, çoğu Uğur Mumcu’nun deyimiyle “Gardırop Atatürkçüsü”dür. Bir kısmı da sosyalizmden devşirilen Batı hayranı cumhuriyetçidir.” ifadelerini kullandı.

Mahmut Övür, eleştirenlere cevap olarak yazısına şu şekilde devam etti:

Ve hiçbiri bırakın Osmanlı tarihini kendi cumhuriyet ve sol tarih hakkında da bilgi sahibi değiller. Özellikle sol, sosyalist cumhuriyetçiler, bilgi sahibi olsalar, en azından Ayasofya’nın önemini Fatih’in nasıl bir “devrimci” olduğunu bilirlerdi. Bakın Dr. Hikmet Kıvılcımlı, İstanbul’un fethinin 500. yılında 1 Mayıs 1953’te yazdığı “Fetih ve Medeniyet” kitabında ne diyor:

“Arapça’da ‘Fetih’ sözü güzel bir tesadüfle: ‘açmak’ manasına gelir. İstanbul’un Fethi de, o zamanki insanlığı bir çıkmazdan kurtarmış, medeniyete yeni ufuklar açmıştır.”

Bu geçmişi bilmeyenler bugün kalkıp, Ayasofya’nın cami olması üzerinden Mustafa Kemal Atatürk’le Başkan Erdoğan’ı, laik sosyolojiyle muhafazakar-dindar sosyolojiyi karşı karşı getirmeye çalışıyor. Yakın tarihte özellikle küresel emperyalist merkezler bu karşıtlıktan yararlanarak iki kesimi birbirine düşürmeye çalıştı ama başaramadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz