Diyanet’ten açıklama: Ayasofya’ya hakkı teslim edilecek, mü’minler secdeye duracak!

16 Aralık 2019 Pazartesi, 10:36
ayasofya camii

Diyanet Dergisinde yazan İstanbul Kadıköy Vaizi F. Hilâl Ferşatoğlu, “kubbesi altında ibadete hasret müminler saf saf kıyama, rükuya, secdeye duracak, Ayasofya’ya hakkı teslim edilecektir” dedi.

Diyanet Dergisinde yazan İstanbul Kadıköy Vaizi F. Hilâl Ferşatoğlu, “Fatih’in emaneti Ayasofya” başlıklı yazısında İstanbul’un fethi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini yazdı.

Ferşatoğlu yazısında şunları anlattı:

“İslam toplumunun peygamber müjdesiyle akıllarda yer tutan sekiz buçuk asırlık fetih rüyası, 1453 yılında, Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı kuşatmasıyla gerçekleşir, Doğu Roma İmparatorluğu’nun başşehri Konstantinopolis, İstanbul olur.

Yeni bir çağın başlangıcı kabul edilecek büyük zaferle “Fatih” unvanını alan genç padişah ilk olarak kadim şehrin bin yıllık mabedini görmek ister. Osmanlı Türk geleneği gereği fethedilen şehrin en büyük kilisesi fethin sembolü olarak camiye tahvil edilecek, ilk cuma namazı burada kılınacaktır. Ayasofya’nın kapısından içeri giren Fatih, heybetli mabedi hayranlıkla inceler. Korku içinde Ayasofya’ya sığınan halka hitap ederek can ve din özgürlüklerini teminat altına aldığını bildirir.

Ayasofya üç gün içinde cuma namazı için hazırlanır, heykeller ve ikonlar kaldırılıp kıble tarafına mihrap yapılır, minber konur. Sultan, kadim mabedin muhteşem birer sanat eseri olan mozaiklerine dokunulmamasını, ibadete mani olmaması için kireç tabakasıyla örtülmesini emretmiştir. O Cuma, Ayasofya’da Akşemseddin Hazretleri tarafından irat edilen hutbe sahabe-i kiramdan bu yana arzulanan büyük fethin Osmanlı padişahına ve ordusuna nasip oluşunu hamt ile ilan eden kutlu bir hutbedir. Ayasofya’yı kendi hayratının ilk eseri olarak vakfeden Fatih, sonrasında Kapalıçarşı’yı kurarak tüm gelirini cami giderleri için vakfeder.”

Müze: Haksız dönüşüm!

Yazısında Ayasofya’ya yapılan eklemeleri, restorasyonları özetleyen Ferşatoğlu, Ayasofya’nın tekrar cami olacağına dair ümidini şöyle özetledi:

“Fetihten sonra Ayasofya’nın “ilahi hikmet” anlamına gelen ismi bile değiştirilmemiş, malikiyet nişanesi olarak muhafaza edilmiştir. Ayasofya, Osmanlı sultanlarının gözbebeği olarak korunmuş, tezyin edilmiş, medrese, kütüphane, şadırvan, sebil, mektep, muvakkithane ve türbelerle donatılmış, İslam toplumuna 500 seneye yakın hizmet vermiştir. Uğradığı haksız dönüşümden 57 yıl sonra 1991’de Ayasofya’nın Hünkâr Sofası, mescit olarak namaz kılmaya tahsis edilir. Bugün beş vakit ibadete açık olan Ayasofya Mescidi‘nden okunan ezan, caminin dört minaresinden yükselmektedir.

Ayasofya’ya hakkı teslim edilecektir

Fatih’in emaneti Ayasofya, bir kere tevhit mabedi olmuştur ve daima öyle kalacaktır. Bugün nasıl minarelerinden ezan sesi dalga dalga yayılıyorsa, yarın kubbesi altında ibadete hasret müminler saf saf kıyama, rükuya, secdeye duracak, Ayasofya’ya hakkı teslim edilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz