Oktay Yılmaz’ın yaptırım gücü? Makam araçları ve israf; AK Parti’nin makam aracı emrini takmayanlar!

20 Mayıs 2019 Pazartesi, 15:02
alim şahin

Geçtiğimiz aylarda Belediye başkanları ve yerel yöneticilerin kullandıkları lüks araçlar tartışma konusu olunca AK Parti’den uyarı gelmişti.

Yeni dönemde tasarrufun büyük önem taşıdığı, her alanda tasarruf yapılması gerektiğini ifade eden parti kurmayları, belediyelerin her konuda daha dikkatli olması gerektiği mesajını vermişti.

AK Parti, yerel seçimlere giderken mevcut belediye başkanlarının kamuoyunun dikkatini çeken uygulamalarına çeki düzen vermeleri konusunda karar aldı.

Hatta konu ulusal medyada günün konusu olmuş, Nuray Babacan’ın Hürriyet’te yer alan haberinde; belediye başkanları ve yerel yöneticilere kullandıkları lüks araçlar tartışma konusu olunca uyarı yapılmıştı.

Bu uyarı üzerine, yerelde belediye başkanları araçlarını değiştirme ve havuza devretme kampanyası başlatmıştı.

Bununla birlikte makam araç kullanımının yanı sıra, seçmene değmeyen projeler konusunda da uyarılar yapılmış ve belediye kaynaklarını boşa harcamamaları istenmişti.

Ak Parti’nin MYK toplantısında belediye başkanlarının kamuoyunda sıkıntı yaratan uygulamalarıyla ilgili Lüks makam aracı kullanımının yerelde yarattığı sorunların ortadan kaldırılması için belediye başkanlarını uyarmıştı.

Alınan bu kararlar doğrultusunda bugün gelinen noktada neredeyiz?

Makam araçları konusunda hangi tasarruflar yapıldı?

Son bir haftada söz konusu makam araçlarıyla alakalı yoğun şikayetler geliyor.

Geçtiğimiz günlerde gelen şikayetler ölçüsünde konuyla alakalı paylaşımlarda bulunmuştuk.

“AK Partide alınan kararların uygulaması gerekenler tam tersi icraatlara imza atıyorlarsa, yani ilk önce kendileri bu tasarrufa ön ayak ve örnek olması gerekirken vatandaşın gözüne soka soka israfa yönelik kapı aralıyorsa, bu da vatandaşın gözü önünde yapılıyor ve şikayetlere konu oluyorsa asli sorumluluğun sorumsuzluğa döndüğü bir dönemi yaşıyoruz demektir.”

“Yani vatandaş diyor ki, ben emlak vergimi belediyenin kasasına yatıracağım, diğer tüm vergilerden belediyemin kasasına yüzdelik pay aktaracağım birileri lüks makam araçlarıyla mesai saatleri dışında şahsi işlerine yakıt harcasın. “

Durum bu ise vatandaş tepkisinde elbette sonuna kadar haklı.

Bunlar ileriye dönük büyük sıkıntılara gebedir.

Zira vatandaş hizmeti beklerken, parasızlık çeken belediyeler makam araçları ve benzeri yollarla israfı önlemezlerse, hizmete gidecek para lüks israf yolunda harcanırsa vatandaşta haklı olarak şikayetini dile getirecek tepkisini ortaya koyacak.

İlk etapta geçtiğimiz hafta sosyal medyadan ilgililere duyurma yoluna gitmiş, vatandaşları tepkisini çekecek yanlış uygulamalara son verilmesi, şikayetlerin azalması adına daha verimli yol izlenilmesi beklentisi oluşur diye düşünmüştük.

Dolayısıyla gerekli uyarıların yapılması konusunda beklentisi oluşmuştu.

Aslında bu düşünceler vatandaşlar üzerinde oluşan rahatsızlığın giderilmesi adına beklentiler olduğunu ifade edelim.

Taktir edersiniz ki makam araçları devletin, milletin hizmetine kullanılmak amacıyla tahsis edilir.

Oysa Yıldırım’da bir belediye başkan yardımcısı her akşam köylerine ait dernek lokalinde vakit geçirmek için makam arıcını kullanarak gittiğine dair şikayetler gelmeye başlamış, çevredeki vatandaşlar konuyla alakalı rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi.

Rahatsız olan vatandaşlar Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a ulaşmakta sıkıntı çektiklerini söz konusu gereğinin yapılmasında kuşku duyduklarını belirterek bize ulaştılar.

Basın kanununda yer alan içtihat kararlarında Basın yayın kuruluşlarının ve gazetecinin toplumu yakından ilgilendiren kişi, makam ve yönetimlerde yaşanan olumlu olumsuz sıkıntıları, vatandaşın beklentilerini, toplum yararına olması adına eleştiri, haber alma ve uyarma görevimiz yerine getirmemizden daha vatandaşın rahatsızlığını köşemize taşıdık.

Yıldırım belediye başkanı Sayın Oktay Yılmaz’ın başkan yardımcısıyla alakalı gelen şikayetlerde ilgili uyarılar yapması, vatandaşın içinin huzurlu olması adına önemlidir.

Oysa bir haftadır sosyal medyada yaptığımız şikayet paylaşımlarının hiçbir sonuç vermediği gelen son tepkilerden anlaşılıyor.

Tersine vatandaşın rahatsızlığını önemsemediği son gelen şikayetlerle anlaşılıyor.

“Geçtiğimiz günlerde Yıldırımda ikamet eden biri olarak telefonuma gelen mesajla emlak vergimi ödemem gerektiği hatırlatıldı.

Öyleyse ben bugün yarın gidip emlak vergimi belediyenin kasasına ödeyim de malum kişiler makam aracıyla daha rahat daha keyifli gezsin, gece yarılarına kadar dernek lokallerine gidip gelsin takılsın.”

Bakınız kanun toplum yaranına olacak her şeye ruhsat vermiş ancak fevri durumlar da men ve yaptırıma müsaade etmiştir.

Belediyelerin araç kiralamalarında, kamu kaynaklarının etkili, verimli ve hesap verilebilir bir şekilde kullanımını sağlamak birinci amaç olmalıdır.

Belediyeler kamu ihale mevzuatı çerçevesinde süreli olarak kiraladıkları hizmet araçlarını, Başkanlık Makamı tarafından uygun görülen Başkan Yardımcıları, Başkan Danışmaları, Müdürler, Koordinatörler, Müdür Yardımcıları, Şefler ve diğer idari personele tahsis etmektedir.

Bu araçlar kendisine tahsis edilen kişiler tarafından hiçbir prosedür yada dokümana tabi olmadan kullanılmaktadır.

Makam ve kişiye Araç tahsisinin amacı:

a. Belediye hizmetlerini hızlandırmak, kolaylaştırmak.

b. Personelin fiziki gücünden tasarruf edilir.

c. Personele ve vatandaşa zaman kazandırır.

Avantajları sıralanabilir…

Peki araç tahsil edilen kişiler aracı şahsi çıkarları için kullanabilir mi?

Hayır.

Kullanırsa ne olur?

Maddeler.

a. Taşıtlar; özel işlerde ve tatil günlerinde kullanılabileceğinden yakıt sarfiyatı artabilecektir.

b. Hizmetlerin toplu olarak yapılmasından ziyade teker teker yapılması yolunu açar. Bunun sonucunda hizmetlerin maliyetleri artarken faydası azalır.

c. Belediye personelleri arasında basamak oluşturur, yeni bir hiyerarşi meydana getirir.

d. Personel ve araçların Müdürlük ve Başkanlık tarafından takibi zorlaşır.

e. Müdürlük iş ve işlemlerinin günler itibariyle yoğunluğu değişkenlik gösterdiğinden, iş yoğunluğu azalan Müdürlükten iş yoğunluğu artan Müdürlüğe araç sevkiyatı yapılamamaktadır.

f. Kiralanan araç sayısı artar.

g. Hesap verme de zorluk yaşanır

Başkan yardımcıları da böylece kafasına göre yol alır.

Keyfin biri bin para olur.

Hesap sorma makamı israfta önde giderse kimseye hesap sorma gibi bir derdi olmaz.

Şimdi belediye hizmetlerinin neden tökezlediğini, vatandaşın istenilen şekilde neden memnun edilemediğini daha iyi anlayabiliriz.

Bugün makam sahipleri Allah korkusunu layıkıyla kalbinin derinliklerinde hissetse taşısa, hesabı en yüce makama vereceği korkusu yaşasaydı bugün belediyelerin durumu içler acısı olmazdı.

Bursa belediyelerinin neredeyse yüzde sekseni böyle.

Trilyon trilyon boşaltılan kasaların hizmet olarak sahada hangi karşılığı var diye soralım.

Sıfır.

Böyle bir yönetimsel ahlakı olmaz olamaz.
Allah bunun hesabını soracakdır.

Bu insanların vebalini boynunun köküne yüklenenler o gün geldiğinde bunun yükün altından kalkamayacaklardır.

Son alarak gelen şikayetlerinin içeriğinde yer alan hak ve helal konusundaki şu cümleleri  oluğu gibi muhataplarına aktaralım.

Vatandaş; Hakkımı helal etmiyorum, haram olsun, burnundan gelsin, zehir zıkkım olsun” dedi.

Bunu diyen kişinin dışında sayısız insanın aynı çizgide olduğunu herhalde tahmin edebilirsiniz.

Yani vatandaş makam sahiplerini beşeri anlamda şikayet edilecek merci bulamamış, kimi kime şikayet edeyim demiş.

En son olarak Allah’a havale etmiş.

Bizden söylemesi.

Son kez hatırlatalım.

AK Parti de alınan MYK  kararlarına ters olan bu durumu genel merkeze taşımak bizlerin görevidir.

Belediye başkanının görevlerinin en başında Belediyelerin araç kiralamalarında israfın önüne geçmek, tasarruf sağlamak, her kuruşu vatandaşın hizmetine yönlendirmek, kamu kaynaklarının etkili, verimli ve hesap verilebilir bir şekilde kullanımını sağlamak birinci amaç olmalıdır.

Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Oktay Yılmaz’ın şikayetlere konu olan başkan yardımcısı ve diğer ilgili makamlarla alakalı vatandaşın beklentilerini karşılama esas olmalıdır.

Diğer belediyeler de aynı ölçüde israfın önüne geçip hizmette vatandaşa yar olmalıdır.
Aksi taktirde makamlar yeme de yanında yat misali giden ağam gelen paşam olur.

Allah kul hakkına geçmekten ve doğruluktan kimseyi ayırmasın.

Amin.

NOT:

2007/3 SAYILI BAŞBAKANLIK GENELGESİNİN “RESMİ TAŞITLARIN KULLANIMINA” DAİR BÖLÜMÜ

Kamuda gereksiz harcamaların önüne geçilmesi ve kaynakların en rasyonel şekilde kullanılması amacıyla taşıtların kullanımının denetimi ve uygulamanın takibi merkezde bizzat bakanlar, illerde valiler tarafından yerine getirilecektir. Merkezde bakanın görevlendireceği yetkililer ve illerde bütün kamu taşıtları açısından valiler, taşıtların 237 sayılı Taşıt Kanunu ve bu Genelge hükümlerine uygun olarak kullanılmasından doğrudan sorumlu olacaklardır.

TAŞITLAR İÇİN AYLIK VE YILLIK AKARYAKIT LİMİTİ BELİRLENMELİ

İdareler, akaryakıt sarfiyatının asgari düzeyde tutulması amacıyla, mevcutlarında bulunan taşıtlar için aylık ve yıllık bazda azami limitler belirleyerek tasarruf sağlayıcı düzenlemeleri yapacaklardır.

KAMU TAŞITLARI, RESMİ GÖREV BİTTİKTEN SONRA PARKA ÇEKİLMELİ

Kamu taşıtlarının resmi görev dışında kullanılmasının önlenmesi amacıyla, görevin sona ermesinden sonra bütün taşıtların resmi garaj veya parka çekilmesi hususlarında idareler gerekli tedbirleri alacaklardır.

.


alimce29@gmail.com

facebook.com/alimsahinmalkocoglu

twitter.com/AlimSahin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz