Erdoğan’dan yeni sınav sistemi için 3 şartlı talimat

26 Kasım 2017 Pazar, 10:32
Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MEB yetkilileri ile yaptığı mini zirvede de yeni eCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de eğitim zirvesi yaptı. Zirvede, temel eğitimden ortaöğretime geçiş için MEB’in hazırladığı yeni modeli onaylayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni modele ilişkin net 3 mesaj vererek, “Sade, basit, anlaşılır olsun” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin son 15 yılda eğitime büyük maddi yatırımlar yaptığını şimdi kaliteyi artırmak gerektiğini belirterek, “Hedef Finlandiya” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 45’İN KAFASI KARIŞIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de eğitimcilerle bir araya geldi. 3 saat süren yemekte, eğitimcilerin yükseköğretimden temel eğitime kadar görüşlerini dinleyen Erdoğan, neden eğitim sisteminde değişiklik yapıldığını açıkladı. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmaları aktaran Erdoğan, sınav sistemli modelin çocukları at yarışı gibi sınavlara hazırladığı, çocukların sosyal hayata zamanı kalmadığı tespitlerini paylaştı.

Erdoğan ayrıca, TEOG’un kaldırılmasından sonra MEB’in gündeme getirdiği yeni modele ilişkin olarak toplumun yüzde 55’inin memnun olduğu, ancak kalan yüzde 45’lik kısmın ‘belirsizlikler nedeniyle kafasının karışık olduğu’ sonucunun çıktığını söyledi. Eğitime son 15 yılda büyük maddi destek sağlandığını belirten Tayyip Erdoğan, “OECD ülkeleri arasında Finlandiya birinci. Bizim Finlandiya’yı yakalamamız lazım” diye konuştu.

PERFORMANS SİSTEMİ ÖNERİSİ

Yemekte eğitimciler, öğrencinin yüzde 90’ının sınavsız yerleştirileceği modelin sorunların büyük bir kısmını çözeceği konusunda hemfikir oldu. Eğitimciler okul başarı puanı hesaba katılmazsa öğrencinin okul bağının azalacağı endişesini dile getirerek, her okulun kendi başarı kriterinin baz alınmasını önerdi. Ayrıca nitelikli öğretmen yetiştirmek için öğrenci başarısı endeksli öğretmen performans sisteminin uygulanmasının elzem olduğu vurgulandı. Yemekte, kırsal bölgelerde öğretmenlerin daha uzun yıllar gönüllü görev yapabilmesi için maddi teşvik uygulanmasının motivasyonu artıracağı da kaydedildi.

BAKANLA MİNİ ZİRVE

Yemek sonrasında Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve bakanlık yetkilileriyle bir mini zirve gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni modele ilişkin olarak 3 net mesaj verdi ve “Sade olsun, basit olsun, anlaşılır olsun” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni modeli yarın kamuoyuna açıklayacağı öğrenildi.

ÖĞRENCİ 5 OKUL TERCİHİ YAPACAK

Yeni modelde, öğrencilerin yüzde 90’ı evinin bulunduğu eğitim bölgesi içinde, tercih ettiği 5 okuldan birine kayıt yaptırabilecek. Bu öğrenciler için herhangi bir sınav olmayacak. Fen-Sosyal Bilim ve farklı program uygulayan proje liseler sınavla öğrenci alacak. Bu okulların sayısı yaklaşık 500 olacak. En fazla 120 bin öğrenci bu okullara yerleştirilecek. Sınav, ölçme sınavı olacak ve 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

Sabah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz