Ankara anlaşması; Irak sınırı değişirse Türkiye’nin sınırları genişler!..

24 Eylül 2017 Pazar, 18:06
alim şahin

Barzani hiç yoktan Kuzey Irak başta olmak üzere bölgeyi ateşe sürüklüyor.

Gelinen noktada Barzani son kararını açıkladı.

“Referandumdan geri adım yok. Bağdat ile komşu olacağız” dedi.

Tüm bu yaşananların mimari olarak İsrail gösteriliyor.

Barzani’nin bağımsızlık özlemi, Irak’ın bölünme girişimi, toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılması Büyük İsrail planlarıyla paralellik arz ediyor.

Tek gündem Kuzey Irak.

2023’e giderken bölge, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya çok önemli bir süreçten geçiyor.

IKYB geçmişten beri beslediği kirli emelleri referandum adı altında yürürlüğe sokuluyor.

Terör, dış güçlerin nüfuz hamleleri ile bölgemiz karşı karşıya.

Terör örgütleri, kan, şiddet, insanlık dışı eylemlerden oluşan bu çatlakları dolduruyor.

Müttefik bildiğimiz gerçekte düşman olan ülkeler her fırsatta geçici siyasal çözümleri adına iş tuttukları, destekledikleri terör örgütleri Türkiye’nin milli güvenliği için bir tehdit oluşturuyor.

Bugün için değil, gelecekte de yeni çatışma alanlarının oluşmasını hazırlayacak tehlikeli girişimler içindeler.

Türkiye’nin sınırlarında değişiklik gibi yeni oluşumlar asla kabul edilmez.

Barzani’nin kafasındaki çakallar, tilkiler kimlerle dans ediyor, kimlerle dost bu biliniyor.

İsrail en büyük destekçisi.

Yapmayı düşündükleri referandumun hiçbir hukuki gereği, meşruluğu olmadığı gibi halkı ellerinde Türkiye’yi de içine alan bir harita paçavrasıyla kandırmaya çalışıyorlar.

Dünyada bütün milletlerin karşı çıktığı, referandumda inat eden Kuzey Irak Bölgesel yönetimi birinci derecede sorumlu.

Bu coğrafyada, Türkler, Kürtler, Araplar, Asuriler, Yezidiler, 42 milletin beraber yaşadığı dönemlerin ardından ayrımcılığa soyunan Barzani doğal olarak tek başına hareket etmiyordur.

Her şeyden önce İngilizlerin kesinlikle oyun kurucu olduğu söylenebilir.

Zira dünyanın huzursuz olduğu her yerde onların parmağı var.

Bugün devletin kırk parça olduğu, Irak hükümetin etnik, mezhep veya farklı gruplar üzerinde hakimiyetini kaybettiği bir ülke.

Barzani’nin Kuzey Irak’ı da etnik İngiliz tohumlarının atıldığı bölgelerden biri…

İngiliz zamanında tarlayı sürmüş, tohumları şimdi filizleniyor.

İsrail gibileri ise nemalanmaya çalışıyor…

Bir an önce hedeflerine ulaşabilmek için anlaşmaları da hiçe sayarak bölünmeleri hızlandırmaya çabalıyor…

İsrail gibi ülkeler sadece Irak’ta değil, tüm Ortadoğu’da, (buna Türkiye de dahil), bölünmeleri destekliyor. Çünkü bu güçler, bölgelerdeki bölünmeleri kendi geleceklerinin bütünlüğü olarak görüyor…

Oyun bu kadar net görünürken Türkiye Dünya arenasında haklı ve güçlü olarak ayakta durmak zorunda.

Düşmanlar çalışırken, elbette güvenlik tedbirlerimizi alacağız başka yolu yok!

Dolayısıyla bizim de, güvenliğimiz söz konusu olduğunda uluslararası haklarımızı koruma konusunda harekete geçmemiz kadar doğal bir şey olamaz…

Cuma günü Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) çıkan karar da, aslında Türkiye ile İngiltere arasında 1926 ve daha sonra Türkiye ile Irak arasında yapılan Ankara anlaşmalara son derece uygun. Niçin eleştiriliyor, orasını siz düşünün!

Yani Türkiye uluslararası anlaşmalar çerçevesinde şartlar hasıl olduğunda bölgeye müdahale kararı alabiliyor…

Söz konusu Irak’ın toprak bütünlüğü tehlikeye düşerse Türkiye anlaşmalardan doğan hakkını kullanıp Kerkük ve Musul’u kapsayan bölge Türk toprakları ve sınırları içine alma yetkisi doğuyor.

Ankara anlaşması ne diyor…

İngilizler, 1924 yılında Mondros Mütarekesi’ni bahane ederek misakı milli sınırları içinde ve Osmanlı toprağı Musul ve Kerkük’ü işgal eder… Türkiye buna hemen cevap verir ve İngilizlerden, acilen şehirlerden çekilmesini ister…

Tabi sorun çözülmez…

Aynı yıl İstanbul’da Haliç Konferansı düzenlenir. Ancak İngilizlerin Musul’un yanı sıra Hakkari’yi de istemeleri sorunu iyice zora sokar…

Bunun üzerine İngilizler anlaşmayı kabul ettirmek için Türkiye’ye ültimatom verir ve Türkiye’ye askeri müdahalede bulunacağını bildirir. Türkiye hükümeti de bu geçen Cuma günü MGK’da alınan kararda olduğu gibi İngilizlerin olası bir askeri müdahalesine karşı sınırlarını ve bağımsızlığını korumak için her türlü önlemi alacağını ve karşılığını vereceğini İngilizlere bildirir.

İngilizler savaşı göze alamayınca durumu 1926 yılında BM Yüksek Adalet Divanı’na taşır. Buradan da sonuç alamayınca aynı yıl 5 Haziran’da Ankara anlaşmasını imzalamak zorunda kalır. Ankara Anlaşması, 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM’de onaylanır ve kabul edilir…

Anlaşmaya göre, bugünkü Türkiye-Irak sınırı garantiye alınır… Tarafların sınırları bozacak her türlü teşebbüsten sakınması istenir ve en önemlisi, sınır bölgesinde diğer devlet aleyhine yönelmiş hiçbir propaganda teşkilatına ve topluluğuna izin verilmeyeceği imza altına alınır… Şayet taraflardan biri bu şekilde terörist oluşumlara karşı tedbirler alamıyorsa diğer devlet kendi önlemlerini alma hakkına kavuşuyor… Anlaşma bozulduğunda Türkiye’nin Musul ve diğer bölgelerde hak iddia edeceği zapt altına alınır…

Sedat Yılmaz’ın kaleme aldığı  tarihi yazı da Ankara anlaşmasının ardından Irak’ta 25 yıllığına manda bir devlet kurulur… Fakat bu manda devlet 18 yıl sürer… Irak, 1932 yılında İngilizlere karşı bağımsızlığını ilan eder.

Tabi ki Ankara anlaşması 1946 yılında Dostluk ve İyi Komşuluk Anlaşması olarak değiştirilmeden hatta daha da geliştirilerek Türkiye – Irak arasında imza altına alınır.

Özellikle anlaşmanın birinci maddesinde  “Taraflar birbirinin ülke bütünlüğüne ve 1926 tarihli anlaşma ile belirtilmiş ve çizilmiş olan aralarındaki sınırlara riayet etmeyi taahhüt eder” ifadeleri Ankara anlaşmasını daha da sağlamlaştırır… Nitekim, herhangi bir olumsuz gelişme sonucu Irak’ta sınırların değişmesi durumunda Türkiye’ye, Irak’ta Musul ve diğer bölgeler üzerinde hak iddiasını ortaya çıkırır, hatta müdahale hakkı verir…

Irak’ta sınırlar değişirse, Türkiye’nin de sınırları genişler..

 

.

alimce29@gmail.com

facebook.com/alimsahinmalkocoglu

twitter.com/AlimSahin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz