HEZİMETİ BİZE ZAFER DİYE YUTTURAMAZSIN

22 Nisan 2017 Cumartesi, 23:51
cemalettin

AK Parti Bursa İl Yönetimi, referandumun ardından Türkiye genelinde 1 Kasım seçimlerine göre en fazla oy kaybedilen 6 ilden biri olan Bursa’da alınan sonucu zafer olarak ilan etse de, rakamlar hezimeti gözler önüne seriyor. Konya, Kilis, Ordu, Denizli ve Karaman’ın ardından Bursa, AK Parti’nin en fazla oy kaybettiği 6. il oldu..

Türkiye yüzde 51,4 “evet” oyuyla yeni anayasayı kabul ederken, referandumun ardından gözler AK Parti teşkilatlarına çevrildi. Tarihi referandumda 1 Kasım seçimlerine göre en fazla oy kaybının yaşandığı 6 ilden biri olan Bursa’da, İl Başkanı Cemalettin Torun, yaşanan hezimeti televizyonlara çıkarak zafer gibi anlatmaya kalksa da rakamlar Torun’un sözlerini doğrulamıyor. 1 Kasım seçimlerinde Bursa’da AK Parti 53.97 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oy ise 54.88. 16 Nisan referandumunda MHP’den Türkiye genelinde yüzde 3 oy geldiği hesaba katıldığında Bursa’da alınan sonucun parti adına büyük bir başarısızlık olduğu ortaya çıkıyor.

SADECE BAKAN REFAKATI YAPTI

Peki, AK Parti’nin kalelerinden biri olan Bursa’da bu oy düşmesinin gerekçeleri ne? Referandum sürecini Cemalettin Torun ve ekibi doğru düzgün yönetemedi. Sahaya inmeyen İl Yönetimi ve Başkan Cemalettin Torun, gençlik kolları ve kadın kollarını da gerektiği gibi kullanamadı. İl Başkanı olarak işin başında olan Cemalettin Torun propaganda sürecinde bakanlara refakat etmek dışında ortalarda görünmedi, sahada etkin bir propaganda çalışması yapmadı.

GENÇLİĞE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMADI

Torun ve ekibi yeni oy kullanacak olan gençlere yönelik bir çalışma yürütmedi. Gençlik kolları çalıştırılmadı ve gençler bir kenara bırakıldı. Oysa yeni oy kullanacak olan gençlere yönelik Anayasa değişikliğinde getirilen çok önemli bir hak da vardı. 18 yaşında milletvekili seçilme imkânı getirildi gençlere. Sahaya inip bunu anlatmaktan imtina etti AK Parti Bursa Teşkilatı.

KADIN SEÇMENLERE STRATEJİ KURMADI

Torun ve ekibi referandum sürecinde kadın seçmenlere yönelik de bir çalışma yapmadı, bir strateji belirlemedi. Sahayı adeta “Hayır” bloğuna terk etti. Kadın kollarının da propaganda sürecinde bir etkisi ve ciddi bir çalışmasına rastlanmadı. Kadınlar da kendi başlarına bırakıldı. Birkaç ev gezmezsinin dışında Bursa’da kadın kollarının yaptığı bir çalışma en azından kamuoyuna yansımadı.

CADDE VE SOKAKLARDA “HAYIR” AĞIRLIĞI

AK Parti Bursa İl Yönetimi, sahadaki çalışmanın yanı sıra açık hava reklam alanlarını da adeta “Hayır” cephesine terk etti. Bilboardlarda üstünlük propaganda süresince “Hayır” reklamlarına kaptırılırken, yeterince bina giydirmesi yapılmadı. Bursalılar “Evet” reklam ve tanıtımlarını neredeyse hiç görmedi, göremedi. Birkaç minibüsün şehirde gezmesi dışında açık havada tüm üstünlük karşı tarafa kaptırıldı.

BAYRAKLAR 3 GÜNDE YIRTILDI

AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve ekibi işi o kadar salıverdiler ki, yaptırdıkları bayrak ve flamalar bile o kadar kötü malzemeden yapılmıştı ki 3 günde solup yırtıldılar. Farklı noktalara asılan “Evet” bayraklarını iki gün sonra okunamaz hale gelindi. Yasak savmak için yapıldığı o kadar belli oldu ki materyallerin, defaten değiştirilmesine rağmen yine şehirde o canlılığı, o heyecanı oluşturacak görüntüler verilemedi.

BAŞKAN YOK HEYECAN DA YOK

Türkiye’nin kader oylaması olmasına rağmen İl Başkanı Cemalettin Torun ve yönetimi neredeyse sahaya hiç inmedi. Sahada il başkanı olmayınca gereken heyecan da oluşmadı haliyle. Bursa, çok daha yüksek bir oy oranıyla anayasayı karşılaması gerekirken, halkı heyecana ortak edemeyen ve kendisi de heyecan duymayan AK Parti yönetiminin başarısızlığı nedeniyle beklenen oy oranının çok altında kaldı.

SOSYAL MEDYADA DA YASAK SAVDI

AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, sahaya inmediği gibi sosyal medyada da etkili bir propaganda gerçekleştirmedi. Süreç boyunca birkaç tane yasak savma tadında paylaşımda bulunan Torun, oylamanın sonuçlanmasının ardından ise zafer kazanmış komutan edasıyla televizyonları gezip hezimeti gizlemeye, laf kalabalığıyla kendisini başarılı göstermeye kalktı. Ancak, rakamlar ortada, yapılanlar ortada. Torun’un algı operasyonunu Ankara Genel Merkezi yutar mı? Onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

MİTİNG MEYDANLARI BİLE DOLDURULAMADI

Referandum süresince “Evet” cephesinin 3 lideri Bursa’da miting yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atatürk Stadı Meydanı, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli Gökdere’de miting yaptı. Başbakan Yıldırım ve Bahçeli’nin mitinglerinde meydanı dolduramadı AK Parti İl Yönetimi. MHP ile koordinasyon da sağlanamadığı için MHP’lilerden gelebilecek oylar da yönünü değiştirdi. MHP mitingine destek vermeyen Torun, aynı saatlerde basın toplantısı düzenleyerek skandal bir uygulamaya imza attı. Oysa Bahçeli, “Evet” oyu istemek için Bursa’ya gelmişti ve doğru olanı onun mitingine destek vermekti.

 

Kaynak: Şehirmedya

Link: http://sehirmedya.com/bursa-bolge/hezimeti-bize-zafer-diye-yutturamazsin/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz