Bakan Çelik’ten çiftçilere müjde

07 Temmuz 2016 Perşembe, 13:45
faruk çelik

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını söyleyerek, “Küpe sorununu da ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan GAP Su-KAY su sporları tesisini açılışına katılan Bakan Çelik, tarım ve hayvancılık alanına önemli adımlara imza atıklarını ifade ederek, “Kardeşlerim tabi ki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak GAP’ın merkezi Haran’ın merkezi Şanlıurfa’da dolayısıyla Türkiye’nin dört bir tarafında tarımla ilgili yapacaklarımız var. Bunları bayram dolayısıyla değil, bayramdan sonrada gelip bizzat üretici kardeşlerimizle, çiftçi kardeşlerimizle oturup konuşacağız. Ama kısa cümlelerle şunu ifade edeyim öncelikle Harran’da hedeflerimiz büyük. 150 milyar hasılamız var, bu rakamı 150 milyar dolara çıkaracağız. Yani 450 milyar TL’ye çıkaracağız. Demek ki ne yapacağız daha çok ekeceğiz. Daha çok üreteceğiz. Toprağımıza ekilmeyen yer bırakmayacağız. Bütün topraklar yurt katında mutlaka tarıma kazandırılacak ve ekimleri gerçekleştirilecek” dedi.

“Su konusu Şanlıurfamızın da Türkiye’nin de önemli bir konusu”

Tarımsal sulama önündeki engelleri kökünden çözeceklerini söyleyen Çelik, “Sulama meselesini bir 1-2 yıl içerisine Allah’ın izniyle inşallah kökten çözeceğiz. Sizleri elektrikli sulamaya mahkum edecek anlayıştan mutlaka çiftçimizi çıkaracağız. Göreceksiniz ki bir taraftan sulama kanalları bir taraftan tapulaştırmalar birlikte bittiği zaman çiftçimizin verimliliğinde de büyük artış olacak. Ama sulamaları bizim Harran ovasında olduğu gibi cazibe sulama ver gitsin, toprakta gitsin anlayışıyla değil, artık bilinçli tarım yapacağız. Damlama sulama olacak sudan kazanım olacak. Toprağımızı bereketlendireceğiz. Ve verimi bu şekilde artıracağız. Onun için hem ziraat odaları hem bakanlık hep birlikte bütün imkanlarını bilinçli tarıma seferber edeceğini Şanlıurfalı kardeşlerimizin bilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Tarımsal desteklemeler Yılda 2 kez ödenecek”

Tarımsal desteklemelerde önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Çelik, artık desteklemeler için yılda bir başvuru yapılıp 2 kez de alınacağını vurguladı. Çelik, “Tarımsal desteklemeleri Başbakanımız açıkladı. Tarımsal desteklemeler artık yılda bir kere müracaat olacak, 2 kere çiftçilerimiz destekleme alacak önümüzde ki yıl. Biri ekim döneminde biri de hasat döneminde olmak üzere yılda 2 tane destekleme verilecek. Böylece yapılacak düzenleme ile çiftçi kardeşlerimiz artık ne aldığını bilecek. Kooperatif borçla ilgili çalışmalarımızda son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Ve sulamada ki dağınıklığı inşallah ortadan kaldıracağız. Sulamada deli toplu bir noktaya geleceğiz. En önemli adımlardan birisi de ürün borsası dediğimiz ürün senedi. Ürettiklerinizi inşallah lisanslıdepoya yerleştireceğiz. Çiftçiye fiyat ne zaman işinize geliyorsa o zaman ürünlerini satma imkanı vereceğiz. 10 yıl sonra fiyatlar güzel, o zaman satacaksınız. Fiyatlar iyi değilse, imkanları varsa, bir ay sonra daha iyiyse o zaman ürünlerini satma imkanına kavuşacaklar. Bunu senetlerin ürün piyasasına çıkmasıyla gerçekleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

“Küpe sorununu ortadan kaldıracağız”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik son olarak küpe sorunu ile ilgili hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara da, “Hayvancılık yapan kardeşlerimize de hayvancılık işletmeleri olan kardeşlerimizle ilgili küpe sorununu ortadan kaldırıyoruz, küpeyle ilgili ciddi oluşmuş cezalar var, bunların hepsini affediyoruz, her hayvan kayıtlı hale getirilecek” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz