Skandal… “Dün şaştık bugün aydık”

17 Nisan 2016 Pazar, 23:27
ak parti bursa ihnt

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in faaliyet raporuna Ak Parti’li meclis üyelerinin “evet” oyu kullanması büyük bir skandala yol açtı. AK Partililerin tepkisini çeken Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak ve parti grubu toplantıdan üç gün sonra “evet demedik” diyerek karar düzeltme istedi. CHP Grubu ise AK Parti’nin bilerek ve isteyerek evet oyu kullandığını savunuyor. AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ise büyük rezalet karşısında suskunluğunu koruyor.
Nilüfer Belediye Meclisi’nin, 12 Nisan günü yapılan Nisan ayı oturumunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bir yıllık icraatlarını içeren faaliyet raporu görüşülerek oylandı. Bozbey, yaptığı konuşmada kararların yüzde 95’inin oy birliğiyle alındığını belirterek, meclise teşekkür etti. Hemen hemen Bozbey’in her icraatına muhalefet eden ve ilçenin iyi yönetilmediğini savunan AK Parti grubu, faaliyet raporuna beklenenin aksine “evet” oyu verince, Bozbey’in icraatları meclisten “oy birliği” ile geçti. CHP grubunu bile şaşkına çeviren AK Parti Grubu’nun “evet” oyu, kamuoyunda da şaşkınlık oluşturdu.

KOMUOYU TEPKİSİ GELİNCE

Ak Parti’nin tamamen parti teamüllerine aykırı olarak ilk kez bir muhalefet partisinin yönetimindeki ilçe belediyesinde faaliyet raporunun oy birliği ile onaylanması özellikle sosyal medyada partililerin büyük tepkisine yol açtı. Tepkilerin artması üzerine panikleyen Ak Parti Nilüfer Belediye Meclis Grubu, toplantının üzerinden üç gün geçtikten sonra evet oyu vermedikleri gerekçesiyle itirazda bulundu. Başkan Bozbey’in oy birliği ile faaliyet raporunun kabul edildiğini açıkladığı toplantı anında, neden itiraz edilmediği ise hala gizemini koruyor.

HEYKELE 5 YIL SONRA TEPKİ

Mecliste faaliyet raporuna evet oyu veren AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Celil Çolak ve yönetimi bu olayın hemen ardından, 5 yıl önce yapılan bir heykelin önünde basın açıklaması yaparak Bozbey’e tepki gösterdi. Mecliste Bozbey’i aklayan Celil Çolak ve Ak Parti grubunun bu davranışı “5 yıldır aklınız neredeydi” sorularını gündeme taşıdı. Nilüfer’in göbeğindeki heykeli 5 yıl sonra fark eden Başkan Çolak ve meclis üyeleri neyse ki faaliyet raporuna “evet” dediklerini 3 gün sonra fark etti.

İL BAŞKANI YİNE SESSİZ

AK Parti için kara bir gün olarak değerlendirilen Nilüfer Belediye Meclisi’ndeki oylama skandalının üzerinden günler geçmesine rağmen Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun sessizliğini koruyor. AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak ve Grup Sözcüsü İsmail Hakkı Kavurmacı’nın İl Başkanı Torun’dan cesaret aldıkları konuşuluyor. AK Parti’nin Nilüfer’de kazanamamasının başlıca nedenlerinden birinin bu zihniyet olduğu ifade ediliyor.

HABER ÇIKINCA ANLADIK

Nilüfer’de iktidara talip olan ve ilçenin iyi yönetilmediğini her fırsatta dile getiren Celil Çolak ve ekibinin mecliste tam tersi bir oy kullanması kafaları karıştırdı. Şehir Gazetesi’nin ulaştığı AK Parti İlçe Başkanı Celil Çolak, Mustafa Bozbey’i “algı operasyonu” yapmakla suçladı. Çolak, oylama sırasında faaliyet raporuna değil başka bir gündem maddesine “evet” dediklerini ve toplantı tutanaklarına yanlış geçirildiğini söyledi. Toplantı sonrası çıkan haberleri görünce itiraz etme kararı aldıklarını söyleyen Çolak, 3 günlük gecikmeyi de meclis üyelerinin bir araya gelememesi olarak açıkladı.

RAPORA EVET DEMEDİK

Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Nilüfer Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü İsmail Hakkı Kavurmacı ise bilerek ve isteyerek rapora evet oyu vermediklerini, o sırada bir karışıklık olduğunu savundu. Toplantı sırasında bütçenin kullanımına itiraz eden Kavurmacı, “Sadece bütçeye değil, birçok başlığa itiraz ettik. Verilen yanıtlar da net değildi. Toplantıda bir anlık kargaşayla ‘evet’ demişiz gibi bir durum oluştu. Karar tashihi istedik” dedi.

ALTUNTAŞ: “BİZ DE ŞAŞIRDIK”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Meral Altuntaş, oylama sırasında Çolak ve Grup Sözcüsü Kavurmacı’nın birbirlerine bakarak “evet veriyoruz” diye birbirlerini onayladıklarını ve ondan sonra oy kullandıklarını söyledi. Bilinçli bir şekilde AK Parti Grubu’nun evet oyu kullandığını savunan Altuntaş, bunun kendilerini de şaşırttığını ifade etti. Oylama sırasında herhangi bir karmaşa ya da dikkat dağıtacak bir durum yaşanmadığını anlatan Altuntaş, meclis kayıtlarına ulaşmanın da mümkün olduğunu kaydetti.

ERDEM: “DÜN ŞAŞTIM, BUGÜN AYDIM…”

CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Turgay Erdem, toplantıda herhangi bir kargaşanın olmadığını, Çolak ve Kavurmacının yakınında oturduğunu ve net bir şekilde “evet” dediklerini söyledi. Erdem, Ak Partili meclis üyelerinin tashih istemesine bir anlam veremediğini belirterek, “Böyle bir şey olabilir mi? Dün şaştım, bugün aydım, kararımdan vazgeçtim. Toplantının ses kayıtları da var, görüntüler de var. Gerekirse bunlar incelenir. Mecliste iddia ettikleri gibi bir kargaşa ortamı olmadı.” dedi.

(Şehir Medya)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz