Yıldırım’dan Türkiye’ye öğrnek projeler

03 Mart 2016 Perşembe, 16:20
yıldırım

Kadına yönelik projeleri hayata geçiren ve kadınların hayatın her alanında söz sahibi olmasını destekleyen Yıldırım Belediyesi, ‘Cinsiyet Eşitliği İçin Bir Adım At’ paneli kadınların yoğun katılımıyla gerçekleştirdi.

Dezavantajlı gruplara yönelik ‘İstihdam İçin Koordinasyon Eğitimi Projesi’ (İSKEP) çerçevesinde Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdulkadir Karlık, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Nihal Gökten, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Sünel, Yıldırım Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Eroğlu, Yıldırım Belediyesi bürokratları, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, kadın muhtarlar, Psikolog Ferda Öztürk, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Burcu Üzümcüler, Yönetim Bilimleri Uzmanı Gül Savaşır, Klinik Psikolog Cihad Kaya ve çok sayıda Yıldırımlı kadın katıldı. Kadınlara yönelik cinsiyet eşitsizliği konusunda toplumsal bilinç düzeyini geliştirme adına yapılan çalışmaların önemini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Fırsat eşitliğinin yakalanabilmesi için önümüzdeki süreçte neler yapılabileceğini panelimizde değerlendiriyoruz. Sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta fırsatlara ulaşma noktasında cinsiyet eşitsizliği konusundaki adaletsizlik, dünyadaki tüm toplumların kısa sürede çözüme kavuşturulması gereken problemidir” dedi.

GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ YILDIRIM

Türkiye göz önüne alındığında son 13 yıldır aile ve sosyal politikalar konusunda önemli mesafe kat edildiğini belirten Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Sosyal hizmetler, destek birimleri ile aile konusundaki tüm birimler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında birleşti. Kadınlarımızın hakları konusunda ortaya konan politikalar hakkında önemli bir mesafe kat ettik. Eşi vefat eden kadınlara, şehit kolluk kuvvetleri eşlerine yardımlar yapıldı. Kadın sığınma evleri, nüfusu 50 binin üzerinde olan tüm ilçelerde yasal zorunluluk haline getirildi. Kadına karşı şiddet konusunda etkin bir mücadele sergilendi. Devletimizin bu eşitliği yakalamak adına ortaya koyduğu hizmetler dünyanın birçok ülkesinden daha detaylı biçimde gerçekleştirildi” diye konuştu.

‘CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ OLUŞTURMALIYIZ’

Kadınlara dönük çalışmaların devam edeceğini söyleyen Başkan İsmail Hakkı Edebali, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kuran ilk ilçelerden biri olduklarını vurguladı. Yerel yönetimler olarak kadınlara yönelik yaptıkları hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Edebali, “Kadınlarımız, oluşturduğumuz psikolojik danışmanlık birimimizden, ihtiyaç duyulduğunda başta cinsiyet eşitsizliği olmak üzere birçok konuda ücretsiz olarak faydalanabilirler. Kadınlarımıza yönelik kültür şehirlerine turlar düzenliyor, tarihimizle kucaklaşma imkanı sağlıyoruz. Evlilik ve Aile Okulu’nda ailenin merhametini, şefkatini öğretiyoruz. Kadın spor merkezlerimize yenilerini ekleyerek kadınlarımızın spor yapabilmesini sağlayacağız. Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde (KETEM) kanser taramalarını ücretsiz olarak Yıldırımlı kadınlarımızın hizmetine sunduk. Türkiye’de 3 tane olan cihazdan birine sahip olan merkezimizde bu illetle savaşıyoruz. Kazımkarabekir Mahalle Konağı’nda ikinci bir şubeyi kadınlarımızın talepleri doğrultusunda açacağız. Kadına yönelik eşitsizlik ve şiddeti en aza indirgemek için ‘Eşitlik Birimimiz’ var. ‘Hanımeli Dostluk Eli’ çalışmamızda kaynaşmayı, kadının güçlü olmasını ve hanım kardeşlerimizin Yıldırım’ın kalkınmasına ve sosyal hayata katılımını sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HAYAT BOYU EĞİTİM VURGUSU

Eğitim konusuna yalnızca akademik olarak bakmadıklarını ifade eden Başkan Edebali, “Hayat boyu eğitimi savunuyoruz ve 10 binin üzerinde 57 branşta kadınlarımız Yıldırım Meslek Edindirme Kursları’nda (YILMEK) eğitim görüyor. Kadınlarımızın hayat boyu eğitim kavramıyla meslek sahibi olup bu mesleği sürdürmeleri için adımlar atıyoruz. Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduk. Çok büyük şirketlerden fazla ciro yapacak bir sistemi, kadınlarımızın ekonomik olarak desteği için oluşturuyoruz. Ekonomik hayata kadınlarımızı kattığımız zaman, ilçe olarak, şehir olarak ve ülke olarak daha hızlı kalkınabiliriz. Tüm bu hizmetlerimiz kadına yönelik cinsiyet eşitsizliğini en aza indirebilmek adına sarf ettiğimiz çalışmalarımız. Gerçekleşen panelimizin kadınlarımız için hayırlı olmasını ve cinsiyet eşitsizliğini en aza indirgemesi için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJELER YILDIRIM’DAN’

Panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdulkadir Karlık, kadına verdiği önemden dolayı Başkan Edebali’ye teşekkür etti. Başkan Edebali’nin sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’ye örnek projelere imza attığını Belirten Karlık, “Başkanımızın Yıldırım’da kadınlara yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar takdiri hak ediyor. Kadına hak ettiği değeri veren ve yaşamın her alanında söz sahibi olmasına olanak tanıyan Başkanımızı canı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından uzmanlar tarafından Mutlu Bir Hayat, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde Kadın Olmak, Kadının İş Hayatındaki Yeri ile Kadının Aile İçi Konumu ve Çocuk Psikolojisi Üzerinde Etkileri konularında Yıldırımlı kadınlara bilgi verildi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz