Hüseyin Çelik’in Paralelle mücadele paranoyaya dönüştü sözü…

11 Şubat 2016 Perşembe, 23:55
Hüseyin Çelik

AK Parti’yi kuranlardan birisinin de İdris Naim Şahin olduğunu bilince bu “kurucular kutsamasına” pek aklı yatmıyor insanın. Hareketin gençleşmesi, dinamizm ve değişim kabiliyetini koruması için üç dönem kuralını geliştiren de AK Parti’nin kendisiydi, sonra esneten de…

Ayrıca bazı isimlerin görevden alındıklarının peşi hafta demeç vermeye başlaması ve toplumu asıl kutuplaştıranlara tek laf etmeyip kutuplaşmanın müsebbibi olarak Erdoğan’ı işaret edenlerin tespitini iktibas etmesi en azından böylece tespit edilmeyi hak ediyor. Eleştiri ve hakareti birbirinden ayıramayan kalemlerin yazıp çizdikleri üzerinden devşirilen ahlaki üstünlük ise belki bazı çevrelerce alkışlanır ama günün sonunda edilebilecek en anlamlı laf “bize ne oldu, biz neden böyle olduk” yakınmasıdır.

Paralel yapı ile mücadelenin paranoya noktasına gelmesi meselesi de hayli manidar. Kefil olduğunuz isimler varsa kovuşturmaya uğrayan, çıkıp söyleyebilirsiniz. Paralel yapının en büyük finans kaynağı olan bir holding soruşturulurken, himmet trafiğinin aracısı olan bir banka ile ilgili bir takım gözaltılar gerçekleşirken yapılmış hayırları referans alıp duygusallaşmak makul karşılanabilir belki ama “cübbemi giyesim geliyor” sözünü herkesin öpüp başına koymasını beklemeyi de yine aynı duygusallığa verelim gitsin mi?

Paranoya deyince aslında çok daha erkene gitmek gerek, dershaneler meselesine… Geçen hafta yazmıştım, Bülent Arınç’ın bir televizyon röportajındaki ifadelerini. Dershane olayıyla ilgili Başbakan Erdoğan’ı “Elimizde bunlar var, biz bunları piyasaya süreriz, hükümetiniz bunlarla karşı karşıya kalır, bu işten vazgeçin” diyerek tehdit ettiklerini, Erdoğan’ın “Elinizden geleni ardınıza koymayın, biz bu işi yapacağız” diye karşılık verdiğini.

Dershanelerin dönüştürülmesi gündeme geldiğinde Ak Parti içinde de bir kesim bu düzenlemeyi (muhtemelen aralarında kurucular da vardır) “teşebbüs hürriyetine aykırı” gibi cümle liberallerimizin gönlünü kazanacak argümanlarla eleştirmişti. Bir kesim de ne diyeceğini bilememişti.

Dershanelerin eğitim sisteminde bu denli merkezi yer tutmasının kabul edilemezliği dershane lobisiyle mücadele için yeterli gerekçe iken sus pus olmuştuk. Ta 2006’da dershane belasının ilkokula kadar indiği gerçeğine isyan eden “Dershaneler 7 yıla çıkarıldı” başlıklı yazıma atıfla bu hususu dile getirmiştim: “Dershaneler paralel eğitim kurumlarıdır ve mutlaka kapatılmalıdır.”

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, 8. sınıfta yapılan OKS’yi, SBS adı ile 6, 7 ve 8. sınıflara yaymasının eğitimdeki dershane yükünü 5. sınıfa kadar indireceği uyarısında bulunan bir yazıydı o. Nitekim öyle oldu. Bu uygulamadan sonra her mahalleye en az bir tane Anafen açıldı. Üniversite sınavına hazırlayan dershanelerden çok daha fazlası bu vesileyle kuruldu. Hülasa paranoyak olmanız izlenmediğiniz anlamına gelmiyor.

Halime Kökçe/Star

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz