Kanserde erken tanı önemli

05 Şubat 2016 Cuma, 18:20

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi tarafından vatandaşlar kanser hastalıkları konusunda bilgilendirildi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yapan Doç.Dr.Erdem Çubukçu, kanser hastalığının önemi ülkemizde gittikçe artmaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğunu belirtti.

Doç.Dr. Çubukçu, kanser hastalıkların üçte biri önlenebilir, üçte biri erken dönemde yakalanır ve ilerlemesi durdurulabilir. Kanserlerin diğer üçte birlik kısmı ise uygun tedavi ve destekleyici tedaviden yararlanarak daha uzun yaşayabilir. Halkın kanser hastalığının nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi, hastalıkla mücadelede çok önemli bir rol oynadığını ifade etti.
KORUNMAK İÇİN DOĞAL VE LİFLİ GIDALAR YİYİN
Kansere genetik ve kişisel faktörlerden çok çevre ve beslenmenin sebep olduğuna vurgu yapan Dr. Çubukçu, özellikle doğal gıdalar tüketilmesi ve endüstriyel katkı maddelerinden kaçınılması gerektiğini söyledi. Bol posalı ve lifli bitkisel gıdalar ve taze meyve yenilmesini tavsiye eden Çubukçu, ev yoğurdunun çok faydalı olduğunu, obezitenin de kansere zemin hazırlayacak metabolik faktörleri tetiklediğini bildirdi.

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Op.Dr.Oktay Çelik, Nihai olarak kanser erken tanı ile önlenebilir bir hastalıktır. Kadınlar özellikle kırk yaşından sonra mamaografi ile meme kontrolü, erkekler ise prostat kontrolü yaptırmalı her iki cinste 40 yaşından sonra düzenli kontrol için ilgili hekimlere başvurmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz