Politics araştırma sonuçları; Bursa’da seçimi kim kazanıyor?

Türkiye büyük bir heyecanla yerel seçimlere hazırlanıyor… Geri sayım başladı.

22 Mart 2024 Cuma, 12:10

Araştırma firmaları da son düzlükte yapmış oldukları çalışmaları kamuoyu ile paylaşıyor.

Bundan önce yapılan seçimleri birebir bilen Politic’s Communication & Research’da merak edilen Bursa sonuçlarını Politics Haber’e paylaştı.

Politic’s araştırma 31 Mart 2019 yerel seçimlerini tek bilen firma olmuştu.

2019 Yerel seçimlerinde Politics’in verdiği sonuç…

secim

Ardından yapılan 2023 Genel seçimlerini de bire bir bilerek ciddi bir başarıyı yakalayan Politic’s araştırmanın sonuçları.

bursa 4

Merakla beklenen sonuçlar…

Politic’s araştırma firması sahibi ve Genel Müdürü Recep Güven önümüzdeki hafta sonu yapılacak seçimlerle alakalı yaptığı araştırmanın sonucu ve detaylarını Politics Haber‘e açıkladı.

3 bin 550 denekle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılan çalışmanın yüzde 8,17’lik oranı kırsal (köy) mahallelerde. Yüzde 91,83’lük bölümü ise ilçe merkezlerinde yapıldı.

Çalışmanın yüzde 40,8’lik bölümünü kadınlar ve yüzde 59,2’lik bölümünü erkekler oluşturmakta.

Araştırmaya katılan deneklerin yaş ve eğitim oranlarını da paylaşan Politic’s, tablonun en alt kısmında Bursa ilçelerinde çektiği örneklem yüzdelerini de paylaştı.

Buna göre en yüksek örnekleme sahip ilçe Osmangazi olurken, en düşük yüzdeyi ise yüzde 1.42 ile İznik aldı.

Orhaneli, Keles, B.Orhan ve Harmancık totalde değerlendirilerek rapora dahil edilmişler.

Mustafa Bozbey

Seçmen ne düşünüyor?

Politic’s Araştırma firma sahibi Recep Güven’in yaptığı açıklamaya göre:

Deneklerin kendilerine en yakın hissettikleri aday yüzde 41.11 ile Mustafa Bozbey.

Ardından yüzde 30,76 ile mevcut Belediye Başkanı Alinur Aktaş gelmekte.

Bozbey ve Aktaş arasındaki fark yaklaşıl 15 puan aralığında.

Yapılan çalışmada gençlerin, kadınların, emeklilerin ve yeni seçmenin yoğunlukla Mustafa Bozbey’i tercih ettiği.

Aktaş’ı ise orta yaş seçmen kuşağı ile kırsal seçmen kitlesinin tercih ettiği görülmekte.

Yarın bir genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz sorusuna ise AK Parti’nin bir önceki seçime göre devam eden düşüş trendinde olduğu görülmekte.

CHP oylarını arttırırken, İYİ Parti’nin yaklaşık 5 puan bandında düşüşte olduğu görülüyor.

MHP oylarını korurken Zafer ve Yeniden Refah ciddi bir yükseliş göstermekte.

Mustafa Bozbey 4

Bursa’da sonuç…

Yerel seçimlere 8 gün kala Politic’s araştırma Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı konusunda yaptığı çalışmanın ayrıntılarını da Politics Haberle paylaştı.

Buna göre: Karasızlar dağıtılmadan;

Mustafa Bozbey yüzde 39,87. Alinur Aktaş yüzde 36,54 ile ilk iki sırayı paylaşıyor.

Karasızlar dağıtıldığında ise Mustafa Bozbey aradaki farkı koruyarak yüzde 42,63 ile ipi göğüslemeye en yakın isim.

Y.Refah adayı Sedat Yalçın yüzde 6,21. Selçuk Türkoğlu yüzde 5,12 ve Zafer Parti adayı Bayram Kazancı 3,79 ile sıralanıyorlar.

Diğer adayların oy toplamı yüzde 3,49.

Politic’s araştırma sahibi Recep Güven yaptığı açıklamada:

”Çalışma Bursa kamuoyunu bilgilendirme ve firmanın kedisini çek etme amacıyla yapılmış olup, finans kaynağı da tamamen firma öz kaynağına aittir.

Sonuç olarak araştırma firmaları kamuoyu ile paylaştıkları sonuçları prestij amacıyla yaparlar. Geçmişte de Bursa kamuoyu ile paylaşılan çalışmalarımız aynı doğrultuda olmuştur.

Değerli Bursa kamuoyu ile paylaştığımız bu çalışmamızda da hiç bir şekilde dışarıdan tek kuruş finans kaynağı sağlanmamıştır” dedi.

7 1

Çalışmanın detay kısmını da Politics Haber’le paylaşan Güven, Mustafa Bozbey’in bir önceki seçimlerde aldığı oy yüzdesinin altında kalmasına rağmen seçimi ilk sırada bitireceğinin altını çizdi.

Bunun nedeni olarak: İttifakın dağılması sonucu eksilen yüzdenin gittikleri partilerde ideolojik duruş gösterdikleri ancak sandıkta değişim yönünde yeniden Bozbey’e yönelebilecekleri kanaati olduğunu ifade etti. Bu da Bozbey’in kararsız seçmen aleyhinde oy kullansa dahi oy yüzdesini yükseltme ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.

Sedat Yalçın Bursa’da yüzde 7  barajına çok yakın…

Türkiye’de yükseliş trendine giren Yeniden Refah Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sedat Yalçın partisini yüzde 6 bandının üzerine taşımış gözüküyor.

Yalçın, bilhassa AK Parti seçmeninin küskün kesimi tarafından destekleniyor. Bu nedenle, kararsız seçmen kitlesinin AK Parti merkezli olan kısmı merhum Erbakan hassasiyeti ile bu partiye yönelme ve daha yukarı taşıma ihtimali söz konusu.

İYİ Parti Türkiye’de olduğu gibi Bursa özelinde de düşüş trendinde.

İYİ Parti adayı Selçuk Türkoğlu partisinin düşüşü kaynaklı ciddi bir oy kaybı yaşıyor olmasına rağmen bilhassa Ülkücü seçmen tarafından desteklenmeye devam ediyor. Türkoğlu’nun aldığı oy yüzdesinin ciddi bir bölümü Ülkücü seçmen aidiyetli.

Türkoğlu bilhassa MHP’yi destekleyen ancak ittifakı desteklemeyen Ülkücülerin oylarını Zafer Partisi ile paylaşıyor.

Zafer Partisi genelde cazibe merkezi olma avantajını yerelde kullanamıyor…

Adayın ekonomik imkanlarının kısıtlı olması, tanınırlık oranının düşüklüğü ve sadece mülteci popülasyonu üzerine kurgulanan seçim propagandası yeni seçmen üzerinde etkili olmuş gibi görünse de yerel seçim ekseninde ibreyi çok fazla yukarıya taşımıyor.

Bunun asıl nedeni, değişimden yana tavır alan jenerasyonun ve ilk kez oy kullanacak kuşağın yerelde etkin aktör olma isteği. Zafer Parti merkezli söylem geliştiren genç kuşağın aksiyon içeren mülteci problemine bakış açısı yerelden çok Genel seçim eksenli.

DEM ve Saadet Parti seçmenleri kırılganlık yaşayabilir…

DEM Parti seçmen kitlesi parti ve sandığa bağlı olduğu kadar anlık aksiyon alabilme becerisine sahip bir kitle. Bu nedenle seçimlerin kırılma noktalarında devreye girebiliyorlar.

Saadet Parti uzun süren Mecliste temsil eksikliğini bu dönem giderdi. Bu da partinin sadık seçmen kitlesinin yeniden aksiyon alabilme ihtimalini güçlendiriyor.

Sonuç olarak Bursa yeni bir güne yeni umutlarla girmeye çok yakın.

Kaynak: Politics Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz