Bursa siyaseti çöküşün eşiğinde

02 Haziran 2021 Çarşamba, 11:39
Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan

Sosyal Medya da Ajans Bursa adı altında yayın yapan bir sayfa Bursa siyasetinin içine düştüğü çıkmazı analiz etmiş.

Ak Parti İL Başkanı Davut Gürkan’dan bir çok siyasi erkana kadar detaylı analizler içeren yazıda Başkan Davut Gürkan’ın geçtiğimiz günlerde bir gazeteye verdiği Röportajdan yola çıkaran geniş bir değerlendirmede bulunulmuş.

İşte dikkat çekici içeriğiyle incelemeye değer o yazı:

Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın iki ifadesi dikkat çekiyor; “Başkanlık sürpriz oldu” ve “Küskünlere ulaşmaya çalışacağız”
Sayın Gürkan’ın iletişim danışmanı var mıdır bilmiyoruz fakat bir il başkanının göreve gelişinin henüz 5. ayında böylesi “tok” böylesi “gamsız” açıklamalar yapması Ak Parti adına alarm zillerinin çalmasını gerektirecek kadar önemli. Ak Partinin Bursa’daki durumunu en iyi okuyanlar ise muhalefet partileri. Muhalefet partileri sessizliğe büründü çünkü Ak Parti içindeki sorunlar konuşuldukça başka gündeme ihtiyaç duymuyorlar. Kendileri açıklama yapıp cepheyi genişletmek yerine geriden seyrederek seçimi bekliyorlar. Çünkü biliyorlar ki bu halde seçime gidilirse Ak Parti Bursa’da kaybedecek. Yani muhalefetin hiçbirşey yapmasına gerek yok. Ak Partinin Bursa’daki vekilleri ve yönetimleri zaten altın tepside seçimi muhalefete sunmak için adeta yarışıyor. Oktay Yılmaz, Tahsin Kara, Mustafa Esgin, Hakan Çavuşoğlu, Sabahattin Dülger, Mustafa Sayılgan gibi isimler muhalefetten daha etkili şekilde Ak partiden büyük kitlelerin ayrılmasına sebep oluyor. Üç maymunu oynayan yeni il yönetimi ise kendilerinden önceki yönetimlerin neden görevden alındığını bir türlü kendilerine sorma gereği duymuyor. Millet mesajı 2015’te verdi, 2018’de verdi ve şimdi de vermeye devam ediyor. Bu net mesajı görmek için siyasi deha olmaya da gerek yok. İki gözü, iki kulağı ve aklı olan herkes bu gerçeği gün gibi görüyor.


2023 SEÇİMİ DÖNÜM NOKTASI
Ak Parti genel merkezinin tarihindeki en önemli seçim olarak kayıtlara geçecek olan 2023 seçimlerine başkanlığı hiç de beklemeyen birisiyle gidilmesi akıllara ziyan bir durum gibi görünüyor. Çünkü Ak Partinin elindeki en büyük şehir Bursa! Binali Yıldırım gibi bir adaya rağmen İstanbul’un nasıl kaybedildiğini hatırlayalım. Diğer tüm büyükşehirleri muhalefete kaptıran Ak Parti 2023 seçimlerinde de kalan birkaç büyükşehirden en büyüğü olan Bursa’yı da altın tepside sunmuş olacak. Çünkü Bursa’da vekiller sıkıntılı, halktan kopuk, lider vasfı taşıyan siyasetçi yok, kamu kurumları liyakatsiz eş dost akrabaların elinde, birlik yok, heyecan yok, plan-program yok, proje yok, çözüm yok. “Yok”ların bu denli çok olduğu bir yerde elbette Bursalıların cevabı da bellidir: “Madem öyle bizden size oy moy yok!” Sayın Gürkan üç beş partili holiganın ve kendisini bilgilendiren davalıların arasından çıkıp davacı olan Bursalıların arasına inerse bizzat kulaklarıyla da bunları işitebilir. Daha neyi bekliyorsunuz sayın başkan?

HEYECAN ve PROJE YOK
Başkanlığa seçilmesini “sürpriz” olarak değerlendiren bir il başkanının doğal olarak projesi, heyecanı ve ekibi de olmaz. Gürkan’ın durumu kervan yolda düzülür mantığıyla ilerleyen bir süreci gösteriyor. İstanbul’da istediği heyecanı yeni il başkanıyla yakalayan Ak Partinin Bursa için heyecandan yoksun, eski başarısız yönetimlerde başkan yardımcılığı yapmış birisini tercih etmesi ya aşırı özgüvene dayanıyor veya bilgisizliğe. Her iki hal de Bursa’da hiçbir heyecan olmamasını, teşkilatların rahatsızlığını engellemiyor. Ak Partinin gerçek sevdalıları kenara itildi. Ak Parti davasının nüvesinde yer alan isimler etkisizleştirildi. Oysa bu isimler büyük kitleleri peşinden sürükleyen liderlerdi. Onlar gidince ortalıkta ajans ve firma adamlarından başkası kalmadı. Şimdilerde parti bayrakları dahi paralı elemanlara astırılıyorsa durumun vehametini varın siz anlayın. Mevcut vekillerin vasatın altında olması ise başka bir sorun. 2023 seçimlerinde listenin değil Bursa’nın vekilleri aday gösterilmezse en büyük kırılma orada yaşanacaktır. Mevcut vekiller Bursa tarihinin en düşük profilli isimlerinden oluşuyor. Mevcut vekillerin halkta hiçbir karşılığı bulunmuyor. Çoğunu Bursalılar tanımıyor, isimleri bilinmiyor. Ne yaptıkları, ne ürettikleri ise tam bir muamma. Mevcut vekiller kendilerini Bursa’nın değil genel merkezin vekilleri gördükleri için Reis güzellemesi yaparak, Cumhurbaşkanının paylaşımlarını kopyalayarak yıllarını geçiriyor. Mevcut vekillerin büyük çoğunluğu zengin işadamlarından oluşuyor ve siyasette kendi ajandalarını, işlerini takip ediyor. Bursalıları temsil eden tek bir vekil bulunmaması Ak Partinin elini zayıflatıyor. Mevcut vekillerin iradesi yok, heyecanı yok, projesi yok, güvenirliği yok. Mevcut vekiller halkın arasına inemiyor. Milletin derdinden haberdar değiller. Bursalıların büyük çoğunluğunun derdi olan konuları mesela ekmeğin fiyatını, asgari ücreti, ücretsiz izin uygulamalarını, dibe vurmuş eğitimi, merkezdeki hastanelerin neden kapatıldığını bilmiyorlar. Bunlarla ilgilenmiyorlar. TBMM’den verilen birkaç poz, kandil mesajları ve partililerin düğün ve cenazeleriyle aylık 30.000 TL vekil maaşını haketmiş oluyorlar! Gölgesinden dahi tedirgin olan bu isimlerin hangi irade ile Bursa için proje üretmesini bekleyebiliriz? Bursalılar bunu çok net görüyor. İşte Bursa siyasetinin içler acısı hali. İşte 2023’e giden Ak Partinin manzarası. Sayın il başkanı bunları gördüğü için başkanlığını sürpriz karşılıyor olsa gerek. Gayretin, umudun ve çözümün olmadığı yerde daha fazla sürprizlere hazır olun sayın başkan. Çünkü hayat boşluk kabul etmez, bilirsiniz! Ya bu deveyi güdeceksiniz, ya bu diyardan gideceksiniz. Üçüncü bir yol yok! Lütfen uyanın ve gereğini yapın!


GÜRKAN’IN ADIM ATMASI BEKLENİYOR
Geçen 5 ayda görüldü ki Gürkan’da hiçbir değişim arzusu olmadığı gibi 2023 seçimlerine dair bir program da yok. Şu halde Cemalettin Torun ve Ayhan Salman’ın görevden alınmasının hiçbir anlamı kalmıyor. Çünkü yeni başkan Gürkan aynı zamanda Torun’un gedikli isimlerinden biri. Torun’un döneminde FETÖ ile ilişkiler ve örgüte sağlanan imkanlar ile perde arkasındaki kirli bağlantıların bilinmesine rağmen genel merkezin aynı kişinin yardımcısını il başkanı ataması bir intihar dalışından başka anlam ifade etmiyor.


SORUNLAR HALEN ÇÖZÜLMEYİ BEKLİYOR
İki il başkanını da götüren sorunlar 5 aydır çözülmeyi bekliyor. Gürkan’ın bu sorunları görüp üzerine gideceğine dair bir emare yok. Malum olduğu üzere yolsuzluklar, usulsüzlükler, iç çekişmeler ve başarısızlıklarla gündeme gelen eğitim, sağlık ve yerel yönetimlerde Bursalıların talepleri görmezlikten geliniyor. Gürkan’ın hem vekillerden hem de geçmişte hukuku olan isimlerden çekindiği için atamadığı bu kritik adımlar geciktikçe Ak Parti de başarısızlığa doğru ilerliyor. Bunu görmemek için kör olmak gerek. Çünkü Bursa’nın siyasi tarihinde son 5 yıl kadar kötü geçen bir dönem yaşanmadı. Hiçbir dönemde şimdiki kadar rant, akraba atamaları, köşe kapmaca oyunları, yolsuzluk haberleri, arza kapatma uygulamaları, kamu kurumlarında başarısızlık ve sahipsizlik yaşanmadı. Partinin kuruluşundan bugüne büyük emek veren binlerce ismin küstürülmesi, yerlerine STK kontenjanından yöneticiler alınması, bu parti yöneticilerinin bağlı bulundukları STK’lardan emir alması ve iş takipçiliğine soyunması da işin tuzu biberi oldu. Mustafa Sayılgan ismi bunun en dramatik örneğidir. Sadece Sayılgan’ın partiye verdiği zarar Bilecik’teki oy oranımıza denk gelecek bir kayba tekabül etmektedir. Belediyelerle kurduğu ihale ve satış ilişkileri ise partinin “güvenirlik” puanını bir hayli aşağılara çekmiştir. Bursalıların düşüncesi bu yönde. Hangi mekana giderseniz gidin duyacağınız tek şey “bal tutan parmağını yalıyor, bunların da ANAP’tan farkı kalmadı, yeni başkan da yapamayacak” şikayetlerini duyabilirsiniz. En önemlisi de güven kalmadı. Güven kalmayınca da Bursa’da Ak Partinin kimden nasıl oy alacağı sadece Cumhurbaşkanının şahsi siyasetine kalmış oluyor. Bu durumda oldukça kızgın ve kırgın olan teşkilat ve Bursalıların 2023 seçimlerinde en iyi ihtimalle boş oy atacağı dile getiriliyor.


GÜRKAN’IN BAŞARISIZ OLMA LÜKSÜ YOK
Gidişat bu şekilde devam ederse ve Gürkan sıkça gündeme gelen kangrenleşmiş sorunların üzerine gidemezse 2023 seçimlerinde 20 yılın ardından ilk kez kaybeden partinin il başkanı olarak tarihe geçecek. Ertesi hafta istifası istenecek ve bugün “başkanım-başkanım” diye peşinde koşanlar yüzüne bile bakmayacak. En acısı da sessiz kaldığı, koruduğu isimler en şiddetli eleştirileri getirecekler ve Gürkan’a susuz çölde bir yudum su vermeyecekler. Sayın Gürkan’ın bu makus talihten kurtulabilmesi için önünde sadece 2 yılı var. Bu kısa sürede yapacakları ülkenin kaderini ve kendi kaderini belirleyecek. İşe yolsuzluklarla gündeme gelen isimlerle, yerel yönetimleri çiftlik haline getirenlerle ve “hamili kart yakinimdir” uygulamasına imza atan vekillerle(Çavuşoğlu-Esgin) başlaması teşkilata heyecan getirecektir. Kamu kurumlarının il yöneticilerinin(özellikle eğitimde) değişmesi de bu heyecanı perçinleyecektir. Son olarak STK başkanlarını baypas ederek doğrudan Bursalılarla iletişime geçmesi ile 2023 seçimlerine daha ümitli girme imkanına kavuşacaktır. Sesi çok çıkan STK başkanlarının geçen gün Kudüs yürüyüşünde hiçkimseyi toplayamaması ve katılımın az olması sebebiyle yürüyüşün çarşı içinden gerçekleştirilmesi bunun ispatıdır. STK’ların seçim sonucunu değiştirebilecek hiçbir ağırlığı yok. Sayın başkan bunu görmeli. Halka yönelmeli! Bursalıları dinlemeli! Çarşı pazar dolaşmalı. Vatandaşın cenazesine, düğününe katılmalı. Hastaneleri ziyaret etmeli, hastalarla hasbihal etmeli. Gençlere enerji aşılamalı. Gençleri heyecanlandırmalı. 2023’te ilk kez oy kullanacak 7 milyon genci kazanmalı. Kamu kurumlarına atama yapılacaksa liyakatten taviz vermemeli. Cumhurbaşkanının paylaşımlarını aynen paylaşmakla yerel siyaset yapılmaz. Bursa için siz ne yaptınız onları anlatmalı. Hangi sorunu çözdünüz ona bakmalı. Adil olmalı. Güveni yeniden tesis etmeli. Küskünlerin ayağına giderek onlara görevler vermeli. İşin içine çekmeli. Kibir bataklığından çıkılmalı. Eş-dost-akraba-hısım yandaşçılığından vazgeçilmeli. Sosyal medyada sadece halkı paylaşmalı. Yarın çok geç olmadan halkın şikayetlerine kulak verilirse kazanan Bursa, kazanan Türkiye olacaktır. Bizden söylemesi.

(Ajans Bursa)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz