Sağlık çalışanları: Bursa sağlığı Halim Ömer Kaşıkçı’ya on numara büyük geldi!

02 Eylül 2020 Çarşamba, 14:20
Halim Ömer Kaşıkçı

Geçtiğimiz günlerde Bursa İL Sağlık Müdürü Halim Ömer Kaşıkçı‘yı göklere çıkaran ama hiç bir araştırmaya dayanmayan “şunu yaptı bunu yaptı” gibisinden bir vatandaşın eline yazılıp tutuşturulmuş bir yazı vardı.

Birileri tarafıma gönderdiler.

Okudum.

Öyle sanıyorum bir çok sağlık çalışanı da okumuş ve kızgınlıktan dişlerini sıkmışlardır.

Yani o kadar basit şekilde önlem aldı vs gibi neyin önlemini aldığına dair hiç bir ibare yok.

Kuru gürültü.

Zira bahsini ettiği önlemlerden ortada hiç bir belirti yok!

Okuyunca güldüm açıkçası.

Bir insan bu kadar mı çaresiz kendini ifade yoluna gider.

“Birisi kuru bir yazı yazmış bir vatandaşın eline tutuşturmuş o da kendi adıyla paylaşmış” görüntüsü veriyordu.

İsterseniz gelin neyin önlemi alındığına hep birlikte bakalım!

Şimdi sizlere yaptığım araştırma da sağlık camiasından gelen şikayetlerin hemen hemen tümünün aynı olduğuna yönelik bilgileri paylaşacağım.
Ve bunlar öyle sıradan kişilerden gelen tepkiler ve rahatsızlıkları dile getirenler değil.
Sağlığın beynini kemiren şikayetlerin tam anlamıyla tüm saha elamanlarına yansıdığının resmini önünüze koyacağım.
Altını çizerek ifade edelim ki; bu şikayetler İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olan tüm kurumlarda sahada çalışan, alın teri akıtan, gecesi gündüzü belli olmayan çileli alın yazısı kara yazılmışların şikayetleridir.
Konuyla alakalı geniş bir çalışma yaptım.
Merkez başta olmak üzere iç ve dış ilçelerde bulunan sağlık müdürlüğüne bağlı kurum çalışanları arasında yaptığımız araştırmanın ortaya çıkan sonucudur bu.

ŞİKAYET VE TEPKİ: İl Sağlık Müdürü Halim Ömer Kaşıkçı korona salgını başladığında neyle karşı karşıya olduğumuzu çok geç fark etmiş.
Sağlık çalışanları canhıraş çalışırken yeterli idari ve psikolojik desteği alamamış.
(Çalışanlardan kime sorarsanız sorun çoğunlukta aynı cevabı verdiklerine şahit olursunuz.)
İşte tam da o süreçte İl Müdürü efendi hazretleri haftanın 4 gününü Bursa’da 3 gününü ise İstanbul’da ailesinin yanında geçirmekte olduğu şikayetlere konu oluyordu.
Halen de bu düzenin devam ettiğine yönelik aynı şikayetler devam ediyor.
Düşünün; ortalık salgınla kırılıyor Sağlıktan sorumlu efendi hazretleri şehir dışında.

İLK TEPKİLER; göreve geldiğinde hastaneleri dahi ziyaret etmediği, makam odasından çıkmadan Bursa sağlığını yönetmeye çalıştığına yönelik.
Bazı hastaneleri ise Bursa’ya geldikten tam üç ay sonra gördüğü bahsediliyor.

ANTİMOTİVE: Korona salgını başladığında ise gittiği hastanelerde yönetici ve sağlık çalışanlarını iki cümleyle motive etmeye ihtiyaçları olduğu halde onları azarlama yönüne gittiği, bu durum motive yerine tam bir kırıcı ve moral bozucu etkiye neden olduğundan bahsediliyor.

FİKİR BEYANI SÖZ, İSTİŞARE DANIŞMA

Bursa’da salgının yoğun olduğu ilk dönemlerde Sağlık Bakan Yardımcısı Prof.Dr Emine Alp Meşe ile Bursa Sağlık Yöneticileri ile Doktorların katıldığı bir video konferansında Sağlık Müdürü hastane idarecilerinin ve hastalığın tedavisinde görev alan doktorların fikirlerinin yeterince beyan etmelerine ortaya koyduğu tavırla engel olmuş, müsaade etmediğinde yakınmışlar.

BİLİMSEL DAYANAKTAN YOKSUN EMRİVAKİ İCRAAT VE BAŞARISIZLIK

Salgının çözümü için Arabayatağı, Osmangazi öğrenci yurdunun belli bir sağlık kurumuna bağlanarak taburcu olan veya pozitif hastaların evine gitmeden burada tutulup takip edilmesinin gerektiğini söylemiş ve bunun hemen olmasını istemiş.
Oldukça büyük ve geniş olan yurtta hastalar ve sağlık çalışanları katlarda ki tek tuvaletleri kullanmak zorunda bırakılmış, çeşitli sıkıntılar ve tartışmalar yaşanmış.
Yurdun tadilat yemek personel ve ilaç giderleri bağlı bulunduğu kurum tarafından karşılanmış, oldukça ekonomik külfetle kurumun zor durumda bırakılmış.
Sonunda ise olan olmuş.
Nedir o?
Sağlık Müdürü Kaşıkçı efendi hazretlerinin hiç bir altyapısı olmayan kafasına göre dayatmayla emrivaki yaptığı bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmış çalışmadan vazgeçilmiş.
Yapılan tüm harcamalar, çileler de sağlık çalışanlarının zaten kara olan alın yazısına yazılmış.

Ya sonra?

SAĞLIK ÇALIŞANLARI; İLGİ YOK!

Şikayetler ve Halim Ömer Kaşıkçı’nın zoraki uygulamalarına yönelik emektar sağlık çalışanlarının tepki ve şikayetleri devam ediyor…
Bakınız; Bursa’da kurulan Sağlık Bakanlığı Psikolojik destek hattına sağlık çalışanlarının pek ilgisi olmadığı, sebebinin ise sürecin çok kötü yönetildiğinin bilincinde olmalarının etkisi olduğu dile getirildi.

İTHAL MÜDÜR VE BAŞARISIZLIK!

Halim Ömer Kaşıkçı Bursa İl Sağlık Müdürü olarak Bursa’ya İstanbul’da oturan Yalova İl Sağlık Müdürü iken ithal olarak getirilmiş ancak ne yazık ki Bursa’nın siyasi ve sağlık dinamiklerini yabancı olması nedeniyle başarılı çizgisinden çok uzak bir portre çizmiştir.

Yardımcıları ise o meşhur Ayhan Kalyoncu ile Ak parti Sağlık’tan sorumlu ve sağlığı birbirine kattığı şikayetleri herkesçe bilinen Başkan yardımcısı Ömer Aybar’ın direktifleri ve güdümünde hareket etmekten kurtulamadığı tepkilerine maruz kalmış.
Bu da Bursa’da normal işleyen sağlık sisteminin aksamasına yolaçmış hali hazırda tamamen arapsaçına dönmesine neden olduğu şikayetlerine konu olmuş.

SIKINTILAR CİDDİYE ALINMIYOR!

Sağlık çalışanları arasında asıl rahatsızlığa yol açan konu ise Bursa’da bulunun tüm hastane yönetimleri ve sağlık çalışanlarına, onların gözü ile bakmakta olan yönetici seçimlerine de kesinlikle ve asla liyakate hiç ama hiç dikkat edilmemesi söz konusuydu.
Bugün gelinen nokta da ise Bursa ve ilçelerinde Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm hastane ve çalışanlarının Halim Ömer Kaşıkçı’dan çok büyük rahatsızlık duyduğu gerçeği sağlık çalışanları arasında alabildiğine konuşulur olmuş.
En büyük sıkıntı ise Bursa İl Sağlık Müdürü Halim Ömer Kaşıkçı’nın yönetici konusunda liyakatten yoksun zoraki ve dayatma esasıyla iş yaptırma yolunu seçen, sürekli önüne gelene fırça atarak gereksiz konsantreyi bozan, daha da önemlisi konuşulanlara göre “Ben Sağlık bakanının hastanesinin rektörü referanslıyım istediğimi yaparım” ayaklarına takılan tavırlar içinde olduğu şikayetleri had safhaya ulaşmış durumda.
Böyle bir zihniyetin sağlığa verebileceği hiç bir şey olmadığı gibi hali hazırda işleyen sistemi de tel tel dökülmesine neden olacağı tepkileri adeta çığır açmış durumda.
Bu durumun zaman geçtikçe daha iye görüldüğüne dikkat çekiliyor.
Defalarca yazdık.

MUSTAFA ESGİN, ALİNUR AKTAŞ VE AYHAN SALMAN KORUYUCU KALKAN!


Sağlık yöneticilerinin Ayhan Kalyoncu ve Esma ve Tarık Kuzhan’ların başarısızlığı çalışanlar arasında adeta istenmeyen kişiler olduğuna yönelik sıkıntıları dile getirmiştik.
Kaldı ki, bahse konu kişiler AK Parti ve REİS karşıtı olduğu herkesçe bilindiği halde Ak parti Milletvekili Mustafa Esgin’in Daha önce kendi hastanesinde çalışan Sağlık Müdürlüğü’ne atamada büyük çabaları olduğu ve hala koruyup kolladığı Ayhan Kalyoncu’nun neden bu görevde olması için diretilmesinin altında yatan gerçekleri de az çok tahmin edildiği belirtiliyor.
İnegöl’den getirilen Kuzhan çiftinin ise en büyük savunucuları Büyükşehir Belediye Başkanı ile İl Başkanı Ayhan Salman’ların bağlantılarıni da sizler çözün.
Zira Halk Sağlığı konusunda su kaynaklarında nasıl bir çark var?
Bunlar çözülmeye muhtaç soru işaretleri olarak kamuoyunun karşısında duruyor.

Sonuç: Şikayetlerin ortak noktası “Bursa sağlığı Halim Ömer Kaşıkçı’ya 10 numara büyük geldi.”

Buna rağmen yeni dönemde nasıl bir yol izlenecek, Bursa’da en büyük ikinci bütçeye sahip olan İl Sağlık müdürlüğünde kimler hangi makamlarda yetkilendirilecek sıkı takipçisi olacağız.

Kamoyunun her şeyi bilmeye hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak görevimiz üzere konuyu en üst nokta da gündeme getirmeye çalışacağız.

Sağlık çalışanların sahada anasından emdiği burnundan gelirken birileri birilerine yönelik her türlü siyasi rant peşinde koşmalarının hesabını Allah’ta sorar Kul’da sorar.

Bursa sağlığı bu durumu hak etmiyor.


.


alimce29@gmail.com

facebook.com/alimsahinmalkocoglu

twitter.com/AlimSahin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz