Katar yalnız değil

07 Haziran 2017 Çarşamba, 10:24
Katar yalnız değil

ABD güdümündeki Suudi Arabistan olmak üzere 7 ülkenin Katar’ı ‘boğma’ ve ‘izole’ etme kararına, bu ülkenin kendi vatandaşları bile büyük tepki gösterdi. Katar’ın yalnız olmadığını dile getiren vatandaşlar, “teröristleri yardım eden Katar değil, ABD’nin dümen suyuna takılan- işgalci-terörist İsrail’e karşı birleşemeyen ülkeler olduğunu dile getirdiler. Krizin çözümü için başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran, Rusya ve Çin olmak üzere bazı ülke liderleri devreye girdi. Bu arada; Katar, krizin üzerine ateşle gitmeyeceklerini belirterek, diyolog önerdi.

İşgalci-terörist ülke israil’e karşı birleşemeyen Amerikan güdümündeki Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Yemen ve Maldivler’in, ‘terör örgütlerini desteklediği’ gerekçesiyle Katar’la ilişkilerini kesme ve yaptırım kararı almasıyla başlayan kriz sürerken; Katar’la ilişiğini kesen ülkelerin vatandaşları ise liderlerinin aldığı karara sert tepki gösterdi.

KATAR’I BOĞMA GİRİŞİMİ TERS TEPECEK

Katar’ın yalnız olmadığını dile getiren bu ülkelerin vatandaşları, Katar’ı boğma ve izole etmenin ters tepeceğini dile getirerek, terörizme destek verenlerin ABD’nin peşine takılan ülkeler olduğunu söylediler.

Katar yönetiminin dünyadaki mazlum ve mağdur halklara maddi ve manevi olarak yardım ettiğini dile getiren Katar karşıtı 7 Müslüman ülkenin vatandaşları, cezalandırılması gereken ülkenin Katar değil, Filistin’i işgal eden ve her gün masum sivilleri katleden İsrail’in olduğunu söylediler.

DİKTATÖRLERİN DEVRİLME KORKUSU

İslami kanaat önderleri ise, Katar’ın Hamas ve Müslüman Kardeşlere verdiği destekten rahatsız olan Suudi Arabistan Kralı Selman ile darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi olmak üzere Körfez’deki ABD kuklası diğer ülke liderlerinin koltuklarını kaybetme korkusu yüzünden Doha yönetimine savaş açtıklarını öne sürdü.

KATAR’DAN UZLAŞMA MESAJI: MİSİLLEMEDE BULUNMAYACAĞIZ

Bu arada; başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Rusya, Çin, İran olmak üzere bazı ülke liderleri , Körfez’de 1991 yılındaki savaştan bu yana yaşanan en büyük diplomatik krizi çözmek için harekete geçerken, Katar yönetiminden ise ‘diyalog’ ve ‘uzlaşı’ mesajı geldi. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, yaptığı açıklamada Körfez’deki komşularına karşı misilleme yapmayacaklarını ve diyalog istediklerini söyledi.  “Farklılıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini” söyleyen Al Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Yemen ve Maldivler’e yaptığı çağrıda, “Uzlaşıya hazırız” mesajı verdi. Al Sani, “haksız karardan üzüntü duyduklarını” belirterek, “Haksız uygulamalar var ve bunlar temeli olmayan iddialara ve suçlamalara dayanıyor” dedi.

Kuveyt’ten Katar’a “ılımlılık” mesajı

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’yi arayarak, Körfez’deki diplomatik krize ilişkin “durumun yatıştırılması ve tansiyonun yükseltilmemesi” mesajı verdiği belirtildi. Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın haberine göre, Kuveyt Emiri Sabah, Katar Emiri Al Sani’yi telefonla arayarak, “Körfez’deki diplomatik krizle ilgili tansiyonu yükseltecek herhangi bir adımın atılmaması, mevcut durumun yatıştırılması için çalışılması ve kardeşler arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginliğin kontrol altına alınması için harcanan çabalara fırsat verilmesi” temennilerini iletti.

Sudan Devlet Başkanı Beşir devrede

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in  de krizin çözüme ulaştırılması çabaları çerçevesinde Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile telefonda görüştüğü bildirildi. Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre, görüşmede Kuveyt Emiri Sabah, Beşir’e, “Kral Selman bin Abdulaziz ile görüşmek için Suudi Arabistan’a gideceğini” söyledi. Görüşmede Kuveyt Emiri Sabah ayrıca “Katar’la yaşanan krizi kontrol altına almak, Arap ve İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı tehlikeleri bertaraf etmek için çaba sarf ettiğini” aktardı. Sudan Dışişleri Bakanlığı da bazı Arap ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararını “endişe ve esefle” karşıladıklarını bildirdi.

Öte yandan, El-Cezire’nin Suudi Arabistan’daki çalışma ruhsatının iptal edildiğini ve ofisinin kapatıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar için telefon diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan son gelişmeler sonrası çeşitli  ülke liderleriyle bir dizi telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan; Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani’nin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ile görüşerek bölgedeki gerilimin azaltılması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın görüşmelerini sürdüreceğini açıkladı.

Yeniakit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz