İYİ PARTİ’DEN AK PARTİ’YE “BİLBOARD” ŞOKU!

09 Mart 2024 Cumartesi, 20:21

İYİ Parti Bursa’da İl ve İlçe Seçim Kuruluna yaptığı “Belediye” logolu ve “Belediye Başkanı” ibareli afiş, pankart ve her türlü tanıtım çalışmalarının yasaya aykırı olduğu itirazı kabul edildi.

Belediyelerin hizmet ve projelerine ait görüntüler ile hizmet ve projelerin tanıtımına yönelik afişlerin, propaganda yasakları kapsamında olduğu değerlendirilen Seçim Kurulu kararında, “Belediyelerin amblemi ile belediye başkan ibaresi mevcut olan afiş ve ilanların kaldırılmasına” karar verildi.

Haksız rekabete dikkat çekilen ve kararın yerine getirilmesi için hükmün bir örneği Kaymakamlık makamına gönderilen Seçim Kurulunun ilgili karar metnin özeti şöyle:

“GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
İYİ Parti tarafından verilen itiraz dilekçesinde;
298 sayılı yasanın 60. Maddesinin ilk fıkrası gereğince siyasi partiler ve adaylar, seçim propaganda süresinin sona erdiği tarihe kadar, parti bayrağı olan afiş, poster, pankart benzeri malzemeleri asabilir veya yapıştırabilir.
298 sayılı Yasanın 6l.maddesi gereğince bu kanunda belirlenen yerler dışında siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya parti bayrağı gibi malzemelerin asılması yapıştırılması veya teşhiri yasaktır.
Aksi halde bu ilan ve reklamlar kaldırılır ve masraflar ilgilisinden tahsil edilir. Bu maddede belirtilen yasaklarla ilgili işlem yapma yetkisi seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününden önceki 30’ncu güne kadar mülki makamlara, son 30 gün içinde ilçe seçim kurullarına aittir. Belediyeler bu maddede belirtilen yetkili mercilerin talebi üzerine maddeye aykırı hususları gidermek için gerekli araç, gereç ve personel sağlamakta yükümlüdür.
Yüksek Seçim Kurulunun 19.12.2023 tarih ve 2023/1561 sayılı kararının, ilan ve reklam yerlerine ilişkin maddesinde “herhangi bir kurum veya kuruluş ya da vatandaşlar tarafından, 298 Sayılı
Kanun’da belirtilen yerlerin dışında, siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya siyasi parti bayrağı gibi malzemelerin asılmasının, yapıştırılmasının veya teşhirinin yasak olduğuna” karar verilmiştir.

SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle; Belediye Başkanlığınca, belediyenin icraatlarına yönelik olarak hazırlanmış ve ilgili belediyenin amblemi ile belediye başkanı ibaresi bulunan afişlerin propaganda yasağı kapsamında değerlendirilmesine,


2- Belediyenin hizmet ve projelerine ait görüntüler ile hizmet ve projelerin tanıtımına yönelik afisler, propaganda yasakları kapsamında değerlendirileceğinden, belediyenin amblemi ile belediye başkan ibaresi mevcut olan afiş ve ilanların kaldırılmasına,


3- İtiraza konu bir kısım afişlerde belediye ambleminin kullanılmadığı ve ayrıca belediye başkan ibaresi yerine belediye başkan adayı ibaresinin kullanıldığı, kamu kurumu olan belediyenin ve kamu görevi olan belediye başkanı ibaresinin bulunmadığı anlaşılmakla bu afişlerin propaganda yasağı kapsamında değerlendirilemeyeceğinden buna ilişkin talebin reddine,


4- Kararın yerine getirilmesi için bir örneğinin Kaymakamlık makamına, bir örneğinin İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığına tebliğine oy çokluğu ile karar verildi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz