ABD’ye 3 net mesaj!

1 ziyarette 3 mesaj!

Antony Blinken’ın zorlu Ankara turunda
Gazze’de yaşanan katliam gölgesinde Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ziyareti zorlu geçti.

ABD’li Bakan’a geldiği andan döndüğü ana kadar tüm davranışlarla mesajlar verildi.

07 Kasım 2023 Salı, 12:52


Filistin-İsrail 
savaşının başlamasının ardından İsrail’e ilk ziyaretinde ‘bir Yahudi olarak buraya geldim’ diyerek İsrail’in katliamlarına açık destek veren ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün Türkiye’yi ziyaret etti. ABD‘nin en önemli diplomatlarından biri olan Blinken‘ın Ankara ziyareti esnasında verilen mesajlarla Türkiye ABD’ye karşı tavrını çok net ortaya koydu.

İLK MESAJ ERDOĞAN’DAN GELDİ

Gazze’de çocuklar katledilirken gerçekleşen ziyarette Blinken Ankara’da mesafeli karşılandı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken‘ın ziyaretine karşı en net tavır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde “Sen nasıl diplomatsın?” diyerek tepki gösterdiği Blinken’a programında yer vermeyip Rize’de bulunan Ayder Yaylası‘nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını denetlemeye gitti. Erdoğan ile görüşmek isteyen Blinken’a Rize programı nedeniyle randevu verilmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranışıyla Blinken’a ‘önemsenmediği’ mesajı verildi. 

Fransız haber ajansı AFP de konuyu analiz ettiği haberinde “Blinken’la randevusu olmayan Erdoğan, ABD’nin bir numaralı diplomatını küçümseyerek Türkiye’nin kuzeydoğusuna seyahat etti.” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ MESAJ KARŞILAMADA VERİLDİ

Blinken‘a ikinci mesaj ise Türkiye ilk adım attığı dakikada verildi. Gece yarısı beraberindeki heyetle Türkiye’ye gelen Blinken‘ı Esenboğa Havalimanı‘nda üst düzey isimler karşılamaya gelmedi. ABD’li Bakan’ı havalimanında karşılamak için ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı karşıladı. O dakikalarda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın orada olmaması dikkat çekti.

ÜÇÜNCÜ MESAJ FİDAN’DAN

Türkiye’ye ziyaretinde şok üstüne şok yaşayan ABD’li Bakan’a son mesaj ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmede dikkat çeken bir an yaşandı. Blinken’ın Fidan’a sarılmak için hamle yaptığı anda Fidan bu girişime sadece elini uzatarak karşılık verdi. Fidan’ın tavrı karşısında kısa bir şaşkınlık yaşayan Blinken, sadece Fidan’ın elini sıkmak zorunda kaldı. 

Fidan’ın mesafeli duruşu görüşme sonrası basına poz verirken de devam etti. 

TÜM MESAJLAR ABD’YE İLETİLDİ

Hakan Fidan‘la 2,5 saat görüşen ABD’li Bakan‘a Türkiye’nin tüm mesajları açık ve net bir dille iletildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, görüşmede ABD’li mevkidaşı Blinken’a, acilen ateşkes talebini dile getirdi. İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekildi.

Haber 7

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz