Yeni kabinede kimlerin adı geçiyor işte son bilgiler…

30 Mayıs 2023 Salı, 13:40
alim şahin

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma akşamı saat 22’de kabineyi açıklaması bekleniyor. Bu önemli bir gelişme.

Yani cuma gününe ilişkin planlamalar bu şekilde yapılmış durumda.

Hangi bakanlıklar için hangi isimler geçiyor?

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı sayısının ikiye çıkartılması planlanıyor.

Bu kapsamda Mustafa Şentop’un ismi Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak geçiyor. Aynı zamanda Mustafa Şentop’un adı Adalet Bakanı olarak da yine kulislerde konuşuluyor.

Bu arada bazı bakanlıklarda iki ya da üç bakanın görevine devam edebileceği belirtiliyor. Bu bakanların Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olabileceği konuşuluyor. Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘la, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da yine göreve devam edebileceği değerlendiriliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle Melis’teki aritmetiği de göz önünde bulundurarak çok fazla parlamentodan kabineyi isim almayacağı yorumları yapılıyor.

Peki bu isimler devam etmezse hangi isimler konuşuluyor?

Dışişleri Bakanlığı için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ismi geçiyor.

Bu kapsamda MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da Dışişleri Bakanı olabileceği konuşuluyor ki Hakan Fidan’ın ismi yine kulislerde İçişleri Bakanı olarak da geçiyor..

Milli Savunma Bakanlığına Hulusi Akar devam etmemesi durumunda ise Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in ismi Milli Savunma Bakanlığı için geçiyor. Yine Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacı Müftüoğlu‘nun ismi de Milli Savunma Bakanlığı için öne çıkıyor.

En önemli icra bakanlıklarından birisi olan ekonomi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim gecesi yaptığı konuşmada enflasyonu düşürmenin en acil konu başlıkları arasında yer aldığını söylemişti. Bu kapsamda Erdoğan’ın ekonomi yönetimini kimlerden oluşturacağı oldukça önemli.

Dün gece sürpriz ve önemli bir görüşme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sürecinde de konuşulan, ekonomiden sorumlu eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘le bir kez daha görüştü. Bu kapsamda Mehmet Şimşek‘in ekonomi yönetiminde yer alabileceği konuşuluyor ki Erdoğan’la Mehmet Şimşek arasındaki görüşmenin de olumlu geçtiği değerlendiriliyor. Kulislerde konuşulanlara göre Mehmet Şimşek’in kendi ekibiyle çalışmak istediği öne sürülüyor.

Ancak Mehmet Şimşek için iki pozisyon var. Birisi Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak yani ekonominin koordinasyonundan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapabileceği, ikinci de Hazine ve Maliye Bakanlıklarının ikiye ayrılabileceği, Hazine Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olarak iki Bakanlığın kurulabileceği ve Mehmet Şimşek’in de bu bakanlıklardan birine getirilebileceği konuşuluyor. Dolayısıyla ekonominin patronunun da eğer ikna edilmesi halinde Mehmet Şimşek olabileceği belirtiliyor.

Enerji Bakanlığı da oldukça önemli. Karadeniz’de bir yandan araştırmalar devam ediyor. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin beklentileri var. Dolayısıyla Enerji ve Tabii kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar‘la Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz‘ın ismi Enerji Bakanlığı için geçiyor.

ÜÇ DÖNEMLİKLER

Üç dönem kuralına takıldığı için meclise giremeyenler de yine kabinede adı bahsedilenler arasında yer alıyor.. Bu kapsamda Yılmaz Tunç ve Bülent Turan‘ın ismi Adalet Bakanlığı için geçiyor.

Şunun altını çizelim. Bunlar tamamıyla kulislerde konuşulan bilgiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine listesi üzerinde çalıştığını hatırlatmakta yarar var. Henüz kararı verilmiş değil.

Geriye kalan bakanlıklar için de yine bürokrasiden isimler olabileceği, üç dönemlikler arasından da atayabileceği gibi sektörde tanınan, bilinen ya da alanlarında önemli isimleri de yine bakan olarak atanabileceği belirtiliyor.

Kabineye ilişkin ya da bakanlıklara ilişkin son bir notu da aktaralım. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ikiye bölünebileceğini söylemiştik. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığının ikiye çıkabileceğini söylemiştik. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ikiye bölünebilir. Bu arada Afet Bakanlığı geliyor.. Aynı zamanda Göç Bakanlığı’nın da kurulabileceği ifade ediliyor. Bu henüz kesinleşmedi ancak Afet Bakanlığı’nın kurulmasına şu an itibariyle kesin gözüyle bakılıyor.

Tüm bu kulis bilgilerinin cevabını hep birlikte cuma akşamı geç saatlerde öğrenmiş olacağız.

.

alimce29@gmail.com

facebook.com/alimsahinmalkocoglu

twitter.com/AlimSahin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz