AK Parti’de hareketlilik! İşte yeni Kabine ve TBMM’de ilk isimler!

27 Nisan 2023 Perşembe, 07:57
recep tayyip erdoğan

Mevcut bakanların ikisi hariç tamamını aday gösteren AK Parti’de, yeni Kabine için de hummalı çalışmalar devam ediyor. Meclis Başkanlığı için Fuat Oktay ve Numan Kurtulmuş’un ismi geçiyor. Şentop, Kalın ve Dağ kabineye girebilir.

AK Parti’de üç dönem kuralının istisnasız uygulanarak tecrübeli isimlerin milletvekili aday listesi dışında kalması ve ikisi hariç Bakanların tamamının aday yapılması seçim sonrası yeni kadro kulislerini hareketlendirdi.

Seçimin kazanılması halinde hem kabine, hem de Meclis yönetiminde görev alabilecek isimler konuşulmaya başladı. AK Parti kulislerinde, Ankara’dan aday olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay veya Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanı yapılabilecekleri belirtiliyor.

AK Parti’nin kuruluşundan bu yana parti içinde ve AK Parti hükümetlerinde farklı görevlerde bulunan eski bakan Faruk Çelik veya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun grup başkanı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Plan Bütçe Komisyonu başkanı olacağı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise ya grup yönetiminde ya da Meclis Dışişleri Komisyonu başkanlığında değerlendirileceği ifade ediliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ismi ise TBMM Anayasa Komisyonu başkanlığı için geçiyor.

KABİNE KULİSLERİ
Daha önce siyasetten gelen isimlerin kabinede görev almalarının daha doğru olacağı yönünde AK Parti içinde yapılan değerlendirmeler kapsamında, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genel Başkan Yardımcıları; Hamza Dağ ve Fatih Şahin’in kabinede görev alabilecekleri konuşuluyor.

Seçim sonrası, AK Parti açısından Meclis çoğunluğu konusunda ‘riskli’ bir durum ortaya çıkmazsa, milletvekili seçilmelerine rağmen, bazı Bakanların da yeniden kabineye alınabilecekleri belirtiliyor.

KONGREYE KADAR RADİKAL DEĞİŞİKLİK YOK
Genel Merkez yönetiminde ise kongreye kadar radikal bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Kurtulmuş’un Meclis yönetiminde görevlendirilmesi durumunda, yerine herhangi bir atama yapılmayacağı ve Binali Yıldırım’ın tek genel başkanvekili olarak kalacağı belirtiliyor. Ancak, parti yönetiminden kabineye taşınacak isimler olursa, bunların yerine MKYK’dan yeni atamalar yapılabilecek.

TECRÜBELİLERE ‘DANIŞMAN’ FORMÜLÜ
Listeye giremeyen bazı tecrübeli isimlerin de Genel Merkezde ‘Genel başkan danışmanı’ olarak görevlendirileceği konuşuluyor. Bu konuda ilk adım geçtiğimiz günlerde atıldı. Seçim bölgesinde vatandaş nezdinde karşılığı olan, ancak 3 dönem kuralı nedeniyle liste dışı kalan isimlerden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla ‘Genel Başkan Danışmanı’ olarak atandı.

Türkiye gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz