Burhan Çaçan’ı da ebediyete götüren kalp krizindeki artış ürkütücü boyutlara ulaştı

14 Ocak 2023 Cumartesi, 09:14

Bazı isimlerin adamlığıyla, insanlığıyla ve gösterdiği onurlu duruşuyla hafızalardan silinmeyeceğinin altını çizen Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, ‘Değerli dostum, hemşerim Türk halk müziğinin değerli isimlerinden Burhan Çaçan, hiçbir zaman hafızalardan silinmeyecek onurlu, değerli bir şahsiyetti. Yakın zamanda anjiyo olmamdan dolayı beni aramış ve geçmiş olsun dilekleri iletmiş ve kendisinin de kalp rahatsızlığı olduğunu, doktora gittiğini söylemişti. Kalp krizi sonucu, İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn  vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrendik. Hemşerim, değeri dostum ,güzel insan, Türk halk müziği sanatçısı mümtaz şahsiyet Burhan Çaçan’a Allah’tan gani gani rahmet diliyor; kederli ve değerli ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Mekânı cennet olsun.’ Dedi.

Kalp krizlerinde yaşanan artışlar, kaygı verici seviyelere ulaştı.

Son zamanlarda ‘kalp krizi sonucu hayatını kaybetti’ şeklinde sayısız haber aldığına dikkat çeken Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, ’Öncelikle, Kovid-19 sonrası göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetleri devam eden dostlarım, mutlaka bir kardiyoloğa görünmenizde fayda var. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Türk Kardiyoloji Derneği’ne göre Türkiye’de ölümlerin yüzde 40’tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu rakamların kovid-19 dan sonra ciddi şekilde arttığı ve kalp krizi geçirme yaş aralığının gençlerde artış gösterdiği telaffuz edilmektedir. DSÖ uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini ifade etmektedir. Türkiye’de ölümlere ilişkin sayısal veriler son 3 yıldır maalesef yayınlanmamaktadır. Çevremizden, haberlerden, sosyal medyadan gördüğümüz kadarı ile kalp krizi kaynaklı ölümlerin, geçmişe nazaran çok fazla arttığına şahitlik ediyoruz. Kalp krizi sonucu vefat oranlarında yaşanan bu yükselişin detaylıca araştırılıp, gerekli öneriler ve tedavi yöntemleri hususunda daha kapsayıcı çalışmaların yürütülmesi, hayati bir öneme sahiptir. Umarım medyaya yansımayan araştırmalar vardır, yoksa da bu konuda büyük bir çalışmaya ihtiyaç olduğu gözü olan herkesin malumudur ve bir an önce harekete geçilmelidir. Aksi durumda Hemşerim, değeri dostum, güzel insan, Türk halk müziği sanatçısı mümtaz şahsiyet Burhan Çaçan gibi birçok sevdiğimiz insan, kalp krizi sonucu aramızdan ayrılacaktır.’ dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz