Sıcak havada ayak üşümesi neden olur?

Ayak üşümesi toplumda yaygınlaşmış durumda. Peki neden vücutta böyle bir rahatsızlık meydana geliyor. Uzmanlar soğuk hava ve kansızlık dese de konuyu irdeleyince daha başka sorunların olduğu ortaya çıkıyor.

10 Ağustos 2021 Salı, 12:23
ayak

Ayak üşümesinin nedeninin genellikle soğuk hava ve kansızlıktan olduğu söylenmektedir. Ancak zayıf kan dolaması veya bazı sağlık sorunları ayak üşümesini meydana getirebilir. Ayak üşümesi neden olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız sizler için araştırdığımız bilgilere göz atabilirsiniz. İşte ayak üşümesi neden olur sorusunun cevabı…

Ayak üşümesinin birkaç farklı nedeni vardır. Bazen en basit sebep, sıcaklık eksikliğidir. Eğer kot pantolon ve tişört giyiyorsanız ve ayaklarınız çıplaksa, önce soğuğa maruz kalabilecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, başka sebepler de vardır. Ayak üşümesinin nedenlerini merak ediyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.

Ayak üşümesi neden olur?

Zayıf dolaşım

Bu soğuk ayakların en yaygın nedenlerinden biridir. Kötü dolaşım, ayaklarınızın düzenli olarak soğuk olmasına neden olur. Dolaşım problemleri, kalbin yeterince hızlı bir şekilde vücuttan kan pompalaması için mücadele ettiği bir kalp rahatsızlığı sonucu da ortaya çıkabilir. Kötü dolaşım, sedanter yaşam tarzından çok fazla oturmanın sonucu olabilir. Bütün gün bir masada oturursanız, bunu yaşayabilirsiniz. Sigara içmek de dolaşım bozukluğuna neden olabilir.

Anemi

Anemi, kırmızı kan hücreleri eksikliğiniz olduğunda gelişir. Bu özellikle şiddetli anemi vakalarında soğuk ayakların başka bir yaygın nedenidir. Aksi halde çok sağlıklı insanlarda bile demir eksikliği anemisi oluşabilir. Diyet değişiklikleri ve takviyeleri alarak nispeten kolayca tedavi edilebilir.

Hipotroidi

Bu durum tiroid az olduğunda ve yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Bu vücudun metabolizmasına engel olur. Metabolizma hem kalp atışı hem de vücudun sıcaklığını kontrol ettiği için, düşük bir tiroid, dolaşım ve soğuk ayakların azalmasına katkıda bulunabilir.

Soğuk ayakların diğer daha az yaygın nedenleri şunlardır:

– Periferik vasküler hastalık veya plaklara bağlı arterlerin daralması

– Kan damarlarının spazm olduğu Raynaud fenomeni

Sinirlerde hasar meydana gelmesi

Yüksek stres

Yüksek stres ve anksiyete durumunda olmak soğuk ayaklara neden olabilir. Vücudun strese veya sinirliliğe karşı doğal tepkilerinden biri, adrenalini kan dolaşımına pompalamaktır. Stres ve gerginliğin azaltılması, bu durumlarda semptomların azalmasına yardımcı olabilir.

Şeker hastalığı

Sıklıkla görülen yüksek kan şekeri seviyeleri, arterlerin daralmasına ve dokularda kan akışının azalmasına neden olarak soğuk ayaklara neden olabilir.

Hangi doktora gidilir?

Ayak üşümesi için ilk önce bir dahiliye uzmanına görünebilirsiniz. Dolaşım sorunlarından şüpheleniliyorsa, kalp-damar cerrahisi uzmanları yardımcı olacaktır. Hasta fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji uzmanına da yönlendirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz