AK Parti eski teşkilat mensuplarının genel merkeze sunduğu Bursa raporu!

12 Ekim 2020 Pazartesi, 10:11
AK Parti eski teşkilat mensuplarının genel merkeze sunduğu Bursa raporu!

AK Parti eski il ilçe başkanları yönetimlerinden meclis üyelerinden ve emektarlarından oluşan çoğunluk Bursa ile ilgili hazırladığı raporu genel merkeze sundu. Raporda AK Parti geçmişten günümüze gelen süreçte nelerin kaybettiğini Bursa’yı bugün yönetenlerin yaptıkları hataların nelere mal olduğunu ortaya koydular.

İşte Yüksel Baysal’ın bugünkü yazısında yer verdiği rapordan bazı bölümler.

ak parti


“Bu rapor önceki dönemlerde görev yapmış, bakanların tamamı, il başkanlarının tamamına yakını, birçok önceki dönem milletvekili ve önceki dönem ilçe başkanları ile mevcut il yönetiminde görev yapan yöneticiler/il başkan yardımcıları, görevdeki bazı ilçe başkanları/ilçe belediye başkanları, mevcut milletvekillerinin yarısına yakını ile görüşmek suretiyle hazırlanmıştır.

Ülke siyasetinde eşgüdümlü olarak Bursa ilimizde de oylarda zaman zaman dalgalanmalar olmaktadır. Ancak bu rapor ile asıl altını çizmek istediğimiz husus genel siyasetten bağımsız olarak Bursa teşkilat yapılanmasının, Bursa’ya hızla ivme kaybettirmesinin ve 2023 hedeflerinden gün be gün uzaklaşmasının fotoğrafını genel merkeze aksettirmektir.

Bursa AK Parti teşkilatları çift adaylı kongrelere çekişmeli süreçlerden geçerek bugünlere geldi. Ancak 2017 yılı öncesine kadar hiç kimse heyecanından bir şey kaybetmemişti. 2017 yılında yaşanan değişim süreci çok sert ve incitici bir şekilde hayata geçirilince metal yorgunu vs. kavramlarla itham edilen birçok teşkilat mensubu emektar, kabuğuna çekildi. 2017 yılında atama ile göreve gelen İl Başkanı Ayhan Salman’ın İnegöllü olması, Büyükşehir Belediye başkanının da İnegöllü olması sebebiyle başlarda yadırganmış ancak tüm Bursa kendisine büyük bir şans tanıyarak neler yapabileceğini görmek istemişti. Ancak gelinen süreçte Bursa’nın ve teşkilat emektarlarının il teşkilatı ile ilgili kanaati maalesef ivedilikle değişimin kaçınılmaz olduğu yönündedir.

1-Büyükşehir Belediye başkanının ve il başkanının İnegöl kökenli olması ve il başkanının görev süresi boyunca Bursa’ya entegre olamaması ve Bursa ruhunu taşımaması sebebiyle Bursalılar tarafından benimsenememiştir. İl başkanı performansının olumsuz etkileri İnegöllü olan Büyükşehir Belediye başkanımızı da olumsuz etkilemekte ve zarar vermektedir. Yapılacak değişim aslında en çok da Büyükşehir Belediye başkanımızın önünü açacak ve güçlü bir il teşkilatı ile daha iyi bir performansa imza atabilecektir.

2-İl başkanının İnegöllü olması sebebiyle Bursa’ya yabancı olması ve görev süresi boyunca da Bursa’yı tanıyamaması AK Parti teşkilatlarını zayıflatmış, şehrin kılcal damarlarına kadar nüfuz edebilen eski teşkilatlardan eser kalmamıştır. Siyasi derinliğin kaybolması Bursa’da AK Parti siyasetinin etkinliğini neredeyse sıfıra indirmiştir.     

3-İl başkanı, yenilenme sürecini doğru yönetememiş, geçmişle gelecek arasında köprü olacak bir yapı kurmak yerine geçmişe sünger çekmeyi, kuruluşundan bu yana görev yapmış partinin değerlerini partiden uzaklaştırmayı tercih etmiştir.

4-AK Parti ailesi olarak çemberi genişletmek yerine daraltmayı tercih etmiş ve dar kadro içersinde her teşkilat mensubuna iki üç bazen dört görev vermeyi tercih etmiştir. Örnek vermek gerekirse; il kadın kolları başkanı, meclis üyesi yapılmış, yetmemiş Büyükşehir’e danışman yapılmış, yetmemiş bugün de özel kalemden kadroya alınması süreci başlatılmıştır. Yine il gençlik kolları başkanı aynı zamanda meclis üyesi yapılmıştır. Nilüfer gençlik kolları başkanı aynı zamanda il başkanının özel kaleminde görevlendirilmiştir. Dar kadroda liyakat ve ehliyetten uzak, dava bilinci olmayan ve ahbap çavuş ilişkisine dayalı görevlendirmeler Bursa halkı ve AK Parti ailesi nezdinde partiye büyük zarar vermektedir. Önemli olan, dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan AK Partide görev verilecek kimse yokmuşçasına dar kadroda herkese ikişer üçer görev verilmiş olmasının partimize verdiği hasarı görebilmektir.

5-Medya ile ilişkiler kontrolden çıkmış AK Parti düşmanı radikal solcu olarak bilinen yerel köşe yazarlarına maddi destek sağlanarak kendi lehlerine yazılar yazdırmaktadırlar.

(Burada menfaat sağlanan bazı isimlerden söz ediliyor. Çok zorunlu kalmadıkça kişisel tartışmaların tarafı olmamak için bu bölümü bu kadar geçiyorum).

6-Bürokrasi ile ilişkileri zayıflamakta, teşkilat görevlendirmelerindeki gibi liyakat ve ehliyet esasına dayanmayan bu tercihler yine ahbap çavuş ilişkisi ile yönetim tarzının bir sonucudur. Bunun son örneği olarak da sağlık atamalarında il başkanlığının hazırladığı listeyi örnek gösterebiliriz. Neyse ki son anda olaya müdahil olan önceki dönem başbakan yardımcımız listeyi değiştirerek büyük bir faciayı önlemiştir.

Bu maddeler uzar gider ancak reel bir değerlendirme yaptığımızda 2014 yılı yerel seçim sonuçlarına bakıldığında yüzde 49 AK parti, yüzde 15 MHP, toplamda yüzde 64 bu cephenin toplam oy aldığını görmekteyiz. Ancak ne acıdır ki 2019 seçimlerinde bu ittifakın toplam oyu yüzde 49’u ancak bulabilmiş ve 2014 yılında yüzde 27 oy alabilen CHP 2019 seçimlerinde oy oranını yüzde 47 ye çıkarmıştır. CHP’ye kayan oylar net bir şekilde göstermektedir ki CHP 2019 seçimlerinde hem MHP’den hem de AK Partimizden ciddi oranda oy devşirmiştir. Ankara örneğine benzer bir süreç eğer önlem alınmaz ise maalesef Bursa’yı beklemektedir. Partiden istifaların had safhaya ulaştığı teşkilata emek vermiş isimlerin teşkilatlardan uzaklaştırıldığı bir sürecin sonunda 2023 hedeflerinin Bursa için hayal olacağı aşikardır. Bursa’da ülke genelindeki düşüşten daha da sert bir düşüş yaşandığı da gözlerden kaçmamalıdır.

Bursa ölçeğinde değerlendirme yapmak gerekirse istişare kültüründen uzaklaşmış bir AK Partinin bir sonraki seçimlerde başarılı olma şansı yoktur. İl başkanının bilgi birikimi donanımı ve icraatları ile AK Parti Bursa teşkilatlarını 2023 hedeflerine taşımasının imkansız olduğu tüm Bursa tarafından görülmektedir. Teşkilat hakkında verilen kararlarda teşkilat mensuplarının tek tek dinlenerek kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ortam sağlanmadığı sürece Bursa teşkilatlarının içinde bulunduğu durumu anlayabilmek mümkün olmayacaktır.

İl Koordinatörümüz Sayın Muhammet Balta Bursa’da kendisi ile birebir görüşmek isteyen önceki dönem teşkilat mensupları ile mevcut yönetimde görev yapan yönetici ve il başkan yardımcılarının taleplerine olumsuz cevap vermektedir. İstişareden kaçarak doğruya ulaşmamız mümkün değildir. Büyükşehirlerde kaybedilen seçimlerden sonra sanki elimizdeki son kale olan Bursa’yı da kaybetmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Bizlere düşen genel merkezimize Bursa’da yaşanan sorunları AK Parti ailesinin emektarları ve neferleri olarak iletmektir. Bu saatten sonra vebal sizlerdedir. İstişare kültürü ile bugünlere gelen AK Partinin yine istişare kültürü ile toparlanacağı ve eski gücüne kavuşacağı kanaatindeyiz.

Bu bağlamda teşkilat başkanımız olarak Bursa’nın sesine kulak vermenizi bekliyoruz. Yazdıklarımız sadece satırlara sığdırabildiğimiz birkaç küçük ayrıntı ancak Bursa’yı gerçekten dinlediğinizde gerçek fotoğrafı daha net göreceğiniz kanaatindeyiz.

Bursa’ya gelerek 1-2 günlük mesai ile bire bir yapacağınız görüşmeler ile Bursa’nın ahvalini net bir şekilde öğrenebileceğiniz kanaatindeyiz. Bursa’da il başkanı dışında kimse ile doğru iletişim kuramamış ve teşkilat mensuplarının güvenmediği bir isim haline gelen Sayın Muhammet Balta üzerinden değil de bizzat siz sayın teşkilat başkanımız tarafından yürütülecek bir istişare sürecinden Bursa’mızın ve partimizin kazançlı çıkacağı kanaatindeyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz