AK PARTİ İL’DE DEĞİŞİM! Troll-trolculuk, gerçek-sahtecilik! “Salman devam edecek” algısı elinde patlayanlar…

11 Ekim 2020 Pazar, 13:45
alim şahin

AK Parti Bursa il başkanlığı değişimi ve devam algısı!

İşte tam da bu nokta da toplum yanılgısı ve gerçeklik arasında ki yaşatılmaya çalışılan bir atraksiyon bir iz düşümü sinerjisi.

Bunu siyaset çanağı içinde rotası belli olmayan döndükçe etki alanında bulunanların da döndürmeye çalışan bir troll gerçeği.

Üstat Abdurrahman Dilipak’ın tarifiyle; İngilizce orijinali “troll”.. Türkçe karşılığı “muzip cüce” ya da “balık tuzağı/yemi”dir. Sosyal mediada “trollemek,” “trolleşmek,” “trollük yapmak” gibi kullanılıyor.. Argo olarak halk dilinde  “İnternette gerçek kimliğini gizleyerek kötülük yapan, bozgunculuk yapan, karşısındakini tehdit eden, aşağılayan, küçümseyici bir söylemle sahip  saldırgan kişi!” gibi bir anlama geliyor.

Wikipedia’daki tanım şöyle: “İnternet’te insanların keyfini kaçırmayı ya da münakaşa çıkarmayı amaçlayan kişi. Forumlar, bloglar, sohbet odaları gibi çevrimiçi yerlerde insanları provoke ederek, duygusal cevaplar vermeye zorlayan ya da konuşulan konuyu dağıtarak varlık göstermeye çalışan kişi.”

Trol kelimesinin mitolojik bir varlık olan bir yaratıktan esinlenilerek türetildiğini söyleyenler de var. Mitolojide Trol mümkün zaman her yerde, bir amaç gütmeden  öfkeli ve yıkıcı tavırlar sergileyen bozguncu bir karakter. 

Trol denilen tipler aslında psikolojik sorunları olarak ve çevresinde huzursuzluğa sebeb olarak tatmin olmaya çalışan tipler olmasının yanında “siber zorba” karakterine de sahipler. İşin içine siyasi, dini, ideolojik grublar da girince konu siber savaş halini de almaktadır. Artık istihbarat örgütleri de bu konuyu bir psikolojik savaş alanı olarak görmektedir. Terör örgütleri, Mafia, sert rekabet ortamlarında karşı firmalara zarar vermek için ticari maksatla, ya da bireysel intikam için Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, gibi sosyal ağlarda yorum yapma, cevap verme, bir iddia ortaya atarak trollük yapma yaygındır. Bu alanda, din, mezhep, ideoloji, siyaset, her şey tartışılıyor.  Anonim sosyal ağlar bu anlamda troller için önemli adreslerdir.. “Trol” konusu önce muziplik şeklinde başladı. Hemen politize oldu. Önce savunma refleksi ile ortaya çıkan grublar kısa süre sonra saldırı merkezi hale geldiler.

Artık Deepfake diye bir yöntem var. İnsanların ses ve görüntüleri taklit edilerek her türlü ses ve görüntü, video üretilebiliyor. Mekan, dekor, kostüm, tanımadığınız kişilerle yapmadığınız konuşmalar, laubalilikler, artık her şey mümkün. Bu teknik yarın trollerin elinde çok büyük bir fitneye sebeb olabilir.

Troller eliyle soğuk savaş takdikleri artık mahalle gençlerinin meselesi haline geldi. Bunun sosyolojisinin, psikolojisinin, sosyo psikolojisinin, ideolojisinin, iktisadi ve siyasi boyutunun iyi bir şekilde incelenmesi gerek. Bu işin bir de dini, ahlaki boyutu var, bir de hukuki boyutu olmalı.

Bu yapıyı, ülkeler soğuk savaş takdikleri olarak, algı operasyonları için, içe ve dışa dönük olarak, iktisadi, siyasi, ideolojik maksatla kullanabiliyorlar. Her kesimde varlar. Kimi profesyonel, marka ve imaj maker şirketleri negatif ve pozitif bir maksatla potansiyel olarak bu imkana sahipler. Bunun bir teknolojisi, bir sanatı, bir bilimi var. Bu işe yatırım yapan kişiler, kurumlar var. Sanal alemde mafyoz bir yapılanma. Bu işadamları patronların altında, ücretli çalışanlar var. Onların elinin altında yapay zeka ile yönetilen sanal kişilikler; avatarlar var. Bir de bir sürü “sazanlar”, gönüllüler, psikopatlar var. Bunlar arasında dindar, milliyetçi, liberal, maceraperest, olmayan yok ki! Hasta kişilikler var. Politikacısı var, çifte kişilikli adamlar var.

Bu iş biraz da “korkak insanların cesur hissetme yöntemi!” olarak dikkat çekiyor. Bu troller esasen kişilik olarak sorunlu tiplerdir. Sosyal çevresinde ilgi görmemek, depresif kişilik, kendini beğenme, aşırı kin ve öfke, kıskançlık, kişilik bozukluğu sonucu kalabalıklar içindeki yalnız tipler, sosyal anlamda farklı bir kimlikle kendini yeniden üretebiliyorlar. Sahte bir kimlik arkasına saklanarak risk almadan başkalarına can yakıcı darbeler indirebiliyorlar. Trollerle mücadele etmek istiyorsanız, ciddiye almayın, görmezden gelin, devam ederse yargıya başvurun ve siber suç kapsamında cezalandırılmasını talep edin. Bunlar ahlaki zaaf içinde hasta tiplerdir.

PARTİ İÇİ KILIÇ KALKAN OYUNU!

Bu alıntıdan sonra Bursa’da bu sıfatlara haiz olan onlarca troll olduğunu sanırım bir çoğumuz çok iyi biliyor.

Gerçekleri gizleyip sadece olmayanı oldu, sahteciliği gerçekmiş gibi pompalayan sözüm ona aklı fikri hiç bir düzeyde düşünceleriyle uyum sağlamayan sadece menfaat çarkına entegre olan sistem içinde varlığın sürdürmeye çalışanların çokluğu şaşırılmayacak derecede kendini gösteriyor.

Tüm bunlara karşın her zaman gerçekler tarafından düşüncelerimizi yansıtmaya çalışıyor olmamız bu misyonu yüklenenler üzerinde büyük rahatsızlık verdiğinin farkındayım.

Oysa biz kamuoyunun sadece ve sadece gerçeklere vakıf olması taraftarı olduğumuzu, eğer hasır altı edilirse kişi, taraf değil toplum olarak kaybedeceğimiz gerçeğini görmemizi anlatmaya çalışıyoruz.

Tabi hal böyle olunca da menfaat çarkına çomak sokmuş oluyoruz.

Ve başından beri anlattığımız olumsuzlukların zorla olumlu izlenim verilmeye çalışılmasının getireceği zararların son noktası seçimler olduğunu haykırıp durduk.

Son seçimler de ortaya çıkan gerçek tabloyu hep birlikte gördük yaşadık.

Ama biz her zaman olduğu gibi yaşanılan gerçekleri tüm çıplaklığıyla başından beri aktardık aktarmaya devam edeceğiz.

Son yaşanan Ak Parti Bursa kongrelerinde ortaya çıkan sonuç parti üzerinde menfaat çatışmalarının alabildiğine devam ettiğiydi.

Herkes birbirine kılıç çekmiş adeta kişisel kazanımları parti kazanımlarının önüne geçirmiş, Erdoğan etiketi üzerinden siyasi rant devşirilmeye çalışılmış, adeta partiyi bir maddi kazanç kapısı görüldüğü alenen ortaya çıkmıştı.

Ak Partili vekiller hizmeti unutmuş kendi aralarında üçe beşe bölünmüş, belediyeler birbirlerinin ayağına takoz atmaya çalışmış, hizmet edemeyen sadece rant peşinde koşanlar hizmet edenlere kafayı takmış bir şekilde önünü tıkamak için olanca şekilde gücü ve nüfuzunu kullanmaya çalışmış.

İlçe Kongrelerde yaşananlar parti içindeki çirkefliği adete gün yüzüne çıkarmış, milletin gözü önünde adeta kendince rakip gördüklerine husumet sürmeye çalışmıştı.

AK parti il başkanlığı ve Büyükşehir belediye Başkanlığı ekip olarak Bursa’nın en iyi hizmetlerini yapan ve en büyük ilçesi olan, hatta o ilçenin getirdikleri oylarla Büyükşehir koltuğuna oturanlar Osmangazi belediye başkanına adeta muhalefet muamelesi yaparak dışlamış, adeta tabanda bölünmenin tetikçisi olmuşlardı.

Bu durum bir organizasyon içinde olanları gün gibi ele vermişti.

Adını kendine yakıştıramadığım soyadı balta olan şahsın üstlendiği görev üzerinden engel olmaya ve o ilçenin kongresinde belediye başkanı ve icraatlarını yok saymaya çalışılması Ak Parti tarihinde ilk kez yaşatılıyordu.

Aynı durum Yıldırım ilçe kongresinde de tavan yapmıştı.

Piyango başkan Ali Erbay kimselere selam sabah vermeden burnundan kıl aldırmayacak kibirde tavan yapmıştı.

Bu durum eski başkan ve hizmet erlerinde derin bir yara açmış gönül bağlarının adeta kopmasına neden olmuştu.

Sonrasında kürsülerde sazı eline alan adeta birbirine taşlama atışması başlamıştı.

Çünkü partinin bütünlüğü birliği gibi bir dertleri yoktu.

Ancak Usta siyasetçi Bakan Faruk Çelik bu olumsuz havayı dağıtıp gerçek dava ruhunu yeniden estirmesiyle yeni bir umut ışığı saçmıştı. Kişisel ve maddi çıkarlarla parti ve davanın önüne geçilemeyeceği mesajını vermişti.

Verdi ama kime anlatacaksın.

İnsanlar hırsının esiri olunca hem partisini hem de kendini kaybedecek duruma geliyor.

Sonuç olarak; Bu zamana kadar trollerle iş yürütüp gerçekleri saman altı yapanlar kongrelerde gerçek karakter oyuncusu olduklarını sergilemek zorunda kalmışlardı.

Nihayetinde Ak parti Bursa’da nefsi ve hırsıyla hareket edenlerin kızağa çekilerek değişim olacağı kaçınılmaz görünüyor.

Bu minvalde yarın İl’de yapılacak olağanüstü toplantı da nelerin konuşulacağını kestirmek çok zor olmasa gerek.

Tahsin Kara hariç yeni seçilecek İl başkan ve yönetimine şimdiden başarılar diliyorum.


.


alimce29@gmail.com

facebook.com/alimsahinmalkocoglu

twitter.com/AlimSahin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz