SAHTE PAYLAŞIMLARA DİKKAT!

06 Nisan 2020 Pazartesi, 13:50
Halim Ömer Kaşıkcı

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tedbirleri arttırmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, önceki günlerde illere göre vaka sayısını açıklamasının ardından, sosyal medyada paylaşılan bir sitede bulunan haritadaki verilerin, Türkiye’deki verilerle uyuşmadığı iddiaları ortaya atıldı. Covid-19 salgınının yayıldığı ülkeleri gösteren sitede Türkiye’deki illerde hayatını kaybeden kişi sayısı, toplam vaka sayısı gibi bazı bilgiler bulunurken, yer alan bilgilerin Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak hazırlandığı iddia edildi.

Haritadaki il bazlı vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığını belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, “Bu site tamamen toplam vaka sayısını illerin nüfusuna oranlayarak, elde edilen bilgilerin yer aldığı basit bir bilgisayar programdır. Haritadaki veriler, Bakanlığımızın açıkladığı ülke genelindeki toplam vaka sayılarının şehir nüfuslarına oranlanarak, dağıtılması sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Hesaplamanın gerçeği yansıtmadığını siteden seçilen Suriye örneğini vererek açıklayan Uzm. Dr. Kaşıkcı, Suriye’de şu anda resmi bir makamın herhangi bir sayı açıklamaması nedeniyle bu programda Suriye ile ilgili hiçbir verinin gösterilmediğini söyledi.

Bu ve bunun gibi sitelere itimat edilmemesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Kaşıkcı, vatandaşların Sağlık Bakanlığı ve resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaları dikkate alması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz