Şapka zulmünün ilk şehidi İskilipli Atıf Hoca Rahmetle anılıyor

04 Şubat 2020 Salı, 12:36
İskilipli Atıf Hoca

Şehadetinin 94. yılında rahmetle anılıyor! İskilipli Atıf, soylu bir direniş göstermiştir
Şapka kanununa karşı çıktığı gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca, şehadetinin 94. yıldönümünde rahmetle anılıyor. Yazar Yusuf Kaplan, “İskilipli Atıf’ın ve arkadaşlarının direnişi kutlu bir direniştir” derken, araştırmacı Fehmi Çalmuk da, “İskilipli, Hilafet karşıtlarına karşı soylu bir tavır göstermiştir” ifadelerini kullanıyor.

 Oğuzhan Gültekin  Ankara 

Şapka kanununa karşı çıktığı gerekçesiyle İstiklal Mahkemeleri’nde hukuksuzca yargılanan ve 4 Şubat 1926’da idam edilen İskilipli Atıf Hoca, şehadetinin 94’üncü yıldönümünde rahmetle anılıyor.

“İskilipli Atıf’ın direnişi kutlu bir mücadeledir”

Laiklik adı altında toplumun İslam’dan uzaklaştırıldığını ve İskilipli Atıf Hoca’nın buna karşı çıktığını söyleyen yazar Yusuf Kaplan, “İskilipli Atıf’ın İngiliz veya Yunanlılara çalıştığını söyleyebilmek için inanılmaz derecede aşağılık olmak lazım. Bu söylemler ancak suçluluk psikolojisi ile hareket eden, kendi işledikleri cinayetleri gizleyen aciz kişiler tarafından uydurulmuştur. İskilipli Atıf Hoca’nın mahkemede kurduğu birçok cümleyi bu şahıslar kendilerince yorumlayarak yanlış taraflara çekmiştir. Bu söylemlerin ciddiye alınacak bir tarafı yoktur. İskilipli Atıf Hoca’nın ve arkadaşlarının direnişi bu toplumun kültürel dinamiklerinin inkar edilmesine engel olmak için verilmiş kutlu bir mücadeledir. Toplumun laikleştirilmesi, İslam’dan uzaklaştırılması girişimlerine karşı yapılan bir direniştir. O dönemde toplum fiilen işgal edilmemiş olsa da yapılan her türlü devrimle zihnen işgal altına alınmıştır. Toplumun boynuna geçirilen bu zincirleri İskilipli Atıf Hoca ve arkadaşları çıkarmak istemiştir. Laiklik adı altında toplum İslam’dan uzaklaştırılmıştır. Bu projeye isyan etmeyeceklerdi de ne yapacaklardı?” şeklinde konuştu.

Şehadetinin 94. yılında rahmetle anılıyor! İskilipli Atıf, soylu bir direniş göstermiştir

“İftiralara alet edilmesi batı tetikçiliğidir”

İskilipli Atıf Hoca üzerinden emperyalistlerin Müslümanlar ile hesaplaşmak istediğini belirten araştırmacı yazar Fehmi Çalmuk da, “Merhum İskilipli Atıf Hoca mazlumun yanında, zalimin karşısında İslam’ın gür sesini haykıran bir alim, gelecek nesillerin yetişmesine hayatını vakfetmiş bir muallim, medeniyet ve terakki öncüsü bir münevverdir. Hayatı içinde vazifelerinde haktan ve hakikatten yana ayrılmayan İskilipli Atıf Hoca, pusulasını yitirmiş, batının aydınlanması diyerek devşirilmiş İttihad Terakki içinde yuvalanmış kişi ve bürokratların baskısına, dayatmasına karşı çıkmıştır. Vatan toprağını canından aziz bilip Yunanlılar’ın İzmir’i işgaline karşı çıkmıştır. İskilipli Atıf Hoca, Halifelik makamının Müslümanlar için hayati olduğu kadar stratejik önemine de vurgu yapmış, bunu dillendirmiş, kaleme almış ve Hilafet karşıtlarına karşı soylu bir direniş göstermiştir. Kuvayı Milliye’nin onurlu direnişine karşı hazırlanan fetvanın Cemiyet adına resmi görüş olarak yayınlanmasına karşı çıkarak gösterdiği soylu direniş yalnızca sözde kalmamış, tekzip edilerek yayınlanmıştır. İskilipli Atıf Hoca’nın böyle iftiralara alet edilmek istenmesi batı seviciliğinin son tetikçiliğidir. Müslümanın en önemli karakterinden biri antiemperyalist oluşudur. Manda ve himayeyi kabul etmediği gibi, zalime karşı mazlumun yanında duruşu hiçbir zaman değişmeyecektir” ifadelerini kullandı.

yeniakit.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz