Suudi Arabistan’da füze fırlatıldı! Dumanlar yükseliyor…

19 Aralık 2017 Salı, 14:37
Suudi Arabistan’da füze fırlatıldı! Dumanlar yükseliyor…

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da duyulan sesin ardından gökyüzüne dumanların yükseldiğini bildiriyor.

Suudi Arabistan‘ın başkenti Riyad‘da bir patlama sesi duyuldu. Haberini görgü tanıklarına dayandıran uluslararası haber ajansı Reuters, gökyüzüne yükselen dumanlar olduğunu bildirdi.

Haberin duyulmasından dakikalar sonra Yemen’deki İran destekli isyancı grup Husiler, Riyad’a bir füze ateşlediklerini ilan etti. Volcano 2-H isimli balistik füzenin hedefinde El Yamamah Sarayı vardı.

Husilerin televizyonu, Suudi liderlerin sarayda toplantı yaptığı sırada füzenin fırlatıldığını izleyicilerine aktardı.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği uluslararası koalisyon ise, fırlatılan füzenin havada engellendiğini duyurdu. Riyad, füzenin hiç kimseyi öldürmediğini ve herhangi bir hasara yol açmadığını duyurdu.

Sosyal medyaya yansıyan ilk fotoğraflarda, gökyüzüne yayılan beyaz bir duman bulutu göze çarpıyor.

Başkanlık Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman, resmi konuklarını ağırlıyor. Şimdiye kadar burada ağırlanan liderler arasında ABD Başkanı Donald Trump da var.

ABD İran’ı resmen suçlamıştı

Husilerin geçen ay fırlattığı bir füze, Riyad’daki uluslararası havalimanının yakınlarına düşmüştü. Füze nedeniyle Ortadoğu’daki ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan birbirlerine savaş tehdidi savurdu.

ABD yönetimi de, hafta içinde yaptığı açıklamada füzenin İran tarafından temin edildiğini belirterek Tahran yönetimini resmen suçlamıştı.

Bitmeyen savaş

Suudi Arabistan halihazırda iç savaş ülkesi Yemen’de İran destekli Husiler’e karşı savaşıyor. Yemen’de İran destekli Husilerin başkent Sana’yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi’nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, Suudi Arabistan ile İran’ın bir kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015’te Husiler’e karşı operasyon başlattı.

Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan’ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

Birleşmiş Milletler, Suudilerin başı çektiği koalisyonun Yemen’de 6-16 Aralık arasındaki hava saldırılarında 136 sivilin yaşamını yitirdiğini bugün açıkladı.

Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide’nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı. Aralık ayı başında taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı ve Salih öldürüldü.

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen’de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.

Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.

Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz