İki bakan el sıkıştı! Yasaklar askıya alınıyor

21 Kasım 2016 Pazartesi, 11:44
faruk-celik-rusya

Rusya ve Türkiye Tarım Bakanları Rusya’nın Türkiye’ye yönelik koyduğu yasakların kalkacağı müjdesini verdi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “2. Dünya Tahıl Forumu” dolayısıyla geldiği Soçi’de bir araya geldiği Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev ile görüşmesi sonrası, bakanlar olarak anlaştıklarını ve Rusya’nın Türkiye’ye yönelik koyduğu yasakların kalkacağı müjdesini verdi.

İlk etapta teknik yasaklara takılan beş ürün için bu hafta gözler Moskova’da olacak domates dahil geri kalan hükümet kararlı son 11 yasaklı ürün için ise gözler Başbakan Binali Yıldırım’ın 5-6 Aralık’taki Moskova ziyaretinde mevkidaşı Dmitry Medvedev ile görüşmesine çevrilecek.

Soçi’de bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Tahıl Forumu’nda Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ve Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev ile kahvaltıda biraraya gelen Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, tüm insanlığı ilgilendiren tahıl gibi önemli bir konuda küresel ve bölgesel işbirliğinin önemini vurgu yaptı. Bakan Çelik, “ Bunu sadece ticari anlamda değil, insani bir sorumluluk ve dayanışma anlayışıyla değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kahvaltıda Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile ayak üstü samimi bir sohbet de gerçekleştiren Bakan Çelik, daha sonra Başbakan Dmitry Medvedev’in de bir konuşma yaptığı panele katıldı.

Rus Bakan: Dostça hareket edeceğiz

Türk ve Rus tarım Bakanları liderliğinde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmede Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, “Rusya uzmanlarının Türkiye’ye gerçekleştirdikleri denetim gezisi bitti. Çok dostça davranıp, dostça hareket edeceğiz. Ümit ediyorum ki örtüşen noktalarımız çok olacak. Biz bir uzlaşma ve esneklik göstereceğiz ve her iki ülke için yeni pazarlar açmaya hazırız” dedi.

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, de “Biliyorsunuz bizim pestisit (zararlı organizmaları engelleme) sorunumuz var, biz artık sizden ders alabilecek noktaya geldik. Çünkü siz bu konuda çok titizlikle bakıp birçok yeni düzenlemeler koydunuz. Biz de sizin gerçekleştirdiğiniz uygulamaları örnek alıp uygulayabiliriz. Ümit ediyorum ki beraber ileriye doğru gideceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz

Rus teknik heyetin Türkiye’de üreticiler ve çalışmaları konusunda incelemelerde bulunulduğunun hatırlatılması üzerine Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, DHA’ya yaptığı özel açıklamada, “Uzmanlarımız 7-11 Kasım tarihleri arasında Türkiye’deydi ve bazı teknik konuları değerlendirdiler. Rapor önümüzdeki günlerde değerlendirilecek ve bu rapor temelinde karar alacağız” dedi.

Hükümet tarafından uygulanan yaptırımlar rejimindeki kararları kendilerinin almadığını da ifade eden Dankvert, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kararların hükümet tarafından alınması gerek. Biz sadece bizim tarafımızdan alınmış kararları değerlendiriyoruz. Bunlar yeşillikler, marul, patlıcan ve nar. Biz bu konuları değerlendirip karar alabiliriz. Hükümetin kararının ardından alınacak önlemler ise çifte kategoride değerlendirilecek, hem hükümet hem de bizim tarafımızdan değerlendirilecek. Bu yüzden onların durumunu da değerlendiriyoruz. Domatesler hükümetin kararıyla kapatıldı. Bu yüzden, yine söylediğim gibi domates konusunu değerlendiriyoruz ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Bizim basına verdiğim röportajda, piyasanın büyük üreticiler için açılma imkanını değerlendirdiğimizi söyledim. Çünkü küçük işletmeler için Türk meslektaşlarımızla kontrol mekanizması oluşturmadık. Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz ve bunu nasıl yapacağımızı düşüneceğiz.

Önümüzdeki hafta değerlendirmelerimizi yapacağız ve kararımızı 1 Aralık’a kadar vereceğimizi düşünüyorum. Türkiye Başbakanı geldiği zaman bazı şeyler ilan edilebilir, fakat bildiğiniz gibi teknik çalışmalar çok yüzeysel. Rapor elimde ama tam olarak ben bile değerlendiremedim. Çünkü elime dün buraya gelmeden önce geçti.”

Çelik: Tarım sektörünün beklentisi büyük

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev ile birlikte gerçekleştirdiği heyetler arası konuşmada, Türkiye’nin Rusya’ya yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık bir ihracatı, 2 milyar dolarlık bir ithalatı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“21 yasaklı üründen 5 ürün ile ilgili yasak kalktı, teşekkür ediyoruz ama bu diğer 16 ürün ile ilgili tarım kesiminde büyük bir beklenti var. Hatta buraya gelirken ve buradayken heyetimiz yoğun bir şekilde telefon bombardımanı ile karşı karşıya kaldı.

Takdir edersiniz ki tarım ürünleri mevsimlik, aylık ve haftalık ürünler. Dolayısıyla bununla ilgili kararların bu olumlu atmosferde biraz daha seri şekilde alınmasına ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle bunların içerisinde daha az dayanıklı olan domatese talep daha yüksek.

Liderlerin aldığı kararlar doğrultusunda tarım olarak sürecin gerisinde kaldığımız bir gerçek. Kısa süre çerisinde bu 16 ürün ile ilgili kısıtlamanın da kaldırılmasını bu masada talep ediyoruz. Bu önemli çünkü sayın Bakan yeni ürünlerle ve yeni iş birliğiyle ilgili bazı değerlendirmeler yaptılar. Özellikle kırmızı etle ilgili, bunların masamıza gelmesi çok doğaldır. Türkiye’nin et ihtiyacı vardır ama bu 16 ürünle ilgili geçmişte liderlerimizin aldığı karar vardı. Dediler ki eskisinden daha iyi olacağız. Ankara’ya rahat dönmemiz için eskiye gelmemiz lazım ki, yeni şeyleri konuştuk diyelim.”

“Güzel ve verimli toplantı oldu”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, heyetler arası görüşme sonrası DHA’ya yaptığı özel değerlendirmede görüşmelerin içeriğini anlattı. Yaptıkları toplantıların son derece güzel ve verimli geçtiğinin altını çizen Bakan Çelik şunarı söyledi:

“Soçi’de temaslarımızın en önemlisi Rusya Tarım Bakanı ve heyetiyle birlikte iki ülke arasındaki tarım ürünleriyle ilgili yaşanan sorunların çözümünü ele aldık. Güzel ve verimli toplantı oldu.

Öncelikle şunu ifade edeyim, bildiğiniz gibi 21 ürünün 5 ürünüyle ilgili Rusya yasağı kaldırmıştı. Özellikle narenciye ve benzeri çekirdekli ürünlerle ilgili olarak. Diğer 5 üründe teknik olarak yasak getirilen ürünler, o ürünlerle de ilgili olarak teknik heyet Rusya’da gerekli çalışmayı yapacak ve nihai kararı verecek. Ama şunu ifade edeyim, o teknik anlamda yasak getirilen ürünlerin yasağın kalkması noktasında bir bakışlarının olduğunu burada ifade ettiler. Geriye 11 ürün kalıyor. Domates başta olmak üzere çok sorulduğu için söylüyorum. Onlarla ilgili de hükümet kararı var. Yani 1 Ocak itibarıyla hükümet kararıyla bunların Rusya tarafından ithalatı yasaklandığı için bu ürünlerin yasağının kaldırılmasıyla ilgili 2 bakan olarak bizim bu talebimiz Rusya Bakanlığı tarafından son derece olumlu karşılandı. Yasağın kalkması gerektiği noktasında ‘ben hükümete konuyu götüreceğim’ diye konuştular. Ama bir üst düzey görüşmenin yararlı olacağı anlayışı çerçevesinde çok da güzel bir olay oluyor. 5 Aralık tarihinde sayın Başbakanımızın Moskova’ya seyahatleri var. O seyahatlerinde biz gerekli bilgileri, dokümanları sayın Başbakanımıza arz edeceğiz. Sayın Bakan da aynı şekilde Başbakana arz edecekler. Hükümet kararının kalkmasıyla ilgili Moskova’daki Başbakanlar düzeyindeki görüşmede inşallah bizim olumlu bakış açılarımız çerçevesinde kalkacağı inancı içerisindeyiz. Son derece olumlu verimli bir değerlendirme olduğunu açıkça ifade edeyim. Bizzat biz ilişkilerin bozulduğu diyelim sürecin öncesine gelme hedefini aramıza koyduk. Yani yaşadığımız uçak krizinden önce Türkiye-Rusya ilişkileri hangi noktada ise zaten sayın Putin ve sayın Cumhurbaşkanımız bu kararı almışlardı. O noktaya gelmek o noktayı da geçmek noktasındaki anlayışın bugünkü görüşmemizde tekrar ettik. Karşılıklı teyit ettik ve öncelikle bu 21 ürünle yaşadığımız sorunları hemen hızlı bir şekilde kaldırıp daha sonra Rusya’nın talepleri var, bizim taleplerimiz var. Hızlı bir şekilde de bu yeni talepleri bu mevcut 21 ürüne ilave olarak önümüzdeki süreci birlikte yöneteceğiz.”

Öncelikle yasaklı ürünler

Bakan Çelik, et konusunun da gündeme geldiğini ancak öncelikle şu anda yasak konumundaki ürünlerle ilgili sorunları hemen çözülmesi doğrultusunda teknik heyetlerin diğer konuları kendi aralarında görüşmeye devam edilmesini benimsediklerini kaydetti.

Çelik, “Bu 16 ürünle ilgili sorun çözüldükten sonra diğer konuları görüşmeye hazır olduğumuzu dile getirdik. O beş ürünle ilgili olumlu gelişme olmasını bekliyoruz. O ürünler biber, nar, patlıcan, marul ve kabak diye teknik yasak getirilen ürünler. Bunlarla ilgili olumlu bir gelişme olacak. Aralık ayının 5’indeki Başbakan seyahatinde de hükümet kararının kaldırılmasıyla ilgili sayın Başbakanların görüşmesi olacak” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz