Fransa yanıyor… Kırmızı alarm

10 Haziran 2016 Cuma, 12:07
fransa gösteri eylem

Fransa’da bugün başlayacak EURO 2016’ya rağmen protesto ve grevler devam ediyor.

15. Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) Fransa’nın ev sahipliğinde bugün başlıyor. Çalışma yasasıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle eylemlerin devam ettiği ve ülke genelinde olayların çıktığı Fransa’da futbol şampiyonası arifesinde yüzlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a işçi reformlarını iptal etmesi çağrısında bulunan yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Taş ve yumurta atan göstericilere polis çevik kuvvet kalkanları kullanarak karşılık verdi.

Sokaklar çöp yığınlarıyla dolu

Sendikaların futbol turnuvası boyunca grevlere devam sözü verdiği Fransa’da çöp imha merkezi işçilerinin geçen salı günü başlattığı grev yüzünden, başkentin çöpleri bir haftadır imha edilemiyor. Polis, Avrupa’nın en büyük atık imha merkezinin önüne konan bariyerleri dün kaldırdı. Ancak fabrika içinde işçilerin çalışmaması yüzünden çöpler imha edilemiyor. Çöp toplama işçilerinin de greve destek vermesi sebebiyle başkentin bazı bölgelerinde çöp yığınlarının biriktiği gözleniyor. Demir yolları işçilerinin grevi de, ülke içinde ulaşımı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Ulusal Demir Yolu İdaresi, grevin mali faturasının şimdiden 300 milyon avroyu bulduğunu bildirdi.

Avrupa’nın merkezi çöplüğe döndüFransa’da e çalışma yasa tasarısına yönelik protesto ve grevler sürüyor. Paris’te çöp imha merkezi işçilerinin geçen salı günü başlattığı grev yüzünden, haftalardır toplanmayan çöpler yüzünden Fransa’nın merkezi çöplüğe dönmüş durumda.

Pilotlar da greve gidiyor

Öfkeli işçiler, son olarak, ülkenin dört bir yanında sergilenen Avrupa Futbol Şampiyonası Kupası’nı başkente getiren treni engelleme girişiminde bulundu. Fransa’da, ulusal havayolu şirketi Air France pilotları ise 11-14 Haziran’da greve gidecek. Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, demiryolu işçilerinin başlattığı ve gelecek hafta pilotların başlatacağı grevleri ”sorumsuzluk” olarak niteledi.

İkinci Bataclan endişesi

Fransa’daki maçlara ev sahipliği yapacak 10 farklı şehirdeki 10 stadyum olası terör saldırıları endişelerinin merkezi konumunda. Independent gazetesine konuşan bir Fransız güvenlik kaynağı maçların düzenleneceği statları “terörün davet edildiği 10 açık hava Bataclan salonu” olarak niteledi. Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen saldırılardan birinin hedefi olan Bataclan konser salonunda 90 kişi hayatını kaybetmişti. Paris ve Brüksel’de gerçekleşen terör saldırıları, Fransa’da Haziran-Temmuz ayları arasında gerçekleşecek olan EURO 2016’yı iptal etme konusunu gündeme getirmişti.

Üst düzey güvenlik

Son günlerde 30’dan fazla terör tatbikatının gerçekleştirildiği ülkede Haziran ayı boyunca 80 bin polis ve asker ile 12 bin özel güvenlik görevlisi görev yapacak. Fransa güvenlik güçleri, turnuva öncesi koordinasyon toplantıları gerçekleştirmiş, daha sonra şampiyonanın iptal edilmesindense geniş çaplı güvenlik önlemleri alınması kararı verilmişti. Stat ve çevre güvenliklerinin öncelikli olduğu görüşmelerde ayrıca, farklı bölgelere de güvenlik kameraları yerleştirilebileceği ve bomba aramasının da titizlikle gerçekleştirileceği konuşulmuştu. Fransız hükümeti, muhtemel bir terör saldırısında vatandaşları uyaracak ve güvenlik konularında bilgiler paylaşacak bir akıllı telefon uygulaması da geliştirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz