Fatih, gemileri neden karadan yürüttü! İşte gerçek

30 Mayıs 2016 Pazartesi, 12:27
İstanbul'un Fethinde Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi sırasında gemileri niçin karadan yürüttüğüne dair çok ilginç bir gerçek ortaya çıktı.Türk tarihinin en ilginç olaylarından biri olarak tanımlanan İstanbul’un Fethinde Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü.

Bir çok kez tartışma konusu olan ve son olarak gemilerin karadan yürütüldüğü güzergah belirlenerek kanıtlanan bu olayın asıl nedeni aslında gemilere engel olan zincirler değildi. Asıl neden Şeyhülislâm’ın fetvayı vermemesiydi.

“ŞOK ŞAŞIRACAKSINIZ”

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan bugünkü yazısında Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesinin asıl sebebini yazdı.

İşte Kaplan’ın yazısındaki o bölüm;

ŞEYHÜLİSLÂM, SİVİLLERİN VURULMASINA İZİN VERMEDİ, FATİH’E, “BAŞKA BİR YOL BUL!” DEDİ!

Tarihimizin kilit hâdişlerinden birinin nasıl gerçekleştiğini bilmeden yaşıyoruz! Onun için de yaşamıyoruz aslında, yaşadığımızı sanıyoruz! Esen rüzgârlara göre oraya buraya savrulup duruyoruz yalnızca! Ürpertici gerçekten!

Bu yazıda, Fatih’in gemileri niçin karadan yürüttüğünü açıklayacağım ve şok olacaksınız!

Bugüne kadar bilinemeyen bu tarihî gerçeği öğrenince, nasıl bir medeniyetin çocukları olduğumuzu farkedecek ve dünyaya bambaşka bir gözle bakacaksınız:

İstanbul’un fethi, surlar dövülürse, gerçekleşebilecekti. Ama önemli bir sorun, hayatî bir engel vardı: Surlarda yoğun bir sivil nüfus yaşıyordu.

Şeyhülislam, fetvayı vermedi Sultan Mehmed’e: “Bu surları dövemezsin! Masum sivilleri öldüremezsin! Başta bir yol bul!” dedi. Fatih, gemileri, karadan yürütme fikrini işte bundan sonra geliştirdi.

Osmanlı bu, işte!

İSTANBUL FETHEDİLMESEYDİ, İSLÂM TARİHTEN “ÇEKİLEBİLİRDİ”!

O yüzden Osmanlı, anlaşılamamış ve aşılamamıştır; anlaşılamadığı için de aşılamadığı da anlaşılamamıştır.

Yazının başında da dikkat çektiğim gibi, İstanbul’un fethi bizim için hayat-memat meselesiydi. İslâm medeniyetinin 13. ve 14. yüzyıllarda yaşadığı birinci büyük medeniyet krizi, nihâî olarak İstanbul’un fethiyle aşılabilmişti.

Eğer İstanbul, fethedilememiş olsaydı, İslâm “tarihten çekilebilirdi”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz