MHP bölünme yolunda

16 Mayıs 2016 Pazartesi, 12:22
mhp

MHP’deki kavga 60’lı yıllardaki öğrenci derneklerini ele geçirme kavgalarına çok benziyor. Mahkeme, polis, biraz itiş kakış olurdu.

Hukuki durumla ilgili olarak herkes kafasına göre bir yorum yapıyor, yapacak. Yargıtay bir karar açıklamadığı için de dün yapılması gereken kongre tartışmalı hale geldi.

MHP genel merkezinin, Devlet Bahçeli’nin istediği kongrenin yapılmamasıydı ve bu raundu muhalifler kaybetmiş oldu.

Devlet Bahçeli’nin MHP’nin geleceğiyle ilgili tasavvuru belli. İki yıl daha kongre yaptırmamak ve partiyi bu süreç içinde Ak Parti’ye eklemlemek. Bahçeli bu hatta gizli saklı davranmıyor.

Bahçeli’nin Gülen cemaatine yakın olmakla suçladığı, “paralelci” dediği muhaliflerin dördü de genel başkan adaylığını devam ettiriyor. Bunca kavga gürültü içinde dört adayın hiç biri bir başkası lehine çekilmedi.

Muhaliflerin dördü de henüz diğer adaylarından ne farkı olduğunu, MHP’nin geleceğini nasıl gördüğünü anlatmadı. Kapalı kapılar ardında bunlar konuşuluyorsa da kamuya açık bir beyan yok.

Eğer bir kongre olur ve dört muhalif aday da partililerden oy isteme durumunda olacaksa herhalde bir şeyler anlatacaklardır.

Dört adaylığın da devam etmesi, muhalefetin birleşememesi de, eğer genel merkez devrilir ve bu muhalif aday seçilirse bile MHP’de suların durmasının kolay olmadığını gösteriyor.

Sonuçta 5 parçalı MHP bölünme hattına girmiştir. Bu parçalardan muhalif olan dördünün Gülen Cemaatine yakın olup olmadığı tartışmalıdır, ama bir parçanın, şu an iktidarda olan parçanın Ak Parti’ye yakın olduğu kesindir.

MHP’nin varlığının temelini oluşturan siyasi ilkelere son dönemde Ak Parti’nin ortak çıkmasının MHP’yi sallayacağı ve bir varlık krizine götüreceği belliydi. MHP artık bu kaçınılmazı en yoğun şekilde yaşamaya başlamıştır.

MHP’nin bölünmesinden en büyük faydayı Ak Parti’nin sağlayacağı da kesinleşmiştir. Belki bir kısım MHP’li BBP’ye yönelir, ama bunun kısıtlı kalacağını MHP’liler söylemektedir.

MHP’nin 60’larda neden ortaya çıktığını ve siyasi varlığı süresince hangi hatta yer aldığı ve varlık nedenlerinin nasıl ortadan kalktığı herhalde çok tartışılacaktır.

(Okay Gönensin)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz