Devlet parası FETÖ’ye kıyak

04 Şubat 2016 Perşembe, 02:33
paralel

Büyükşehir Belediyesi Gülen Örgütü çıkarına hareket ettiği, belediye kaynaklarının FETÖ emrine kullanıldığı anlaşıldı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Büyükşehir Belediyesi-Paralel Devlet Yapılanması ilişkisine dair soruşturmada FETÖ’nün Adana’dan ABD’nin Texas eyaletine ve Kongo ile Senegal’e dek uzanan yolsuzluk ve usulsüzlükleriyle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. İki hafta önce toplam beş kişinin tutuklandığı soruşturmada Büyükşehir Belediyesi’nin Zihni Aldırmaz döneminde Paralel Yapı ile ilişkisini gösteren yolsuzluk ve usulsüzlükler araştırılıyor.

BÜYÜKŞEHİR’İN İMKANLARI
Soruşturma kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin, Adana ile Texas Houston kardeş şehir projesinde Gülen Örgütü çıkarına hareket ettiği tespit edildi. Buna göre örgüt vasıtasıyla hayata geçirilen Adana ile Houston kardeş şehir projesi için İçişleri Bakanlığı’ndan izin dahi alınmadığı, iki şehir arasında yürütülen çalışmaların Gülen Örgütü’ne ait Houston merkezli Texas Türk Ticaret Odası ve Kimse Yok Mu Derneği Adana Şubesi yetkilileri tarafından yapıldığı belirlendi. Böylece ABD’ye yapılacak ziyaretlere gerekçe yaratıldığı ve Büyükşehir’in olanaklarının kullanıldığı anlaşıldı.

HARCIRAHLAR BELEDİYEDEN
Soruşturmada ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Senegal’deki Gülen okullarına düzenlenen gezilerin ve yapılan yardımların da yine Adana Büyükşehir Belediyesi imkânlarıyla usulsüz biçimde toplandığı tespit edildi. Bahse konu gezilerin giderlerinin Gülen okullarının değil, Büyükşehir bütçesinden karşılandığı belirlendi. eski Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Genel Sekreter Vekili Ferhat Yüksel’in harcırahlarının da belediye kasasından karşılandığı anlaşıldı. Senegal ve Kongo’daki okullara yapılan yardımların da Belediye Meclis kararı olmaksızın gerçekleştirildiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında tespit edilen bulgulardan biri de 2014’te Büyükşehir imkânları dâhilinde Çukurova, Sarıçam ve Seyhan ilçelerinde belediye adına çalıştırılmak üzere 3 adet gençlik merkezi açılması için yerel seçimlerden 18 gün önce yapılan ihalenin Fethullah Gülen Örgütü’ne ait Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından alınmış, ancak işin tamamlanmamış olması. İş tamamlanmadığı halde Gülenci derneğin belediyeden 1 milyon 150 bin TL aldığı da edinilen bilgiler arasında. Nitekim Büyükşehir Belediyesi daha sonradan ihaleyi alan Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nden davacı oldu.

GİZLİ TANIK VE TUNCEL
Adana’da devam eden soruşturmada, ifadesi alınan bir gizli tanıkla dönemin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanvekili müşteki Mustafa Tuncel’in savcılığa verdiği bilgiler etkili oldu. Gizli tanık ile Mustafa Tuncel, Büyükşehir’in Fethullah Gülen Örgütü’nün amaçları doğrultusunda ele geçirilmeye çalışıldığını olaylarla anlattı. Soruşturmada suç, Adana Büyükşehir Belediyesinin Kurumsal Kimliğinin ve Başkanlık Makamının Toplum ve Kişiler Üzerindeki Etkisinin Kullanılması Suretiyle FETÖ/ PDY Örgütüne Finans ve İmkân Sağlanması, İmar Yolsuzluğu, FETÖ/PDY Örgüt Yöneticisi ve Üyesi olmak şeklinde özetleniyor.

HER TÜRLÜ DESTEK VERİLDİ
Soruşturma, 15 Mayıs 2015’te Adana Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir elektronik posta ihbarı ile başladı. İhbarda Paralel Yapı’ya yakın Kanuni Üniversitesi için imar izni alındıktan sonra arazinin sahte evraklarla konut yapımı için tahsis edildiği belirtiliyordu. Kanuni Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu beş yeni üniversitesinin kurulması Meclis Genel Kurulu’nda 13 Haziran 2013’te kabul edilmişti. Ancak Paralel bağlantılı olduğu için üniversiteye YÖK’ten izin çıkmadı. Zihni Aldırmaz üniversitenin kurulma kararından sonra “Kanuni Üniversitesi’nin kurulması yönündeki çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Süreci yakından takip ederek elimizden gelen desteği verdik” demişti.

ÜNİVERSİTE ARAZİSİ KONUTA ÇEVRİLDİ
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, ihbar üzerine konuyla ilgili olarak soruşturma başlatmıştı. 2015/31564 soruşturma numaralı dosya, Cumhuriyet Savcısı Atilla Rahimi’ye tevdi edildi. İmar yolsuzluğu konusu arazi, Şambayadı Mahallesi Savran Tepe Mevkiinde bulunan 283-284-285-286-287 nolu parsellerde bulunuyordu. Bu arsalar, mirasçılarından farklı tarihlerde toplandıktan sonra 18 Şubat 2008 tarihinde Muammer Ç., Kemal E., Mustafa D., Bekir K. ve Mustafa İ. tarafından satın alındı. Sonra arazi Haziran 2009’da Kanuni Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Muammer Çalışkan tarafından yine kendisinin başkanlığını yaptığı Çukurova Eğitim ve Kültür Vakfı’na satıldı. Arazide kayıtlı tüm parseller 4 Ekim 2013’te Kanuni Üniversitesi’ne bağışlandı. Bu satış ve bağışların evrakları Adana Büyükşehir Belediyesi’nden temin edildi. Soruşturma kapsamında imar planlarındaki yapılaşma payları yüzünden değersiz durumda bulunan parseller üzerinde yapılan değişiklikle rant elde edildiği belirlendi. İmar planı evrakları bilirkişi tarafından 1/25.000 ve 1/5.000 Ölçekli Çevre Düzeni Nazım İmar Planı açısından incelendi. Bilirkişi, arazideki usulsüz imar planı değişikliğinin sorumlusunun dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanının ve Planlama Şube Müdürü olduğu kanaatinin yer aldığı bir rapor hazırladı.

BEŞ KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekipleri soruşturma kapsamında 20 Mayıs 2015’ten beri sürdürdüğü teknik ve fiziki takip sonucu elde ettiği bilgiler ışığında 14 Ocak’ta operasyon için düğmeye basmıştı. Operasyonda 29 şüpheli gözaltına alınmış, şüphelilerden dördü tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında tutuklanan isimlerden biri Büyükşehir Belediye eski Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’dı. Tutuklanan diğer isimler ise Ticaret Borsası eski Başkanı Muammer Çalışkan ve Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi eski Başkanı Hasan Uzun’du. Serbest bırakılan isimlerden biri olan Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Vekili Ferhat Yüksel savcılığın karara itirazı üzerine tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında olayın şüphelileri hakkında Adana 4. Sulh Ceza Hâkimliği 24 Aralık 2015’te yurtdışı çıkış yasağı koydu. Ne var ki yurtdışı çıkış yasağı kararının adli makamlarca onaylanma sürecinde yine devlet içindeki örgüt mensuplarınca bilgilendirilen şüphelilerden bazıları yurtdışına kaçtı. Bu şüphelilerden en önemlisi Gülen Örgütü’nün eski Adana imamı

Kaynak: Ömer Ekinci – Sabah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz