15 Milyar yatırım rüzgar enerjisine

Yabancı yatırımcılar rüzgar enerjisine ilgi duyacak

01 Nisan 2015 Çarşamba, 18:01

Bakan Yıldız, ülkemizde rüzgar enerjisine 15 milyar yatırım yapıldığını ve yaklaşık 4 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirdi.
Enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, Türkiye’de yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de rüzgar enerjisine ilgi duyacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin organize ettiği Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne video konferans aracılığıyla katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, organizasyonun sektör açısından hayırlı olmasını ve gerek Türkiye gerekse katılımcı ülkeler açısından verimli geçmesini diledi.

Enerji arzının sürekliliğini sağlamanın, enerjiyi en etkin ve verimli şekilde kullanma temeline dayanan sürdürülebilir, uygulanabilir ve uzun vadede doğru enerji politikalarının oluşturulabilmesiyle mümkün olduğunu aktaran Yıldız, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiden maksimum seviyede yararlanabilmesinde rüzgar enerjisinin önemini vurguladı.

Yıldız, bu anlamda rüzgar enerjisinin Türkiye için güvenilir ve sürdürülebilirliği olan bir enerji çeşidi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Rüzgar enerjisi kurulu gücümüz, 13 yıl önceki 19 megavattan bugün 4 bin megavatlara ulaşan bir seyir izliyor. Ülkemizde rüzgar enerjisine 15 milyar lira yatırım yapıldı. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulum gücünün devreye girdiği yıl oldu. Sadece geçtiğimiz yıl içinde kurulu gücümüze 800 megavattan fazla rüzgar santrali ekledik. 2014 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarında ülkemiz Avrupa’da 5. dünyada 10. sırada yer aldı. Devreye giren rüzgar santralleriyle geçtiğimiz yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıldı.”

4 milyon ev rüzgar enerjisinden yararlanıyor

Kurulu güç içinde rüzgarın payının ilk defa yüzde 5’i geçtiğini aktaran Yıldız, bazı günlerde elektrik tüketiminin yüzde 10’unu rüzgardan karşılar hale geldiklerini anlattı. Yıldız, yaklaşık 4 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirerek, rüzgar enerjisinin gerek verimlilik açısından gerek çevreci bir kaynak olması sebebiyle özel bir önemi hak ettiğini söyledi.

HRA – Haber Revizyon Ajans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz