İstanbul’da kar etkisini artırıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM’un yaptığı uyarıların ardından, İstanbul’a kar gece saatlerinde geldi.

10 Şubat 2015 Salı, 14:25

İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan karla karışık yağmur, gece 01.00 sıralarında yerini  kar yağışına bıraktı. Özellikle Avrupa Yakası’nda etkili olan kar, aralıklarla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tuzlama araçları da, buzlanma tehlikesine karşı daha önceden belirlenen bölgelerde hazır bekletiliyor.

İstanbul’da özellikle çarşamba günü için çok kritik bir uyarı yapıldı: Fırtınaya ve  kar yağışına dikkat,  kar kalındığı Anadolu yakasında 20 santimetreye kadar ulaşacak. Hatta İzmir’e bile  kar yağışı beklendiği açıklandı. AKOM, İstanbul için alarm durumuna geçti. Peki ama  kar nerelere yağacak, hangi illerde  kar yağışı olacak,  kar ne zaman yurdu terk edecek? İşte Türkiye’de hava sıcaklıkları hakkındaki son gelişmeler…

Türkiye, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç merkezi ve yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine girdi.  Meteorolojiye göre pazartesi, salı ve çarşamba günleri ülke genelinin tamamına yakını yağışlı geçecek. Perşembe günü kuzey ve doğu bölgelerde etkili olacak yağışlar etkisini azaltacak ancak soğuk hava etkili olmaya devam edecek. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Doğu Karadeniz kıyıları ve Akdeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağmur ve sağanak şeklinde olması bekleniyor

ALARM DURUMURA GEÇİLDİ

AKOM, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a ilişkin uyarıları üzerine karla mücadele çalışmaları için alarm durumuna geçti. AKOM’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a ilişkin uyarıları üzerine  AKOM karla mücadele çalışmaları için alarm durumuna geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış şartlarıyla mücadele ekipleri olumsuzluklara karşı 1.028 araç, iş makinesi ve 4 bin 815 personel ile ana arterlerde görev başında olacak. Bu gece yarısından itibaren başlatılacak kış şartlarıyla mücadele çalışmaları olumsuz hava koşulları İstanbul’u terk edinceye kadar sürecek.”

ANKARA

Büyükşehir Belediyesi bu geceden itibaren yoğun  kar yağışının beklendiği Ankara’da, sürücüleri aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmamaları, vatandaşların da toplu taşım araçlarını kullanmaları konusunda uyardı.

Meteoroloji verilerine göre, gece saatleriyle birlikte  kar yağışının yoğunluğunu artırarak Ankara’yı etkisi altına almasının beklendiğini kaydeden Fen İşleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri toplam 652 adet araç ve 2 bin personelle karla mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Fen İşleri Dairesi Başkanı Vedat Üçpınar yaptığı açıklamada, karla mücadele araçlarının şehrin yüksek ve önemli noktalarında bekleme yapacaklarını ve  kar yağışı ile birlikte takviye ekiplerle karla mücadele ve tuzlama çalışmasının gerçekleştirileceğini söyledi. Üçpınar, gerek sürücülerin, gerekse vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gereken tüm tedbirlerin alındığını ifade etti.

Kar mücadele araçlarının gece Çankaya bölgesi, Sincan bölgesi, Havaalanı Yolu, Eskişehir Yolu, Konya Yolu, Turan Güneş Bulvarı, İncek, Keçiören, Pursaklar, Samsun Yolu, Mamak, Yenimahalle, İstanbul Yolu , Altındağ gibi  merkezler ile yüksek noktalarda ve bölge şefliklerinde araçların bekleme yapıp  kar yağışı ile mücadele edeceklerini belirten Üçpınar, “24 saat üç vardiya halinde çalışıyoruz” dedi.

Üçpınar, “Vatandaşlarımız trafik düzeni ve emniyeti için aşınmış lastikli araçlarla trafiğe çıkmasın ve toplu taşıma araçlarını tercih etsinler” uyarısında bulundu.

İZMİR İÇİN  KAR UYARISI

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Ege Bölgesi bugünden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Açıklamada bölge genelinde bugün öğle saatlerinde başlayacak sağanağın İzmir, Aydın ve Manisa’da etkili olacağı, Çanakkale, Balıkesir ve Manisa’nın kuzey ilçelerinde yoğun  kar yağışı şeklinde görüleceği belirtildi.

Salı günü Manisa, Balıkesir ve Çanakkale’de etkisini arttırması beklenen  kar yağışının İzmir’in doğu ilçelerinde de görülebileceğinin ifade edildiği açıklamada, “Çarşamba günü Kıyı Ege dışında bölge genelinde etkisini sürdürmesi beklenen  kar yağışlarının Balıkesir genelinde, Çanakkale’nin doğu ilçelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor” denildi.

Açıklamada bölge genelinde rüzgarın yıldız ve poyrazdan  fırtına şeklinde eseceği vurgulanarak, vatandaşlar ve ilgililer, kuvvetli, çok kuvvetli, gök gürültülü sağanak, yer yer dolu yağışı, yoğun  kar yağışı,  fırtına ve tipinin sebep olabileceği, ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar, buzlanma, don, ağaçların ve direklerin devrilmesi gibi durumlara karşı uyarıldı.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Akdeniz’de ise Muğla geneli ile Antalya’nın doğu ilçelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli yağış bekleniyor. Yağışlar, Muğla geneli ile Antalya’nın doğu ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacak. Hava sıcaklığı 2 ila 4 derece azalacak. Rüzgar, güney ve güneybatıdan orta kuvvette, yer yer kuvvetlice esecek.

Denizlerde de fırtınalı rüzgâr bekleniyor. Rüzgar, Bodrum-Ka  arasında batı ve güneybatıdan 3 ila 5, açıklarında 6 ila 7, Kaş-Anamur arasında güneybatıdan 5 ila 7 kuvvetinde esecek. Yetkililer, güney ve güneybatıdan kuvvetli esecek rüzgâr nedeniyle vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmasını istedi.

DOĞU’DA  KAR VE SOĞUK HAVA

Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 12 dereceyle Ardahan’da ölçüldü.

Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi verilerine göre, İzlanda Alçak Basınç Sistemi’nin etkisinde bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nde öğleden sonra etkili olması beklenen yağışların Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars, Muş ve Bitlis’te kar, Iğdır’da ise yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları Hakkari’de 2, Iğdır’da 1, Bitlis ve Erzincan’da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Van ve Ağrı’da 1, Muş ve Erzurum’da 3, Kars’ta 4, Ardahan’da 12 derece olarak kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Iğdır’da 6, Erzincan, Van, Hakkari ve Ağrı’da 3, Bitlis’te 2, Erzurum ve Kars’ta 1, sıfırın altında olmak üzere Muş’ta 2, Ardahan’da 3 derece olması bekleniyor.

Kent merkezlerindeki  kar kalınlıkları da Ağrı’da 35, Erzurum’da 32, Bitlis’te 30, Muş’ta 20, Ardahan’da 21, Hakkari ve Van’da 1 santimetre, kayak merkezlerinde ise Konaklı’da 103, Palandöken’de 98, Cıbıltepe’de 110, Ergan’da 25 santimetre ölçüldü.

Yetkililer, gece saatlerinde başlayan yağışların 12 Şubat Perşembe gününe kadar aralıklarla devam edeceğini bildirerek,  kar yağışının meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Bu arada, olumsuz hava koşulları nedeniyle Erzurum’un Aşkale ilçesi, Kars merkez ve bağlı köyler ile Sarıkamış ilçesine bağlı köylerde eğitime bir gün süreyle ara verildiği belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz