TANDOĞAN: AHİLİK YETERİNCE ANLAŞILMIYOR…
Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği (MİSİAD) Bursa Şubesi, yabancı ve Suriye uyrukluların çalışma izinleri, asgari ücretteki teşvik uygulama esasları, iş başı eğitim programındaki yenilikleri İş’te Yaşam panelinde ele aldı.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş Adamları Derneği (DOSABSİAD) Konferans Salonu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erhan Karaca, MİSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Günay Tandoğan, MİSİAD Bursa Şubesi Fahri Başkanı Yakup Altınöz, MİSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, iş adamları ve firmaların muhasebe müdürleri ile insan kaynakları temsilcileri katıldı.
TANDOĞAN: AHİLİK SİSTEMİ ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN ZORUNLU
Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Tandoğan, MİSİAD’ın ahilik geleneğini prensip olarak kabul eden ve bu geleneği günümüze uyarlamayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Günümüzde ahiliğin yeterince anlaşılmadığını ifade eden Tandoğan, “Ahilik Orta Asya’dan bugüne gelen felsefenin İslami fütüvvet geleneğiyle kaynaşması sonucu meydana gelmiş önemli bir teşkilatlanmadır. İnsanların her yönden yetişmesini sağlayan mesleki bir ahlak mektebidir. Ahlak ile sanatın uyumlu birleşimi olarak tarif edilen ahilik; zenginle fakir, üreticiyle tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirme amacı güder. Bugün Japonya ve Almanya’nın bazı mesleki ve ticari konularda ahilikten yararlandığı düşünülürse ahilik sistemi üzerinde gerekli araştırmalar yapılarak ortaya konmasının ülkemizin geleceği için bir zorunluluk olduğu karşımıza çıkıyor” dedi.
MİSİAD ÜYELERİ GÖVDELERİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIR
MİSİAD’ın ahilik anlayışını yeniden hayata geçirmek kurulduğunu vurgulayan Tandoğan, “MİSİAD memleket için sadece elini değil gövdelerini de taşın altına koymaya hazır kişilerden oluşan bir inanmışlar ordusudur. Bizler Türkiye’nin dünyaya açılan milli gücü olarak her türlü ticari, ekonomik ve sosyal projeleri öznesi olmaya ant içtik. Bütün iktisadi ilişkilerimizde yegane amaç memleketi yükseltme gayretidir” diye konuştu. İş’te Yaşam paneli için konferans salonunun kapılarını MİSİAD’a açan DOSABSİAD Yönetim Kurulu’na teşekkür eden Tandoğan, 2016 yılında Bursa’da işverenlere yönelik birçok projeyi ve bilgilendirme seminerleri düzenleyeceklerini belirtti.
KARACA: SURİYELİ SIĞINMACILAR İSTİHDAMI ARTIRDI
SGK İl Müdürü Erhan Karaca da 2016 yılı içerisinde çalışma hayatında kadın sigortalılardan geçici koruma altındaki yabancı istihdamına, yatırım teşviklerinden asgari ücretin artırılması sonrası işverene yönelik yapılacak teşviklere kadar birçok düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. Asgari ücretin bürüt 1647 liraya yükselmesiyle yüzde 30’luk bir artış yaşandığını kaydeden Karaca, “ İşçilik maliyetine yansıyan bu artış iş dünyasında bir teşvik beklentisine yol açtı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesine yönelik kanunlara bir madde eklenerek işletmelere sigorta primi desteği sağlandı” dedi.
Türkiye’de uluslararası geçici koruma altındaki Suriyelilerin kayıt dışı ve kötü koşullar altında istihdam edilmesinin önüne geçmek için de Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesine yönelik yasal düzenlemenin 2016 yılı içinde yapıldığına dikkat çeken Karaca, “Sığınmacılar, yerli işçilerin çalışmak istemediği çoğu vasıfsız iş gücü alanlarında çalışmaya başlayarak istihdamı artırdılar. Geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle geçici kimlik belgesi düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay sonra çalışmaya başlayabilecek. Ancak çalışma izni verilirken kota uygulanacak. Doldurulamayan açık işler açısından kota söz konusu olmayacak” bilgilerini verdi.
EBEVEYNLERE YARI ZAMANLI ÇALIŞMA İMKANI GELİYOR
6663 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle çalışma hayatında önemli değişiklikler olduğuna dikkat çeken Karaca, şöyle konuştu: “Sosyal güvenlik destek biriminin kaldırılmasıyla emekliler, kendi nam ve hesabına çalışır ya da bir şirkete ortak olursa emekli maaşlarında kesinti olmayacak. Yatırım teşvikiyle ilgili de 10 kişi sınırı kaldırılması teşvikten yararlanacak işveren sayısında artış sağlayacak. İşçilerin doğum ve evlat edinmeden dolayı yarı zamanlı çalışmaları da bahsettiğimiz yasayla birlikte hayatımıza girdi. Çocuklarının mecburi ilköğretim çağına başladığı tarihe kadar anne veya babadan birisi kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek ve bu sürede işveren bu işçileri işten çıkaramayacak. Bunlarla ilgili sektör ve işler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
ALTINÖZ: HER ZAMAN MİSİAD’IN YANINDA OLACAĞIM
MİSİAD Fahri Başkanı Altınöz de bilgi konusunda güncel kalabilmek adına bu tarz seminerlerin takibinin çok önemli olduğunu belirterek, “MİSİAD, bürokratların ve iş dünyasını bir araya getirerek bilgi alışverişini sağlıyor. Her zaman MİSİAD’ın yanında olacağım ve elimden geleni desteği esirgemeyeceğim” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İşkur Şube Müdürü Sibel Zengin, Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Çiftçi, SGK İl Müdür Yardımcıları Mustafa Yılmaz ile Bülent Ocak’ın sunumlarıyla yabancı ve Suriyeli sığınmacıların çalışma izinleri, asgari ücretteki 100 TL’lik teşvik ve uygulama esasları, iş başı eğitim programı ve yeniliklerinin ele anıldığı panele geçildi.
Bir cevap yazın