Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi Bursa’da yapılacak

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, dev organizasyonu tanıttı!
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından 17-19 Mayıs tarihlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğini yapacağı “Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi” programının lansman toplantısı gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi, dünyanın her yerinde yaşayan Türk ve akraba toplulukların tarihi, sosyokültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerini bilimsel çerçevede araştırıp, stratejik yaklaşımla gelecek perspektifi çizmeyi, alanda işbirliği zeminlerini oluşturmayı amaçlayan çalışmalara imza atıyor.

14 Mayıs 2024 Salı, 14:20

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından yüz yüze gerçekleştirilecek kongrede, Avrupa Türk Tarihi, Avrupa’daki Türklerin mevcut durumu, potansiyeli, sorunları, ilişkiler ele alınırken aynı zamanda kamu diplomasisi, insani diplomasi, kültür diplomasisi alanlarında yapılanlar, yapılabilecekler ile stratejik yaklaşımlar geliştirebilme potansiyeli tartışılacak.

Toplam 10 farklı ülkeden, 50’ye yakın üniversiteden 100’e yakın akademisyenin ağırlanacağı ve 17-19 Mayıs tarihlerinde BUÜ’de gerçekleşecek kongrede, 17 oturumda 67 bildiri sunulacak.

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı lansman toplantısına, Uludağ Üniversitesi Rektörü Feridun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Bursa İl Turizm ve Kültür Müdürü Dr. Kamil Özer, U.U Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Özdemir, TÜDAM Başkanı Doç. Dr. Fatih Gürses, TDYTB Genel Sekreteri Cemal Akkuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Cennet Cankılıç ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

‘AVRUPALI TÜRKLER ÇOK ÖNEMLİ’

Osmangazi Belediyesi Sümbüllü Bahçe Konağı’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, kongrenin bu yıl ilk kez gerçekleştirileceğini belirterek, kongreye ev sahipliği yapacak Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a teşekkürlerini iletti.

Türk Tarihini yakından takip ettiklerini belirten Tatlıoğlu, “Türkiye’nin gündemini, dünyanın gündemini yakından takip etmeye çalışıyoruz. Burada ne işe yararız? Biz hangi toplantıyı yaparız diye ciddi anlamda toplantılar yapıyoruz ve gündem oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

aa 20240513 34549506 34549505 bursada uluslararasi katilimli turk dunyasi stratejik arastirmalar kongresi duzenlenecek 1715598165 60

“Avrupa Türk Tarihi ve Avrupalı Türkler” olarak belirlediklerinin altının çizen Tatlıoğlu, şu ifadeleri kullandı;

“Türk Tarihinde Avrupalı Türklerin çok önemli. Tarih diye pek çok hikaye anlatıyor insanlar. Biz bu hikayeleri tarih diye okuyoruz veya biliyoruz. Tarihi hocalardan dinlemek lazım. Bu konunun uzmanlarından dinlemek lazım. Bu konuda araştırma yapmış olanlardan dinlemek lazım ve ona göre geleceğimizi belirlemek lazım diye düşünerek böyle bir istikamete girdik.”

BUÜ Rektörü Ferudun Yılmaz ise düzenlenecek kongreye memnuniyetle ev sahipliği yapacaklarını dile getirdi.

Bu kongrenin başlangıcının Bursa’da olmasının oldukça isabetli bir karar olduğuna değinen Yılmaz, “Türk Dünyası dediğimiz geniş coğrafyanın diğer ülkelerin üniversitelerince de sürdürülebilir olur. Üniversitemiz bir araştırma üniversitesi. Dinamizmimizi daha da artırarak üniversitemizi daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bir sonraki yıl 50’inci yılını inşa edeceğiz. Güçlü geleneği olan koca üniversitelerden biri haline gelmiş durumdayız. Böyle bir organizasyonu bizim üstlenmemiz gerekiyordu.” diye konuştu.

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer de düzenlenecek kongreye ilişkin böyle bir kongrenin başlangıcının Bursa’da yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

09ccf3ae cd50 4946 9143 bd0ca1fd7062
‘BİZ GENİŞ SAHADA FARKLI TARİHLER YAZDIK’

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, “Türkler geniş bir sahaya hükmeden ve o topraklarda iz bırakan bir toplum olmuştur. Biz geniş sahada farklı tarihler yazdık. Avrupa Türkleri ve Avrupa’ya sonradan giden Türklerin yaşantıları bugünkü döneme kadar farklı oturumlarda sunulacak. Bu tarz etkinliğin sebebi tarih bilincini oluşturmak. Bu etkinliğin böyle bir amaca hizmet edeceği ve bu konuda başlangıç olacağına inanıyoruz. Böyle bir etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umarım hep birlikte bu etkinlikte bulunuruz.” diye konuştu.

9b84f9c6 2c35 4ca3 aec0 0ca6a09e1c50 1
‘GELECEK YILLARIN HAZIRLIĞI AÇISINDAN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ’

Bursa İl Kültür Müdürü Kamil Özer ise, “Böyle bir etkinlikte Bursa’nın ev sahipliği yapmış olması gurur verici. Günübirlik konuşmaların değil Stratejik araştırmaların yapılması gerektiği hususunda bu konuların önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecek yılların da hazırlığı açısından çalışmalara başlayacağız. Bursa’da bu işin başlamış olması çok önemli. Önümüzdeki süreci hep birlikte göreceğiz. Basın mensuplarına bu açıdan özel görev düşüyor. Bize hazırlık yapmak düşüyordu. Biz de o görevi yerine getirdik. Ben hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

aa3a7c58 6899 43d5 9d08 723428d77aca
‘ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜ BİR ÜNİVERSİTE’

Uludağ Üniversitesi Rektörü Feridun Yılmaz ise şunları söyledi:

“Üniversitemiz araştırma üniversitesi, biz büyük bir üniversiteyiz. Güçlü bir geleneği olan sosyal bölümlerimiz var. Hem Türkiye hem de dünya çapında tanınmış olan bölümlerimiz var. Bu anlamda Uludağ Üniversitesi öncü bir üniversite. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak 50. yılımızı kutlayacağız. Böylesine önemli bir kongre organizasyonunu Uludağ Üniversitesi’nin gerçekleştirmesi gerekiyordu çünkü, Uludağ Üniversitesi, Türk Dünyasının kültürel havzasına da katkı sunuyor.  Elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Kongrenin bundan sonraki süreçlerde de devam etmesini temenni ediyorum.”

4b179503 c666 434b 83bc 3cff2a6c527b 1

500 KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR

Kongrenin sosyal programı olarak planlanan ancak kendi başına özel bir program olan şölen ise 19 Mayıs Gençlik Bayramı vesilesi ile Keles Kocayayla’da 500 kişi ile gerçekleştirilecek. Kongre için gelen akademisyenlerle birlikte, dünyanın farklı ülkelerinden Bursa’ya eğitim için gelen öğrenciler tarihi Kocayayla’da bir araya gelerek, geleneksel etkinlikler gerçekleştirecek, kültürlerini sergileyecekler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz