Yıldırım’da Mollaarap seferberliği…
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Mollaarap Mahallesi’nde yaşanan heyelan tehlikesi sonrasında yapılan çalışmalar, idari ve hukuki yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkan İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısında Mollaarap Mahallesi’nde yaşanan heyelan tehlikesi sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. 15 gündür bölgede teyakkuz durumunda olduklarını vurgulayan Başkan Edebali, “Bölgede heyelan riski ortaya çıktıktan sonra belediyemiz bünyesinde bir kriz merkezi oluşturarak, tüm imkânlarımızı seferber ettik. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek adına tüm programlarımızı askıya alarak zamanımızın tamamını buraya ayırdık. Mollaarap Mahallesi’nde heyelana neden olan, 560 ada 50 ve 51 parselde yapılan inşaat çalışmasında, belediyemizin verdiği ruhsatta imara aykırı bir durum yok. İmar mevzuatına göre iki yol arasında 3 metreden fazla kot farkı varsa, parsel derinliğinin dörtte biri kadar kademe yaparak imar hakkı elde ediliyor. Bizim dönemimizde de bu mahallede ne bir imar değişikliği, ne de bir plan değişikliği olmuştur. Arazi topoğrafyasında kayma potansiyeli olan ve yüzde 50’nin üzerinde eğime sahip bu bölgede 60’lı ve 80’li yıllarda sel ve heyelan durumları yaşanmış” dedi.
‘RUHSAT ALINMADAN ÇALIŞMA BAŞLATMIŞ’
Yıldırım Belediyesi olarak inşaat projesinde fore kazık uygulaması bulunması ve mevzuata uygun olması sonrasında ruhsat verildiğini, ancak çalışmaların müteahhit tarafından ruhsat alınmadan başladığının altını çizen Başkan Edebali, “Olayın gelişim sürecinde bölgedeki 700 metrekarelik bir alanda müteahhit inşaat çalışmalarına başlıyor. Ancak müteahhit ruhsattan önce hafriyat çalışması gerçekleştiriyor. Başlatılan kazı çalışmasına belediye olarak müdahale ettik. Müteahhitin projesinde iksa, yani zemini kazmadan önce arkada kayma potansiyeli olan arazinin sağlam kalması için fore kazık projesinin mevcut olduğunu görüyoruz. Arazinin içine doğru ‘U’ şeklinde bir fore kazık projesi var. Bu projeye istinaden tarafımızdan ruhsat veriliyor. Ancak müteahhit tarafından iksa olmadan, fore kazık uygulaması yapılmadan hafriyat alım işlemi uygulanıyor. Hafriyat bittikten sonra fore kazık yapılmaya başlanıyor. Yaptığımız incelemeler neticesinde kaymaya müsait olan toprak yapısının, hafriyattan dolayı tetiklendiğini ya da fore kazık uygulaması nedeniyle oluşan titreşimler neticesinde hareketlendiğini düşünüyoruz. Hafriyat alanının üst kısmında ve belirli bölgelerde çatlamalar meydana geliyor. Biz, bu çatlakları tespit ettikten hemen sonra çalışmaları durdurarak inşaatı mühürledik” diye konuştu.
‘ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ’
Arazide yaşanan hareketlilik sonucunda kurumlar arası görüşmeler neticesinde alınan karar doğrultusunda vatandaşların can güvenliği için tahliye kararı alındığını işaret eden Başkan Edebali, “Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD ile yapılan toplantı neticesinde uzmanların görüşüne istinaden, insanlarımızın can güvenliğini sağlamak amacıyla 83 hanenin tahliye edilmesi kararına varıldı. Aynı gün belediyemizin tüm ekiplerini seferber edip bu 83 evde yaşayan vatandaşlarımıza kararı tebliğ ederek, çatlakların oluşturduğu kayma derinliğini sondaj yapmadan ve jeoteknik rapor çıkmadan tespit edemeyeceğimizi açıklayarak kendi can güvenlikleri adına en kısa süre içerisinde bölgeden ayrılmaları gerektiğini bildirdik” ifadelerini kullandı.
BİN LİRA KİRA DESTEĞİ
Bölgeden ayrılan vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçmek için kira kontratıyla başvuranlara kira ödemesi yardımı yaptıklarının altını çizen Başkan Edebali, “Mevsim şartlarını ve eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başladığını da dikkate alarak, bölge sakinlerinin mağduriyet yaşamamaları maksadıyla 6 ay süresince bin TL kira yardımı yapma kararı aldık. Emlakçılar Odası’ndan da vatandaşlarımıza yardımcı olmalarını ve kısa süre içerisinde ev bulmalarını rica ettik. Kira kontratlarını getiren vatandaşlarımızın kiralarını Yıldırım Belediyesi olarak ödüyoruz. Henüz ev bulamayan vatandaşlarımızı bir kısmını belediyemizin Yeşil Yıldırım Oteli’ne, bir kısmını da başka otellere naklettik. Öğrencilerimize de okula gidip gelmeleri konusunda servis yardımında bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
‘VATANDAŞLARIMIZ İÇİN SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ’
Tamamlanan idari çalışmaların ardından başlatılan hukuki girişimler hakkında da bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Ruhsatı alınan bir yerde kanuni sorumluluk tamamen müteahhite ve yapı denetim firmalarına aittir. Biz de hukuki girişimlerimizi başlattık. Bu kapsamda Bursa Başsavcılığı nezdinde müteahhit firma yetkilileri hakkında imar kirliliğine neden olma ve taksirle toprak kaymasına sebep olma suçlarından şikayetçi olduk. Bursa 11. Noterliği aracılığı ile firmaya, meydana gelen toprak kaymasında sorumluluğun kendilerine ait olduğu, alanda yapılacak teknik çalışmalar sonucuna göre bölgenin ıslahı ve tehlikenin bertaraf edilmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması ve aksi durumda bu çalışmaların belediyemiz tarafından yapılarak İmar Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yapılan tüm harcamaların yüzde 20 fazlası ile kendilerinden tahsil olunacağını hususları ihtar edildi. Konu ile ilgili hukuksal süreci yakından takip ederken, gelişen duruma göre hukuki ve cezai her türlü takibatı titizlikle uygulayacağız” ifadelerini kullandı.
Bir cevap yazın