OTOBÜSE ALINMADI AMA BÜTÜN GÖNÜLLERE GİRDİ
Bursa’da durağa nizami yanaşmayıp, engelli rampasını açmayan özel halk otobüsüne binemeyince Türkiye gündemine gelen bedensel engelli Necla Duygulu, “Ben affettim. Kimse benim yüzümden mağduriyet yaşamasın” diyerek, tüm gönülleri fethetti. Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar ve Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Eren, Necla Duygulu’yu evinde ziyaret ederek, yaşanan olay nedeniyle özür diledi. Rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gitmek dışında evinden çıkmadığını hatırlatan Necla Duygulu, tüm Türkiye’den engellilerin yaşadıklarına dair farkındalık, bilinç ve empati beklediğini söyledi.
Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde geçtiğimiz hafta yaşanan olayda, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitmek üzere otobüs durağında bekleyen akülü tekerlekli sandalyedeki Necla Duygulu, B46 hat numaralı özel halk otobüsü sürücüsü tarafından otobüse alınmamıştı. Cep telefonuyla da görüntülenen olayda otobüs durağı için ayrılan cebin uç noktasında park halinde bir özel otomobil görülürken, özel halk otobüsü de durağa nizami yanaşmayıp, engelli rampasını açmadan yolcularını alıp, akülü tekerlekli sandalyedeki Necla Duygulu’nun otobüse binmesine imkan sağlamadan duraktan ayrıldı. Olayın Burulaş’a şikayet olarak bildirilmesinin hemen ardından daha konu basına bile yansımadan hem otobüs sürücüsüne hem de otobüsün durağa nizami park etmesine engel olan özel otomobilin plakasına para cezası kesilmişti.
Gönülden affediyorum
Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar ve Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Eren, yaşadığı olayın basına yansımasının ardından bir anda ülke gündemine oturan Necla Duygulu’yu Hürriyet Mahallesi’ndeki evinde ziyaret etti. Evi müsait olmadığı için davetlileri evinin önünde ağırlayan Necla Duygulu, “Aralıksız tedavi görmekteyim. Hastalığımdan dolayı anne olma şansım hiç olmadı. Hayatımın neredeyse tamamını bir nevi engelli olarak geçirdim. Bundan sonrası daha da kötü olmamak için çaba harcıyorum. Her insan engelli adayıdır. Son yıldır evden sadece hastaneye gitmek için çıkıyorum. Oraya da bin bir zorlukla gidip geliyorum. İki yıldır bu ağır engeli yaşamaktayım, kalçalarım protez. Benden çok daha ağır durumda olanlar var. Tüm Türkiye’den engellilerin yaşadıklarına dair farkındalık, bilinç ve empati bekliyoruz. Ben herkesi yürekten affediyorum. Benim yüzümden kimsenin mağduriyet yaşamasını istemiyorum. Tek temennim tekrarlarının yaşanmaması” dedi.
Sorunun temel nedenleri inceleniyor
Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar da olayı Cuma günü şikayet yoluyla öğrendiklerini ve konu daha basına yansımadan zabıta aracılığıyla gerekli cezai işlemin uygulandığını söyledi. Bu tür durumların yaşanmaması için halk otobüsçüleri odasıyla yoğun bir mesai içinde olduklarını ve konunun kök nedenlerine inmeye çalıştıklarını ifade eden Çapar, “Sürücüleri bu davranışa iten nedenlere inmeye çalışıyoruz. Kısa zamanda somut çözüm olacak, halk otobüsü esnafının engelli ve yaşlıları davet edeceği bir formül üzerinde çalışıyoruz. Kamera sistemleri durakta engelli yolcu var mı, pas mı geçti, kapıyı açtı mı hatta
Cep telefonuyla mı konuşuyor, sigara mı içiyor bu gibi durumları tek merkezden takibe alacağız. Bunun yanında araç önü kameralarla duraklara hatalı park yapan özel araçlar varsa bunlarla ilgili cezai işlemler hemen uygulanacak. Bu konuda valimiz de bize tam destek veriyor. Bu denetimlerle durakların boş durmasını sağlayacağız. Bunun yanında otobüs sürücülerine özel yeni bir ehliyet sistemi uygulayacağız. Bu ehliyeti olmayanlar otobüs kullanamayacak. Buna göre tüm sürücülerimize eğitimler vereceğiz. Çünkü yayanın bir ehliyeti yok. Hasta olabilir, engelli olabilir, sarhoş olabilir, akli melekeleri yerinde olmayabilir. Ama sürücü ehliyet sahibi bu nedenle trafikte tüm kontrol sürücüde. Gerek olayın bilgi işlem boyutu gerekse eğitim boyutu biraz zaman alacak ama Eylül ayına kadar ilk meyvelerini alacağımız bir sistem kuruyoruz” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş de aslında herkesin bir engelli adayı olduğunu hatırlatarak, “Engel mümkünse vicdanlarda olmasın. Çektiklerinizi biz de televizyonun başında yaşadık. Empati yaptık, yerinize kendimizi koyduk. Bu tür dolaylar inşallah bir daha yaşanmasın” dedi.
Bursa Milletvekili Bennur Karaburun da kendisi gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olan Necla Duygulu’ya geçmiş olsun dileğinde bulundu. Karaburun, şoförlerin mutlaka eğitilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Otobüse binen engelli, yaşlı, gazi de olabilir. Dezavantajlı gruplara nasıl davranılacağına dair şoförlere eğitim verilmeli” dedi.
Necla Duygulu’nun alınmadığı halk otobüsünün sahibi olan Yılmaz Esen ise olay günü otobüsü şoföre teslim ettiğini ve olayı televizyonda izleyince şok olduğunu belirterek, “Benim annem de 5 yıldır felçli. Neler yaşadığını çok iyi anlıyorum. Olayı öğrenince sabaha kadar uyuyamadım. Ne olur beni affedin” diyerek, Duygulu’dan özür diledi.
Özel Halk Otobüsçüleri Başkanı Sadi Eren ise engelli vatandaşlar, şehit yakınları ve gazilerin en rahat şekilde yolculuk yapması hususunda özel bir gayret gösterdiklerini, ancak zaman zaman yaşanan böyle olaylarda da gerekli cezai işlemleri hemen uyguladıklarını kaydetti.
Bir cevap yazın