BURSA’NIN ZEHİRLİ HAVASI MECLİS GÜNDEMİNDE
Bursa’daki hava kirliliği oranları geçen kış olduğu gibi bu kış da tehlikeli düzeylerde ölçülüyor. Havadaki zehrin ciddi hastalıklara neden olacağı belirtilirken Bursa havasındaki kirliliğe dair yapılan denetimler ve alınan önlemler Meclis gündemine taşındı. CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yazılı bir soru önergesi verdi.
· Son 5 yılda Çevre İzin ve Lisans belgesini almadan, emisyon ölçümlerini yaptırmadan ve çevre kirliliği yaratarak faaliyet gösteren işletmeler hangileridir, bu işletmelere hangi yaptırımlarda bulunulmuştur?
· Bursa’daki hava kirliliğinin bir kaynağı da kömür kullanımı olduğu için 2008 yılında alınan karar gereği doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişe izin verilmiyorsa; DOSAB kömürlü santraline ÇED olumlu raporu nasıl ve hangi gerekçelerle verilmiştir?
· Bakanlığınız tarafından tekstil sektöründe faaliyet gösteren ön fikse ve/veya fikse yapan RAM makinelerinden kaynaklı koku emisyonlarının engellenmesi için bu makinelere ait bacalara elektrostatik ve/veya benzeri koku giderici alıcı bir filtre sistemi kurulması için bu işletmelere 01.01.2018 tarihine kadar süre verildiği açıklanmıştır. Bugüne kadar kaç işletme söz konusu filtre sistemini kurmuştur? Sistemi kurmayan kaç işletme kalmıştır?
· Bakanlığınız ve İl Müdürlüğünüz tarafından 2016 yılı dahilinde Bursa’da yüksek kirlilik yüküne sahip sürekli izleme kapsamında 17 işletmede 40 baca olduğu ifade edilmişti. Bu yıl bu sayıda bir değişiklik olmuş mudur? Bu işletmelerdeki baca gaz emisyon değerleri nedir? Bu 17 işletme hangileridir?
· Bakanlığınız tarafından Bursa’da faaliyet gösteren kömürlü tesislerin bacalarına yönelik ani ölçüm çalışmaları yapılarak ölçüm sonuçları uygun olmayan işletmelere idari yaptırım uygulandığı ifade edilmektedir. Bu işletmeler hangileridir? Bu işletmelerin ek tedbirler alıp almadığının kontrolleri yapılmış mıdır?
· Taş ocağı ve kırma-eleme (konkasör) tesislerine tebligatlı yazı gönderilerek, toz kaynağı olan bunker, kırıcı, elekler ve bantların tamamen kapalı ortam içerisine alınarak töz indirgeme sistemi kurulması hususunda 01.07.2017 tarihine kadar süre verilmiştir. Buna göre; hangi tesislerde söz konusu sistem kurulmuştur? Sistemi kurmayan tesis kalmış mıdır? İdari yaptırımı ne olacaktır?
· Trafikte yapılan egzoz gazı emisyon denetimlerinde Bursa’da 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında kaç araca hangi yaptırımlarda bulunulmuştur?
GEÇEN YIL BAKANDAN GELEN CEVAP
CHP’li İrgil Bursa hava kirliliğine ilişkin geçen yıl da bir soru önergesi vermiş, Bakan Özhaseki’den gelen yanıtta şu ifadeler yer almıştı:
Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından ani, planlı ve şikayet gereği denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerde Çevre İzin ve Lisans belgesini almadan, emisyon ölçümlerini yaptırmadan ve çevre kirliliği yaratarak faaliyet gösteren işletmeler tespit edilerek idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Kömür ile çalışan tesislere yönelik olarak, 2008 yılında alınan karar gereği doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişe izin verilmemektedir.
Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle polyester kumaş (ya da polyester içerikli diğer kumaş türlerini) kullanarak ön fikse ve/veya fikse yapan RAM makinelerinden kaynaklı koku emisyonlarının engellenmesi için bu makinelere ait bacalara elektrostatik ve/veya benzeri koku giderici alıcı bir filtre sistemi kurulması için bu işletmelere 01.01.2018 tarihine kadar süre verilmiştir.
Bursa ilimizde yüksek kirlilik yüküne sahip 17 işletmedeki 40 baca sürekli izleme kapsamında on-line (10 sn.’de bir veri alınacak şekilde) olarak Bakanlığımızca ve Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce izlenmektedir.
Bursa ilimizde faaliyet gösteren kömürlü tesislerin bacalarına yönelik ani ölçüm çalışmaları yapılmış olup bu kapsamda 27 adet kömürlü tesiste akredite ölçüm laboratuvarı tarafından ani ölçüm yaptırılmış olup ölçüm sonuçları uygun olmayan işletmelere idari yaptırım uygulanmış ve işletmelere filtre sistemlerine yönelik ek tedbirler alarak faaliyetlerine devam etmeleri sağlanmıştır.
Taş ocağı ve kırma-eleme (konkasör) tesislerine tebligatlı yazı gönderilerek, toz kaynağı olan bunker, kırıcı, elekler ve bantların tamamen kapalı ortam içerisine alınarak töz indirgeme sistemi kurulması hususunda 01.07.2017 tarihine kadar süre verilmiş olup konunun takibi yapılmaktadır.
Trafikte egzoz gazı emisyonları için de denetimler yapılmakta olup, egzoz pulu olmayan ya da yapılan ölçümlerde sınır değerlerin üstünde egzoz emisyonu salınımı yapan araçlara da idari yaptırım uygulanmaktadır.
Bir cevap yazın