Gözleri iyice korktu sonunda itiraf ettiler! Türkiye durdurulamıyor..
Türkiye ekonomisi dış destekli tüm operasyonlara karşı hız kesmeden büyümeye devam ediyor. ABD’li finans devleri yaptıkları açıklamayla bunu resmen itiraf ettiler.Üst akıl tarafından Türkiyeekonomisine vurulmaya çalışılan darbe başarısız oldu. Gezi olayları, 17/25 Aralık, 15 Temmuz ve sonrasında dolar üzerinden yapılan operasyonların tamamı başarısız oldu.
TERÖR SALDIRILARI VE AVRUPA YAPTIRIMLARI
Bir yandan Batı diğer yandan PKK, DAEŞ ve FETÖ terör örgütünün ekonomiyi de hedef alan sistematik saldırılarına rağmen Türkiye ekonomisi gücüne güç kattı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası ekonomide yaşananlar sonrası 2016’ya riskli başlayan Türkiye, bu durumu fırsat bilenler tarafından sistematik saldırıların hedefi oldu. Yılın başından sonuna kadar süren bu saldırılar arasında Avrupa tarafından ekonomik yaptırım kararları ve terör örgütlerinin turizmin kalbi olan noktalara düzenledikleri saldırılar var.
Son olarak 15 Temmuz darbe girişimiyle vurulmaya çalışılan darbe de başarısız olunca kredi derecelendirme kuruluşları ve dolar üzerinden spekülasyon operasyonları başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrılarıyla başlayan seferberlikler ve Türkiye ekonomisinin gücüyle Türkiye bu saldırıların tamamını bertaraf etti.
BÜYÜME RAKAMLARI EN İYİ CEVAP OLDU
Son çeyrekte yüzde 2.3 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi yüzde 3.5 büyüdü. Türkiye, böylece 2016’yı yüzde 2.9 büyüme oranı ile kapattı.
ABD’Lİ FİNANS DEVİNDEN AÇIKLAMA
ABD’li yatırım bankacılığı devlerinden Goldman Sachs ve JPMorgan Chase, Türkiye’nin bu yıla dair büyüme tahminlerini yükselttiklerini duyurdu.
Goldman Sachs’ten yapılan açıklamada, geçen yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 1,3’lük daralmanın ardından son çeyrekte yüzde 3,5’lik büyüme oranının yakalandığı vurgulanırken, ayrıca son çeyrekteki oranın Bankanın yüzde 1,1’lik büyüme öngörüsünün üzerinde olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyüyerek beklentileri geride bıraktığının altı çizilirken, buna göre Bankanın 2017’ye dair büyüme beklentisinin de yüzde 1,8’den yüzde 2,3’e çıkarıldığı ve ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2,6 büyümesinin beklendiği bildirildi.
Siyasi belirsizlik ve Türk Lirası’ndaki zayıflama nedeniyle Türkiye’de tüketimin sınırlı kalacağının tahmin edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, buna rağmen tüketici harcamalarının geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5,7 arttığı kaydedildi.
Açıklamada, en büyük iyileşmenin ihracat alanında olduğuna işaret edilirken, geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 9,3 daralan ihracatın dördüncü çeyrekte yüzde 2,3 arttığı belirtildi. İhracatın gelecek dönemlerde de büyümenin önemli bir faktörü olmaya devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada, turizmdeki sert düşüşe rağmen hizmet sektörünün bundan etkilenmediği ifade edildi.
“TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜÇLÜ”
Bir diğer ABD’li yatırım bankacılığı devi JPMorgan Chase de Türkiye’nin 2017 büyüme tahminini yüzde 1,8’den yüzde 2,6’ya çıkardığını duyurdu.Bankadan yapılan açıklamada, “siyasi belirsizliğin devam etmesine rağmen bugün açıklanan büyüme verilerinin Türk ekonomisi açısından güçlü olduğu” belirtildi.
Açıklamada, siyasi belirsizliğin 16 Nisan’da yapılacak referandumdan sonra sona erebileceği, bu durumda da ekonomik performansın daha da yükselebileceği ve ülkeye yabancı sermaye girişinin artabileceği kaydedildi.
BİR AÇIKLAMADA CAPİTAL ECONOMİSC’TEN
Londra merkezli uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu Capital Economics de Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,8’den yüzde 2,5’e yükselttiğini duyurdu. Capital Economics’ten yapılan açıklamada, tüketici harcamalarının geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7’lik düşüş kaydetmesinin ardından dördüncü çeyrekte güçlü şekilde toparlanarak yüzde 5,7’ye yükseldiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ihracattaki güçlü artışa ve yatırımlardaki yükselişe de işaret edilerek, Türk ekonomisinin gelecek yılda da yüzde 2,5 büyüme göstermesinin tahmin edildiği belirtildi.
EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
Yaklaşan referandum öncesinde, Türkiye’ye yönelik artan olumsuz algı operasyonlarına yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar prim tanımadı. İç piyasada ekonomik güven endeksi martta yüzde 5 artarak 96.1 ile Eylül 2016’dan bu yanaki en yüksek seviyeye çıkarken, yabancı yatırımcılar da Türk tahvillerine adeta akın etti.
HAZİNE’YE REKOR TALEP
Hazine’nin 6 Nisan 2023 vadeli 1.25 milyar dolarlık sukuk ihracına 3.7 milyar doların üzerinde talep geldi. Getiri oranı ise beklentilerin altına inerek yüzde 4.98 oldu. Hazine’nin, uluslararası piyasalarda itfası gelmemiş 4.75 milyar dolar büyüklüğünde dört tane dolar cinsi sukuk ihracı bulunuyor, dünkü ihraç ise beşinci olacak.
TAHVİLDE 6 AYIN EN YÜKSEĞİ
Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre, yabancıların iç piyasada tahvil-bono alımları da 398 milyon dolarla 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 26 milyar 442 milyon dolara yükseldi.
Haber7
Bir cevap yazın