1 Haziran’da eşdeğer parça uygulaması başlıyor
TSE’den açıklama
1 Haziran’da başlayacak olan Eşdeğer Parça Uygulaması ile, otomotiv sektöründe muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.
Eşdeğer Parça Uygulaması ile ilk 2 yıl Türk Standardları Enstitüsü, daha sonra ise akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.
TSE’den yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye’de yıllık olarak 70 bini aşkın firmaya 400 binin üzerinde belge veren TSE’nin sadece 2014 yılındaki laboratuvar yatırımlarına ayırdığı payın 50 milyon TL’nin üzerinde olduğu kaydedildi. TSE’nin gerek ana faaliyet alanlarında yaptığı çalışmalarla, gerekse de bakanlıkların görevlendirmesi ile yerine getirdiği hizmetlerle otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlayacak önemli hizmetler verdiği vurgulandı.
Dünya’nın haberine göre, Hazine Müsteşarlığı’nın 13 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tebliğ çerçevesinde, 1 Haziran 2015 tarihinde otomotiv yan sanayiinde “Eşdeğer Parça” uygulamasının başlatılacağı; böylece; ilk 2 yıl TSE, daha sonra ise akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceği belirtildi.
TSE’nin, Türkiye’nin 2023 vizyonunda yer alan yerli Otomobil üretimi hedefi çerçevesinde; yerli otomobilin sertifikalandırılması (tip onay) süreci için Otomotiv Test Merkezi projesi ve bölgesel bazda kurulmakta olan Araç Kontrol Merkezi (AKM) çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. “TSE’nin Eşdeğer Parça Belgelendirmesinde üstlendiği rol, ülkemizin ve insanımızın olması gerekenden çok daha fazlasını ödemesine engel olacak, haksız çarkın devamını sonlandıracaktır. Enstitümüz önümüzdeki günlerde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı onayı ile 1 Haziran 2015 tarihinden önce ‘eşdeğer parça belgesi’ başvurularını almaya başlayacaktır” denildi.
Açıklamada, TSE tarafından, ‘Eşdeğer Parça Belgelendirmesi’ne yönelik olarak başlatılan ve tamamlanan çalışmalar ise; eşdeğer parça üreticisi belgelendirme kriterleri, araç kategorisi bazlı parça sınıflandırmaları, sınıf bazında test ve kontroller, parça bazında zorunlu mevzuat (yönetmelik ve teknik düzenleme) ve ihtiyarı mevzuat (standartlar), test yöntemleri ve sınır değerler, laboratuvar test yeterlilik karşılaştırmaları, sertifika/eşdeğer parça izlenebilirliği için yazılım şeklinde sıralandı.
Bir cevap yazın